Sapanca Gölü’nde seviye düşüyor!

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği(ÇYDD), Fuar içi Sivil Toplum Merkezi’nde “Dünya’da ve Türkiye’de Su Durumu” başlıklı bir toplantı gerçekleştirdi. Burada konuşan Çevre Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Sait Ağdacı, Sapanca Gölü'nde su seviyesinin düştüğüne dikkat çekti

Sapanca Gölü’nde seviye düşüyor!
Sapanca Gölü’nde seviye düşüyor!
+1
Haber albümü için resme tıklayın

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği(ÇYDD), Fuar içi Sivil Toplum Merkezi’nde “Dünya’da ve Türkiye’de Su Durumu” başlıklı bir toplantı düzenledi. Toplantıda konuşan Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Sait Ağdacı, “Sapanca Gölü’nün seviyesi hızla düşüyor. Üç tarafımız deniz ile çevrili olabilir ama hızla su fakiri oma yoluna giriyoruz” dedi.

TOPLANTIYA YOĞUN KATILIM

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği(ÇYDD), “Dünya’da ve Türkiye’de Su Durumu”nu konuşmak üzere Sivil Toplum Merkezi’nde toplandı. Programa ÇYDD Şube Başkanı Meral Dönmez, Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Sait Ağdacı, Eğitim-İş şube Başkanı Emine Çalık, ÇYDD Çevre Birimi Koordinatörü Avukat Olcay Ekinci Yezdane, Sanat ve Kültür Sitesi Derneği Başkanı İbrahim Altınoğlu katılım sağladı.

“CANLA BAŞLA SUYUMUZA SAHP ÇIKMALIYIZ”

Programda söz alan Kocaeli Şube Balkanı Meral Dönmez, “1993 de Birleşmiş Milletler genel kuruluda alınan kararla 22 Mart Dünya Su Günü kutlama günü ilan edildi. Ben kutlama olarak görmüyorum. Bu günün bir farkındalık ve bilinçlenme olarak değerlendiriyorum. Anlamı ve değeri bakımından değerli bir gün. Artan su sorununa dikkat çekmeliyiz. Canla başla suyumuza sahip çıkmak için çalışmalıyız. Farkındalıkların daha da artacağına inanıyorum. Umarım gelecekte su sıkıntısı yaşamayız. İleri de silah lobileri gibi su lobilerinin olacağını görüyoruz. Doğacak her çocuğumuza temiz içilebilecek günler diliyorum” ifadelerini kullandı.

“BÜYÜK ŞİRKETLER SUYUMUZU ALIYOR”

Dönmez’in ardından konuşmasını gerçekleştirmek üzere kürsüye ÇYDD Çevre Birimi Koordinatörü Avukat Olcay Ekinci Yezdane davet edildi. Yezdane, “Ne kadar farkındalık amacı ile çalışmalar yaparsak yapalım büyük şirketler suyumuzu elimizden alıyorlar. Nestle’yi anlatan bir belgeselde bir yudum su bulunmayan yerlerde sular şişlenerek satıldığı anlatılıyordu” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE SU FAKİRİ OLMA YOLUNDA”

Anayasamızda çevre hakkı vardır diyen Yezdane konuşmasını, “Vatandaşlar çevre hakkını korumak ile yükümlüdür. Birebir kendimiz suyumuzu koruyup çevremizi bilinçlendirmeliyiz. Gün gelecek bütün dünya su için çırpınacak. Türkiye üç tarafı su ile çevrili olmasına rağmen su fakiri olmak yolunda. Biz elimizden geleni yaparız ama bizi aşan tedbirler var. Bu da devletin yöneteceği su politikaları ile mümkündür. Doğal kaynaklarımızın rant uğruna çar çur edildiği bir süreçten geçiyoruz. Kentlerde yapılan inşaatlar ile her yer betona mahkum ediliyor” sözleri ile son verdi.

SU FAKİRİ OLMA YOLUNDAYIZ

Yezdane’nin ardından son olarak sözü Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Sait Ağdacı söz aldı. Ağdacı, “Dünya susuzluğa hızla gidiyor. Her 10 kişiden 3’ü temiz suya ulaşamıyor. Her 10 kişiden 6’sı da atık su artıma tesislerinden mahrumdur. Ülkemize gelecek olursak biz 2030’u bile bulamayacağız. Bunun nedeni suyu hoyratça kullanmamız diğer nedeni ise devlet eli ile su kaynaklarımız yok ediliyor. Sapanca gölüne su sağlayan 11 derenin çıkışında şişeleme yapılıyor. 150 kamyon şişe su tesiste 100 kamyonda kuyu kazarak elde ediyorlar. Sapanca’da artık kirlenmeden dolayı İzmit körfezi haline yavaş yavaş dönüyor. Gölün seviyesi de aynı şekilde düşüyor. Üç tarafımız deniz ile çevrili olabilir ama hızla su fakiri oma yoluna giriyoruz” şeklinde konuştu.

22 Mar 2019 - 14:07 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

03

dünya adamı - sapanca gölü ve çevresinde doğal kaynak akarlarının bulunduğu alanlarda su tesislerinin sayısı belli sapanca gölünü besleyen kaynakları kapatırsan göle su nereden gelsin. muhtemeldir ki torunum gölü göremez.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Mart 14:07
02

Eski Ak Partili - Eber Gölü'nün kuruduğu, Eğirdir Gölü'nün 30 metre çekildiği, Beyşehir Gölü'nün risk sınırında bulunduğu su zengini ülkemde bunların hepsi tesadüf mü? Rarımı bitirmeye yönelik bu hareketler sadece beceriksizlik mi? Yoksa başka bir şey mi? Ben sandıkta cevabını oyum kadar vereceğim. Gerisini kendileri düşünsün.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Mart 14:07
01

Cumhuriyet - Çok övünüp durdukları Hes leride unutmamak lazım,akışı değiştirilen ve kuruyan dereleri,su kaynaklarının yabancılara satılışı,su seviyesi azalan göllerin çevresine yapılan inşaatları,su seviyeleri azalıp kuruyup giden göller yöresini,yanlış tarımsal sulamayı.Bunlar devlet eli ile yapılıyor aslında devlet değil bunu yapan herkesin malumu çok milli ve yerli siyasi irade suyu bile satıp ranta açıyor sanki birileri memleketi her alanda kurutmaya,mahvetmeye yemin etmiş gibi değilmi...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Mart 14:07


Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler