Şok iddialar… İzmit’teki o apartmanda neler oluyor?

İzmit çarşıda en değerli muhitte bulunan apartmanlarından daireleri zorla satılarak çıkarılmak istendiklerini iddia eden vatandaşlar, Akkurt Grup’un Yönetim Kurulu Başkanı Kemalettin Akkurt hakkında şok iddialarda bulundu

Şok iddialar… İzmit’teki o apartmanda neler oluyor?
Haber albümü için resme tıklayın

İzmit Karabaş Mahallesi Rauf Orbay Sokak’ta Alaçatı Muhallebicisi’nin hemen yanında yer alan Fuar Apartmanı’nda bulunan 30 daireden 22’sini satın alan Kemak Otelcilik’in, sahipleri tarafından satılmayan 8 daireyi de satın alabilmek için farklı yollara başvurduğu iddia edildi. Sibel Tekin ve Zerrin Kolçak isimli vatandaşlar, Kemak Otelcilik’in, Akkurtlar İnşaat’ın ve Ramada Plaza İzmit Otel’in sahibi Kemalettin Akkurt hakkında, çeşitli iddialarda bulundu. Gazetemize ulaşan Sibel Tekin isimli vatandaş şunları söyledi: “Kemak Otelcilik’in apartmandaki 22 daireyi 5 yıl önce çuvalla para dağıtarak satın aldığını, 82 yaşındaki babasının dairesinin de içinde olduğu 8 daireyi ise satın alamadığını belirterek, “Apartmanın arsası çok değerli bir yerde, otopark var, dükkanlar var. Bu nedenle kentsen dönüşümden faydalanılarak bize daire verilmesi beklentisiyle dairemizi satmadık. Diğer 7 daire sahibi de bu gerekçeyle Kemak Otelcilik’in teklifini geri çevirdi. Ama gelin görün ki Kemak Otelcilik ile anlaşmalı SPK uzmanı tarafından 2017 yılında yıkılacak bina tanısı konuldu apartmana. Oysa bu binaya TÜBİTAK tarafından güçlendirme yapıldı. Dairemizi ve diğer daireleri, fiyatının altında satın almak için farklı yollara başvuran Kemak Otelcilik’i dava ettik ve durumu CİMER’e de bildirdik.”

CİMER’E ŞİKAYET

Sibel Tekin, CİMER’e gönderdiği şikayet dilekçesini de gazetemizle paylaştı. Dilekçede şu ifadeler yer aldı: “Sayın Cumhurbaşkanım, ikametimin bulunduğu yerdeki evimize mahkeme süreci devam ettiği halde İzmit Belediyesinden yıkım kararı gelmiştir. Şu anda mahkeme sürecinde olduğumuz için hesaplara yatan evimizin değerinin 1/4 tutarı ancak eden tutar blokeli durumdadır. Çevre Şehircilik Müdürlüğü mahkeme devam ettiği sürece yıkım yapılamaz demektedir. Biz çok zor durumdayız. Şu an hesaplara yatan para ile şehir merkezinde bir ev alabilmemiz mümkün değildir. Dağ başında ancak belki alınabilir. Evimiz depremden sonra güçlendirildiği halde Kemak Otelcilik tarafından kendisine bağlı uzmanlarca binaya yıkılacak bina raporu verdirilmiştir. Lütfen bizim üzerimizden bu kişilerin aşırı rant elde edip bizi evsiz bırakmalarına izin vermeyin. Yerine ev yapacak ise evimizi, eğer başka bir yerde ev almamız gerekiyor ise arsa üzerinden değerini alabilmemize ve yıkım kararının mahkeme sonuçlanmadan uygulanmamasına yardım ve desteklerinizi rica ederim.

SATIŞ KONUSUNDA ZORLAMA

Binaya güçlendirme yapıldığı, kentsel dönüşüm kapsamında olması istendiği, satış konusunda zorlama yapıldığı, SPK uzmanının düşük fiyat belirlediği, emsal değerin daha yüksek olduğu konusunda Cumhurbaşkanlığından yardım istendiği, 6306 Sayılı kanun 15/A maddesi gereği açık arttırma yapıldığı belirtilmiş. Fakat Kemak Otelcilik anlaşmalı SPK personelleri emsal değeri daire bedeli üzerinden belirlemiş olup oysa dava konusu arsa bedeli üzerinden olması gerekmekte ve buna istinaden emsal değeri tarafsız olarak belirlenmesi gerekmektedir. Ve ayrıca bu artırma Kemak Otelcilik avukatı ve sağlı sollu yakın personeli ile beraber belediye odasında kendi aralarında oturduktan sonra çevre müdürlüğü personelleri ile açık artırma alanına giderek ve ayrıca mülk sahiplerinin de orda beklemesine rağmen herhangi bir ön görüşme yapmayıp ve rakam bilgisi istendiği halde bilgi vermeye gerek görmeden usulsüzce cebri satış gerçekleşmiştir.

CUMHURBAŞKANI’NDAN YARDIM İSTEDİLER

CİMER tarafından verilen cevap metninde satış işlemine yürütme, durdurulma isteği ile Kocaeli 1. İdare Mahkemesi E.2020/412 ve E.2020/392 esas sayılı davalar açılmış olup nihai kararlar sonucunda işlemler gerçekleştirilecektir diye geçmesine rağmen Kemak Otelcilik tarafından gönderilen yıkım tebligatının dışında birde 19.08.2020 tarihinde İzmit Belediye tarafından 60 gün süreli yıkım tebligatı gelmiştir. TÜBİTAK onaylı güçlendirme yapılan bina, insanların haklarının ihlali yapılarak el değiştirmektedir. Cumhurbaşkanım, Karabaş Mahallesi Rauf Orbay Sokak C Blok D: 4 İzmit/KOCAELİ adresli evimiz plan ve programlı bir yolla elimizden alınmaktadır. İvedi olarak yardımlarınızı beklemekteyiz.”

DÜKKANLARDAN PAY ALIYORUZ

Konu hakkında şikayetini ileten bir başka daire sahibi Zerrin Kolçak da Sibel Tekin’in iddialarını destekler ifadeler kullandı ve konuyu çok daha ayrıntılı şekilde aktardı. Ramada Plaza Otel’in ve Akkurtlar İnşaat’ın sahibi de olan Kemalettin Akkurt’un kendilerini muhatap dahi almadan 22 daireyi satın aldıktan sonra büyük hissedar olarak satış kararı verdirdiğini ve kendilerini evlerinden çıkarmak için uğraştığını belirten Zerrin Kolçak, şunları söyledi: “Apartmanımızda 22 daire 350 bin liradan başlayan çeşitli fiyatlarla satıldı, 8 dairenin sahibi ise dairelerini satmadı. Abdurrahman Çuhadar diye bir müteahhit var, Kocaeli gazetelerinde haberleri çıkmıştı, Ramada Plaza, Fuar Apartmanı’nın olduğu yere otel yapıyor diye. Yönetimde birileri aracı oldular 5 yıl önce, 350’şer bin liraya satmak için anlaştılar daireleri. 22 daire satıldı, bize de o fiyata teklif geldi. Biz satmıyoruz dedik. Binanın 2200 metrekare arsası var, bahçeleriyle birlikte. Şehir merkezinde Köseoğlu Sokak ve Rauf Orbay’a cepheli binamız. Kentsel dönüşüm olduğunda biz de evimizin yerinde otururuz istedik. Bir de şöyle bir avantajımız var burada; altta dükkanlar ve otopark var. Dükkan payımız da vardı. Yakıt, gider ödemiyoruz. Pay alıyoruz. Üstüne para bile artıyor. Bu nedenle de satmayı düşünmedik. Alo diyorsunuz market evinize getiriyor. Komşularımız var. Burayı terk etmek istemedik. Burada oturmayanlar sattı dairelerini. Bir de duyduğumuz kadarıyla hisseli olanlar sattı. Farklı paralarda da alınmış kimi daireler. Valizlerle getirdikleri paraları, aşağıdaki ofiste dağıtılmışlar. Bankaya da yatırılmamış, değerleri bu yüzden bilinmiyor.

5 YIL ÖNCE 350 BİN LİRA TEKLİF

5 yıl önce 350 bin lira teklif edildi, bir daha teklif olmadı, muhatap olmadılar. Yönetim toplantı yapıyor sene gelince, avukatı, muhasebecisi ve Abdurrahman Çuhadar katılıyor. Abdurrahman Bey, kentsel dönüşümü anlatmak için orada. 200 bin liradan dairelerimizi almaya kalktı. Biz de biz evimizi satmıyoruz, burada yapılacak yerden daire istiyoruz dedik. Arsa payımız da var. Bugün İzmit merkezde arsalar o kadar pahalı ki. Biz evimizi satmadık. Biz satmıyoruz deyince, kalktılar, Kocaeli Üniversitesinden hasarsız raporu aldılar, üst mahkeme Sakarya’da olduğu için Sakarya Üniversitesi’ne gidiyorlar. Firmaya örnekler aldırıyorlar, güçlendirme yapılan duvarlardan hem de hasarlı bina gösteriyorlar. O kadar sağlam ki o duvarlar halbuki. Firma Ankara’dan, hiç gelip incelemediler bile. O dönem İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan’dı, Kemalettin Akkurt’un da iyi arkadaşıydı.

435 BİN LİRAYA SATIŞ

Satmadık diye bize zorlamalara başladı. Yakın zamanda elektriği kesmeye birileri geldi. Biz evin sahibiyiz deyince pardon deyip gittiler. Bir süredir iki de bir İzmit Belediyesinden yıkım ekipleri geliyor. Biz bu evi satmadık ya 2020 mart ayında Çevre İl Müdürlüğünden haber geldi, evinizin satışı yapılacak 15 gün içinde diye. Çoğunluk hissedar öyle istediği için. Kendi kendine karar almış, gitmiş müracaat etmiş, evin yıkımına karar verdirmiş. Bize bir teklifte bulunmadı. Madem ev yapacaksın, bize de dairemizi ver, bizi neden atmaya çalışıyorsun buradan. En son bir satış oldu, aceleye getirildi. Hangi muhammen bedelden satış yapıyorsunuz diye eşim sormuş, ben söyleyemem size fiyatları demiş müdürlükteki görevli. Söylememesi suçmuş, sonradan öğrendik biçtikleri fiyat, 435 bin lira. Arsa payı hiç katılmamış, 550 metrekare bina payından satış yapıyor. Benim kalan arsam ne oluyor? Satıştan kiminin haberi var, kiminin haberi yok. Telefonla tebligat yapıyor. İtiraz ettik satışa, konu mahkemede.

ZORLA ATMAYA ÇALIŞIYORLAR

Bizi buradan zorla atmaya çalışıyorlar. Fadıl Bey diye biri 3-4 ay önce aradı, ‘Siz de yönetimdeymişsiniz, bu eve yıkım kararı çıktı, 15 gün içinde boşaltmazsanız biz yıkım ekibini getireceğiz’ dedi. ‘Burada ne yapacaksınız?’ dedim, ‘ev yapacağız’ dedi. ‘Neden bizi çıkarmaya çalışıyorsunuz, madem öyle evimizi neden vermiyorsunuz? Şehir merkezini bırakıp siz gider misiniz bu paraya başka yere?’ dedim, ‘Müteahhit size para verip zarar mı edecek?’ cevabını verdi. ‘Bizi Kemalettin Bey ile görüştürür müsünüz?, bizi muhatap bile almıyor’ dedim, ‘Tamam görüştüreyim’ dedi. 1 hafta sonra aradım, ‘çok yoğun gelemiyor, biliyorsunuz Yalova’da hastaneler aldı’ dedi. Görüşmek istemedi. Her gün birileri geliyor kendi kafalarına göre pencereleri falan inceliyorlar. Bize çıkın diye tebligatı kendisi yapıyor. Satış resmileşmeden çıkın diyor. Bizim itiraz hakkımız vardı, itirazda bulunduk, bu yüzden paralar bankaya blokeli yatırıldı. Çevre Müdürlüğüyle mahkemeliğiz.

BELEDİYE YIKILACAK DİYOR

İzmit Belediyesi riskli yapı olduğu için yıkılacak diyor. Şu anda İzmit’te 350-400 tane riskli yapı varmış, karar bir tek bize mi uygulanıyor? Burası az hasarlıydı, devlet orta hasarlıların güçlendirilmesi için o dönem para verince, kat malikleri burayı orta hasarlı gösterme kararı almış. Binayı güçlendirmek için o parayı almışlar ve güçlendirmişler. Belediye de ev güçlendirildi diye ruhsat vermiş. Depremden yıllar sonra ne oldu da burası hasarlı duruma düştü? Alınan örneklerde duvarlardaki demirlerin pas bile tutmadığı görülüyor.

YA DEĞERİNİ YA DAİREMİZİ VERSİN

SPK uzmanı sözde fiyat araştırması yapmış, metrekaresini 2000 lira belirlemiş. Akça Camii’nin arkasında bir fırın var, metrekaresini 35 bin lira. Bizim önümüzden tramvay geçiyor, kent meydanını görüyoruz, D-100’e cephe. Bu fiyat teklifini kimden almışlar? Rayiç bedeli metrekaresi 30-35 bin liranın altında arsa yok. Buranın imarı değiştirilecekse başka bir şey yapacaksa rayiç bedelden dairemizin parasını versin, ev yapacaksa biz buradan çıkmak istemiyoruz, bize dairemizi versin. Bugün Yahya Kaptan’da oturulabilecek evler 700-800 bin lira. Eski evler 500 bin lira olmuş. Ben orada bile ev alamıyorum. Sen beni şehir merkezinden dağlara mı sürüyorsun?”

Kemalettin Akkurt

# FUAR APARTMANI İLE İLİŞKİLİ:

21 Eki 2020 - 16:13 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

14

Haklı - 5 yıl önce 350000tl sarayda oturuluyordu çok vermiş yıksınlar haklı adam parasının kaybı nolacak boş durmuş 5yıl hiç para vermeden tahliye edilmeli

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 26 Ağustos 10:12
11

çözüm - Tabiki yenilenmeli ve hak sahiplerinede daire verilmeli.5 yıl önce satmamanın amacı kentsel dönüşümden faydalanan herkes gibi yerine daire verilmesiydi.Ayrıca daire dışındada arsa pay hakları var .

Yanıtla . 2Beğen . 0Beğenme 21 Ekim 16:13
10

Kartal - Bırakın bu işleri... 5 yıl önce adam size 350.000 TL vermiş almamışsınız. Bina eskimiş, ayakta zor duruyor.. Burası deprem bölgesi. İzmit ve İstanbulda bütün eski binalar yenilenmeli. Yoksa ciddi bir depremde çok büyük kaybımız olur. 30 daire var, 23 ü vermiş, uyanıklar kalıp fazla para istemiş. Kentsel dönüşüm çıkınca, yetiş Cumhurbaşkanım. Ayrıca Kemalettin Akkurt çok kral biridir. Kimseyi ezmez ve çok yardımseverdir. Kimse boşa rüzgar yapmasın.

Yanıtla . 1Beğen . 3Beğenme 21 Ekim 16:13
13

Mağdur 41 - @Kartal 10 nolu yoruma cevabı: Acaba rüzgar sizdenmi geliyor. Bilmeden konusmasaniz

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Haziran 02:09
08

Sibel - Burda yalnız daire fiyatından bahsedilmiyor arsa payları var ilaveten
O nedenle 5 yıl once 350 bin verildi dikkatli okuyun lutfen

Yanıtla . 1Beğen . 0Beğenme 21 Ekim 16:13
07

Ersoy Kandemir - İzmit çocuklarının evini zorla kimse sattıramaz,baskı yapamaz,ne arkasına aldığı siyasi güç ne para ne başka birşey bu tip hataları temizlemez ,Kars’a kadar yürüyerek yalın ayak gitsen gelsen de bu hata ticarette bir ömür sıkıntı olur ruhuna,döner dolaşır çıkar karşına,İzmit Çocuğu kavramını Dursun da bilmiyordu öğrendi ama ne şartlarda,sen kesin bilirsin ama yine de tavsiyem bu şehirde kimsenin malını zorla kimse edinemez derim!

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ekim 16:13
06

Emre Seymen - Ne kadar abartmissiniz yahya kaptanta en eski daire 500 bin liraymis gosterin bakayim daha simdi baktim 300-260bin liraya bile dolu daire var yahya kaptanda carsidakiler ise genelde 300 bin yaziyor

Yanıtla . 0Beğen . 1Beğenme 21 Ekim 16:13
05

Emine Melek - Ben izmitten basiskele ye tasindim oyle rahatim ki izmitte hava yok daracik sokaklar sizde kalkmis diyorsunuz sehir merkezi napayim oyle merkezi artik carsi diye birsey yok devri kapandi zaten istesem de basiskeleden 5-10dk ya ordayim izmitteyken trafikten 30 dk suruyordu carsi

Yanıtla . 0Beğen . 2Beğenme 21 Ekim 16:13
04

İzmitrayz - Yalnız bölgenizi çok fazla büyütmüşsünüz gözünüzde çarşı diye milyonluk mu sanıyorsunuz yaşlı binaları oralarda daire fiyatları taş çatlasa 400 bin lira ederi zaten 350

Yanıtla . 0Beğen . 2Beğenme 21 Ekim 16:13
12

Karabas Mahallesi - @İzmitrayz 04 nolu yoruma cevabı: izmit belediyesinin resmi internet sitesinde her bolgenin rayic arsa bedelleri acik acik belirtilmistir, fuar apartmaninin bulundugu arsa gercekten cok buyuk, otoparktan ve dukkanlardan gelen pay da dusunulunce mahdur oldugunu dile getiren kisilerin hakli oldugunu dusunuyorum.. zaten binayi yikamazsiniz demiyorlar, buraya yeni bina yapilacaksa o binadan yeni bir daire verin bize diyorlar.. fuar apartmani cok eski bir apartman, 40-50 yildir o bolgede oturan maliklerin yakin bir muhit disinda baska bir muhite tasinip orada yasamaya birakilmasini beklemek gercekten haksizlik.. umarim malsahipleri gercek haklarini alirlar

Yanıtla . 1Beğen . 0Beğenme 06 Mart 12:24
02

Edibe Suna BÜYÜKYAĞCI - Ben de o apartmanda yaşayan bir hak sahibiyim.Keşke başlığınızdaki gibi iddia olsaydı.Maalesef hepsi doğru.

Yanıtla . 2Beğen . 0Beğenme 21 Ekim 16:13
01

Sokakta... - İzmit belediyesi bu işten çıkar sağlıyor.Bu son 6 aydır ayyuka çıktı.Insanlari tehdit ediyorlar.Yikilirsa bunu destekleyen Izmit belediyede bu işten nemalanacak..Bilginize.

Yanıtla . 2Beğen . 0Beğenme 21 Ekim 16:13


Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler