Suriyeli esnaflar: Vergimizi ödüyoruz

Kocaeli’deki esnaflarla Suriyeli esnaflar üzerine konuştuk. Şikayetleri, Suriyeli esnafların vergi ödemediği… Görüştüğümüz Suriyeli esnaflar ise öyle bir durumun söz konusu olmadığını, vergilerini ödediklerini söylüyor

Suriyeli esnaflar: Vergimizi ödüyoruz
Suriyeli esnaflar: Vergimizi ödüyoruz
+2
Haber albümü için resme tıklayın

Savaştan kaçıp ülkemize gelen Suriyeliler, ilimizde yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. İlimizdeki Suriyeli sayısı arttıkça, Suriyeli esnaf sayısı da artıyor. İl Göç İdaresi etrafında toplanan Suriyeli esnaflar tatlıcılık, lokantacılık, inşaat ve araç kiralama gibi birçok iş dalıyla meşguller.

ONLAR DA VERGİ ÖDÜYOR

İlimizde dükkan işleten Suriyelilerle görüştük. Kimisi konuşmaya yanaşmadı. Kimisi ise konuştu ama fotoğraf vermedi, ismini açıklamadı. Suriyeli esnaflardan aldığımız bilgilere göre de Suriyelilerin vergi ödemediği yalnızca bir söylenti. Suriyeliler de vergilerden mesul olduklarını söylüyor. Suriyelilere ait iş yerlerinde de vergi levhası bulundurmak zorunlu, yani işletme sahibi olan her Suriyeli de vergi ödediğini belirtiyor. Suriyelilerin işletmesini yürüttüğü iş yerlerinin kirası ise 2000-4000 TL aralığında.

TÜRKLER GİTMİYOR

Suriyeli esnaftan edinilen bilgiler gösteriyor ki; Türkler, Suriyeli esnaflardan alışveriş yapmıyor, Suriyelilere ait lokantalara da gitmiyor. İnşaat veya araç kiralama işiyle meşgul olan Suriyeliler, genellikle Körfez bölgesinden ülkemize gelen Araplarla çalışabiliyor.

KOCAELİ’DE MUTLULAR

Suriyeliler Türkiye’de yaşamaktan bir hayli mutlu. Öyle ki Türkiye’de tutunabilen, iş yapabilen Kocaeli’de de nüfusun yüzde 2,93’ünü kaplayan Suriyeliler aileleriyle birlikte Türk vatandaşlığına geçiyor.

TÜRK ESNAFLAR NE DÜŞÜNÜYOR?

Yerli esnaflarımızla da görüştük. Suriyeli esnaflarla ilgili görüş aldık. Türk esnafların Suriyeli esnaflarla ilgili en büyük rahatsızlığı “vergi ödememeleri” ile daha doğrusu vergi ödediklerine inanmamaları ile ilgili.

İşte İzmit esnafının görüşleri:

Furkan Ubay (31)- Unlu Mamuller

Suriyelilerin çalışmasına karşı değilim, Türkler çalışmadığı için Suriyeliler çalışıyor. Suriyeliler olmazsa hamallık dediğimiz ayak işlerinin çoğunu Suriyeliler yapıyor ve haklarını da alıyorlar. Onlar bu ayak işlerini yapmazsa bu sefer esnaf ayakta kalmayacak. Suriyelilerin esnaflık yapmasına da karşı değilim, devlet bu hakkı onlara tanımış. Memnuniyetsizliğim sadece vergi yönünden olabilir. Küçük işletmeler belki vergi veriyordur ama zengin Suriyelilerin vergi verdiğine inanmıyorum. Çünkü devletin yabancı yatırıma karşı teşvikleri var. O yüzden Suriyelilerin vergi ödediğine inanmıyorum.

Ufuk Gürses (30)-Kıraathane işletiyor

Suriyelilerin esnaflık yapmasından rahatsız değilim ancak devletin vergi konusunda bize nazaran daha fazla indirim uygulamasından rahatsızlık duyuyorum. Hatta devletin Suriyelilerden hiç vergi almadığı da söylentiler arasında, sonuçta ateş olmayan yerden duman çıkmaz. Bu söylentilerde bir haklılık payı görüyorum. Bu durum sadece beni değil, çevremdeki çoğu esnafı rahatsız ediyor. Ben beş lira vergi verirken, Suriyelilerin iki lira vergi vermesi bu devletin vatandaşı olarak ikinci planda olmamız ağırımıza gidiyor.

Ebru Hanım (36)- Esnaf

Suriyelilerin artık ülkemizde bizden daha fazla olduğunu düşünüyorum. Ben vergi ödeme noktasında takılıyorum. Vergi ödüyorlarsa bir şey demek istemem ancak ödemiyorlarsa affedersiniz ama ben tüm gün eşekler gibi çalışıp vergi ödüyorsam onlar da ödemek zorunda. Kuru kuruya, salla başı al maaşı gibi geçinmelerini istemiyorum. Benim derdim Suriyeli olmalarıyla ilgili değil, herkes eşit olsun. Ne kadar doğru bilmiyorum ama duyduklarıma göre vergi ödemeden dükkan açabiliyorlarmış. Eğer doğruysa hakkımı helal etmiyorum.

11 Ara 2019 - 13:24 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

Somsalli - Bizim esnafımız vergi ödüyoruz dedimi karnıma ağrılar giriyor. vergi ödüyorsunuz da bu devlet niye çalışanların sırtından kalkmıyor acaba, akşam dükkanı kapatırken bir fiş kessinler de fiş numarasını görelim, yüzde 90 nının fiş numarası 15 i geçmez

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Aralık 13:24


Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler