Virüs düşmanı icat Kocaeli'den çıktı

Mapsis Metal’in sahibi Filiz Akkaş Korona virüs salgınıyla kapalı ortamlardaki havanın temizlenme ihtiyacının öne çıkması nedeniyle UV teknolojisini kullandığı bir cihaz geliştirdi. Cihaz ortamda bulunan havayı dezenfekte ederek Mikroorganizmaların gelişimini ve aktivitesini azaltarak yok etmeyi hedefliyor

Virüs düşmanı icat Kocaeli'den çıktı
Virüs düşmanı icat Kocaeli'den çıktı
+7
Haber albümü için resme tıklayın

Haber-Anlatım: Aysun Özcan Erenkaya

CERN’e ihracat yapan kadın girişimci olarak tanıdığımız iş insanı Filiz Akkaş, 2011 yılında KOSGEB Kadın Girişimcilik Desteği ile Kocaeli’nde kurduğu firması Mapsis Metalde, ortağı olan Kocaeli İl Kadın Girişimciler Kurulu Üyesi Pelin Özkal’la birlikte havacılık ve savunma sanayiine parçalar üretiyor. Mapsis Metal 40 çalışanı ile mevcut üretimlerine devam ederken, pandemi döneminde doğan ihtiyaçlara cevap verir bir şekilde üretim yelpazelerini genişlettiler ve EOS isimli hava temizleme ve virüs arındırıcı cihazların üretimine başladılar.

MERMERCİLER OSB’YE GİTTİK

EOS’u tanımak için Mermerciler OSB’de bulunan fabrikasını ziyaret ettiğimiz Filiz Akkaş, hem EOS’u hem de diğer çalışmalarını gazetemize anlattı. EOS adını verdiği cihaz üç şekilde üretiliyor. Bir tanesi 50 metrekare alana, bir tanesi, 150 metrekare alana, diğerleri de seyyar floresan lamba şeklinde dizayn edilmiş.

CİHAZLARDAKİ ESTETİK DİKKAT ÇEKİYOR

50 metrekarelik alan için üretilen cihazın en güzel özelliği işlevinin yanı sıra görsel açıdan göz doldurması. Odanın içerisinde adeta ayaklı lamba şeklindeki bu cihaz aynı zamanda müzik kutusu görevi görüyor.

150 metrekare için üretilen cihaz görünüş itibariyle fazla yer kaplamıyor, ayakları sayesinde istediğiniz yerde durabiliyor.

Lamba şeklinde üretilen 3. Tip cihazı ise aklınıza gelecek her yerde kullanabilirsiniz. Giyim odaları ve gardıroplar için biçilmiş kaftan gibi. Tek yapmanız gereken şey, akşamdan lambayı fişe takmanız. Sabah tertemiz, virüsten arınmış giysilerle güne merhaba diyebilirsiniz.

ALTERNATİFİ YOK

EOS’u Filiz Akkaş’tan dinlerken gerçekten hayran kaldım. Daha önce uçak koltuğu üreten kadın girişimcimiz pandemi nedeniyle sektörün durma noktasına geldiği yerde ah vah etmek yerine süreçle alakalı doğan ihtiyaçlara kafa yormuş ve kendi markasını yaratmış. Şimdi bu markayla önce Türkiye’ye sonra dünya ülkelerine açılmayı hedefliyor. Yapabilir mi, evet yapabilir. İhtiyaç mı, evet büyük ihtiyaç. Alternatifi var mı, yok. Benzer cihazlar mesela İtalya’da da üretiliyor, hem de yarı teknolojiyle veya malzemeyle diyebiliriz. Fakat şu an isteseniz de sipariş edemiyorsunuz çünkü virüs her yeri sardı. Dolayısıyla İtalya cihaz konusunda herkese yetemiyor.

“BİZİM” MARKAMIZ

Filiz Akkaş’ın girişimi sayesinde kimsenin oradan buradan arayışa girmesine gerek kalmadı. “Bizim” diyebileceğimiz bir marka bu kentte doğdu. Bize düşen elbirliğiyle tamamen yerli ve milli olan markaya sahip çıkmak, başarıyı sahiplenmek. An itibariyle Brüksel ve Kuveyt tarafından da keşfedilen ve talepler almaya başlayan yerli markamız, Türkiye’nin medarı iftiharı olma yolunda hızla yol alıyor. Bu haberin yapılış nedenini iki maddeyle açıklayabiliriz.

BU HİKAYE SIRADAN DEĞİL!

-Birincisi; Azmin neler yaptırabileceğini tüm kadınlara göstermek. Hiçbir deneyimi yokken KOSGEB’in girişimcilik eğitimlerinden yararlanıp sanayi alanında üretim yapmak, yaptığı üretimle dünyaya açılmak her baba yiğidin işi değil. Öyle olmasa bugün Filiz Akkaş Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) üst kurul delegeliğine kadar yükselmezdi. Örnek başarı hikayesiyle hep daha iyisini hedefleyen Filiz Hanım’a ve benzer hikayesi olanlara destek olmak her kadının görevi olmalı.

DOĞAL İHTİYAÇ LİSTESİNDE OLMALI

-İkincisi; Pandemi süreciyle değişen ihtiyaçlara göre düşünmek ve üretmek için o insanda girişimci kafası olması lazım. Filiz Hanım tam da öyle biri. Türkiye’de olmayan bir şeyi üretti, daha ötesi var mı? Virüs bizim hayatımızda asla unutmayacağımız, göz ardı edemeyeceğimiz bir olgu ise, EOS gibi virüs temizleyici cihazlar da artık bir klima kadar doğal ihtiyaçlar listesinde yerini almalı. Yurtdışında üretilenlerden çok daha cömert malzemeye sahip cihazlar insaflı diyebileceğimiz fiyatlarla piyasaya sürülmeye başlandı. İnternet satış ağıyla yola merhaba diyen EOS nerelerde kullanılır derseniz, o sorunun cevabı haberimizde var. Ama aklınıza gelebilecek her yerde diyerek bir genelleme ile sorunuza cevap vermiş olayım.

Gelin EOS’u her beraber ilimizin kadın girişimcisi Filiz Akkaş’tan dinleyelim:

Mapsis Metal olarak neler üretiyorsunuz?

2011 yılında KOSGEB Kadın Girişimcilik desteği ile kurulan firmamız Havacılık ve Savunma Sanayine parçalar üretmektedir. Aselsan, Turkish Aerospace, Roketsan, Turkish Seats, Turkish Cabin İnterior, TÜBİTAK Sage, Kale ve CERN in tedarikçisiyiz. Birçok yerli ve milli projede yer alıyoruz.  2500 m2 kapalı alana yerleşik fabrikamızda 40 çalışanımız ile 3 vardiyada

teknolojik üretim yapan cnc makine parkımız ile ve bünyemizdeki mühendislik, tasarım ve ar-ge bölümleri ile sektöre hizmet vermekteyiz.

Covid-19 ile sürecinde yeni ürün üretme fikri nasıl doğdu?

Pandemi döneminde havacılık sektörünün aldığı yara bizi, kabiliyetlerimizi kullanarak üretim yelpazemizi genişletmeye yöneltti ve biz de EOS markası altında hava temizleme ve virüs arındırıcı cihazların üretimine başladık.

Aselsan, Arçelik, Baykar ve Byosis’in yerli ve milli olarak ürettiği solunum cihazı bize cesaret verdi. Biz de yeteneklerimiz ve makina parkurumuzu gözden geçirerek korona virüs sürecinde dezenfekte etmeye yardımcı bir ürün geliştirmemiz gerektiğine karar verdik.

Peki üretim süreci nasıl gelişti?

EOS’u üretirken ultraviyole teknolojisini kullanmayı uygun gördük. Bildiğiniz üzere bilimsel çalışmaların getirdiği sonuç olarak Ultraviyole ışınları virüs, bakteri, küf diğer unsurların DNA yapılarını bozarak onları yok ediyor. Biz öncelikle kendi fabrikamızda mavi yakalı arkadaşlarımızın soyunma odalarında ve yemekhanede virüs bulaşma ihtimallerini ortadan kaldırmak üzere geliştirdiğimiz özgün tasarım ile kendi kullanımımız için üretim yaptık. Daha sonra bu teknolojiden herkesin faydalanması gerekir diye düşündük ve seri üretim için çalışmalar yaptık. Böylece hem kendimize hem de ülkemize yerli ve milli bir ürün ve bir marka kazandırdık.

EOS’un özelliklerini anlatır mısınız?

ULTIO, UV teknolojisini kullanarak havada asılı olarak bulunan virüs, bakteri, mite ve protozoa gibi istenmeyen ve hastalık yapıcı

Mikroorganizmaların

gelişimini ve

aktivitesini

azaltarak yok etme esasına yönelik tasarlanmış bir üründür. UV ışınımları muhtelif dalga boylarında spektrum oluşturur. Bu dalga boyları nanometre (nm) ile ölçülürler. 200-280 nm boyundaki UV dalgaları (C tipi olarak adlandırılır) mikro organizmaların DNA ve RNA yapısını bozarak yaşamlarını sonlandırır. UV-C ışınımının bu özelliğinden yararlanılarak havada asılı bulunan mikro organizmaların 254 nm boyutundaki UV lambaların önünden belirlenen hızla geçmesi yeterli olacaktır.

Vatandaşlar pandemi döneminde klima açmaya korkar oldu. Bu noktada EOS devreye girer mi?

Bu amaçla ortamdan emilen hava öncelikle ham ve istenmeyen tozları tutmak üzere elyaf G4 filtreden daha sonra Hepa 14 filtrelerden süzdürülür. (Hepa kelimesi İngilizce “High Efficiency Particulate Arresting” kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Türkçe’de “Yüksek Etkinlikte Partikül Yakalayıcı” anlamına gelmektedir.) Daha sonra 45 Watt gücündeki UV lambaların ışıma hücresinden geçen hava bakteri ve virüslerden arındırılmış olarak ortama iade edilir.

Nerelerde kullanılabilecek?

Havalandırma kanallarına menfez yaparak yerleştirdiğimiz UV lambalarla otel, hastane, AVM, okul gibi büyük mekânlara çözüm üretiyoruz. Yine araç içi, otobüs, hızlı tren, minibüs, özel araçlar için UV lamba armatürleri hazırladık. Ar-ge ekibimiz yeni ürünlerin tasarımları için durmadan çalışıyorlar. CE belgesine sahip cihazlarımız Kocaeli Üniversitesi mikrobiyoloji laboratuvarlarında test edilmiştir. Kısaca, sağlıklı yaşam için elimizden geleni yapıyoruz.

EOS’u dış ticarete açacak mısınız? İhracata nereden başlamayı düşünüyorsunuz?

Böyle bir düşüncemiz var. İç piyasada aldığımız takdir ve talep bizi Avrupa ve Amerika pazarlarına yönlendiriyor. Artık o pazarlarda da yerimizi almak istiyoruz. Çin ve Uzakdoğu dünyaya saldığı bu virüsten sonra insanların güvenini kaybetti. Özellikle Avrupalı firmalar daha güvenilir tedarikçi arayışında. İnanıyorum ki, Türkiye genç ve girişken iş gücü ile ve sanayiye yatkınlığı ile dünya pazarında bu boşluğu dolduracak en ideal ülke konumunda. Çok çalışarak, çok üreterek ülke ekonomisine hep beraber katkı sağlayacağız.

İsminin EOS olmasının nedeni nedir?

Biz EOS UVC markası adı altında Ultio ve Flora isimli ürünler çıkardık. EOS mitolojide Şafak Tanrıçası demek. Güneş ışınlarından esinlendik. Ultio, Şafak Tanrıçası’nın oğlu rüzgar tanrısı ki cihazımız yüksek emiş gücüyle havayı içine çekiyor. Flora ise bitki ve çiçeklerin tanrıçası, ortama verdiği temiz havayı tasvir etmek istedik.

23 Eyl 2020 - 17:32 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler