Sandıktan çıkan sonuç, EYT’yi böyle gündem yaptı!

Emeklilikte yaşa takılanların seçim sürecinde yaptıkları 2 milyon katılımlı mitingi dahi görmezden gelen, EYT’ye sağır olan medya, 23 Haziran’da İstanbul seçiminin büyük bir oy farkıyla kaybedilmesi sonrası EYT’yi görmeye, sesini duymaya başladı. 23 Haziran’da EYT’nin gösterdiği oy gücü, EYT’yi gündem yaptı

Sandıktan çıkan sonuç, EYT’yi böyle gündem yaptı!
Haber albümü için resme tıklayın

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bu millete armağanıdır milli egemenlik. Ve milletin egemenliğinin üzerinde bir güç yoktur. İktidarlar gelip geçicidir, baki olan millettir. Kimin iktidar olup, kimin olmayacağına millet karar verir. Bu nedenle milletin derdiyle dertlenmeyen, onların sorun ve sıkıntılarını görmezden gelenler, sine-i millete gittiklerinde ellerindeki iktidar gücünü kaybederler. Tıpkı 31 Mart yerel seçimleri ve sonrasında 23 Haziran’da yenilenen İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinde olduğu gibi. İstanbul’da CHP’nin kazandığı seçimi, farklı gerekçelerle iptal ettiren AKP, ikinci seçimde şok yaşadı. 13 bin olan oy farkı, yenilenen seçimde 809 bine çıktı.

EKONOMİK KRİZ KADAR ETKİLİ

İstanbul’un yanı sıra 31 Mart’ta Ankara, Mersin, Antalya, Bolu ve benzeri iller de el değiştirdi. AKP, bu illerde de büyük yara aldı. Peki neden? Daha geçtiğimiz yıl, 24 Haziran’da Başkanlık yarışını kazanan AKP ve MHP, ne oldu da yerel seçimlerde oy kaybı yaşadı? Övülen başkanlık sistemine geçildikten sonra ekonomik bunalımın ortadan kaybolmayıp, ekonomik krizin kendini daha da hissettirmesi başlıca etkenlerdendi. Siyasi dilin ağırlaşması, “Hain”, “Terörist” ve benzeri ağır ithamlar da seçmeni artık iten faktörlerdi. Ancak tüm bunların yanında ekonomik kriz kadar etkili bir faktör vardı: EYT

“TÜREMİŞ, BOŞ İŞ, ÇİFT DİKİŞ, KÖPÜK…”

Milyonlarca emeklilikte yaşa takılan vatandaşın sesini duymadı hükümet ve iktidar yanlısı medya. “Bir de bunlar türedi” dendi, “Boş iş” dendi, “Çift dikiş yapacaklar, olmaz öyle” dendi, “Köpük” dendi, “Maliyeye yük” dendi, “Sistem çöker” dendi, “Erken emeklilik istiyorlar, 38 yaşında emeklilik mi olur” dendi. Erdoğan ve kurmayları bunları derken AKP’li taraftarları alkışladı, yandaş basın destekledi. Oysa hükümetin altını oyan, yanlışa alkış tutan bu şahıslardı. Ki 31 Mart’ta ve sonrasında 23 Haziran’da bu kanıtlandı.

EYT’YE VAATLER VERMİŞLERDİ

Emekli olmaya hak kazanmış milyonlarca insanın kanunlar geriye işletilerek yaşa takılması, önemli bir sorundu. Bunu MHP de dahil pek çok siyasi parti seçim vaatlerine katmış, sorunu çözeceklerini aktarmıştı. MHP, AKP iktidarı ile ittifak halindeydi ve bu sözünü tutmadı. TBMM’ye gelen kanun tekliflerine çekimser oy vererek EYT’nin çözümünün önünü tıkadı. AKP’nin oy çoğunluğuyla EYT’nin TBMM’de görüşülmesinin engellenmesine izin verdi.

50 YAŞINI GEÇMİŞ, GÜNDELİK İŞ PEŞİNDE…

Vatandaşın derdi, tepedekilerin derdi olmaktan çıkmıştı. Oysa bu insanların önemli bir kısmı işsizdi ve yaşından dolayı iş bulamıyordu. Bir kısmının prim gün sayısı dolmuştu, çalıştıkça bağlanacak aylık emekli maaşı 360 günde bir azalıyordu. Bir kısmı borç içindeydi, alacakları kıdem tazminatına, çalışacakları ikinci işe güveniyordu. Hala da aynı durumdalar. Hala 50 yaşını geçmiş insanlar gündelik işlerde evini geçindirmeye çalışıyor.

BİRİNCİ FAKTÖR: EYT

EYT’nin bu haklı isyanını görmeyenler, 31 Mart ve 23 Haziran seçimlerinde bunun bedelini ağır ödedi. Ve daha düne kadar, 2 milyon kişinin katıldığı bir mitinge televizyon kanallarında ve gazetelerde yer vermeyen iktidar yanlısı medya; bugün EYT’yi tartışır oldu. 23 Haziran’da farkın 809 bine çıkmasının ardından EYT, seçimin kaybedilmesinde birinci faktör olarak görülür duruma geldi.

23 HAZİRAN MASAYA YATIRILDI

İşte size örnek… Didem Arslan Yılmaz’ın sunduğu Türkiye’nin Nabzı adlı programda 23 Haziran seçimlerinin sonucu enine boyuna masaya yatırıldı. “Seçmen 23 Haziran’da sandıkta ne mesaj verdi?” “Siyasi polemikler sandığa nasıl yansıdı?” “İmamoğlu’nun başarısının ardındaki temel nedenler ne?” gibi pek çok soruya, programda yanıt arandı.

PROFESÖR GÜNDEME GETİRDİ

Didem Arslan Yılmaz sordu; AKP 26. Dönem Milletvekili Galip Ensarioğlu, CHP 22. Dönem Milletvekili Berhan Şimşek, Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, Ceza Hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen, Gazeteciler Nagehan Alçı, Deniz Zeyrek, Şükrü Küçükşahin ve Orhan Karataş cevapladı. Ve konu döndü dolaştı, EYT’ye geldi. Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, seçimin kaybedilmesinde EYT’nin etkisine dikkat çekti.

EYT’NİN ETKİSİNİ ÖRNEKLE ANLATTI

Hacısalihoğlu, programda her zaman AKP’ye oy vermiş bir EYT’li seçmenle 31 Mart yerel seçimleri sonrası arasında geçen diyaloğu anlattı. Hacısalihoğlu, “Her zaman AK Parti’ye oy vermiş, geçen 31 Mart’ta ‘niye vermedin?’ dedim. ‘Ben İmamoğlu’na oy verdim’ dedi, merak ettim, ‘niye vermedin?’ dedim. Dedi ki: ‘Bu EYT var ya söz verdiler, yapmadılar. Onun için verdim.’ Bundan dolayı vermediğini, son derece samimi, dürüst şekilde söyledi. Kesinlikle inanıyorum, bunun için vermediğini söylüyor” ifadelerini kullandı.

DİDEM ARSLAN YILMAZ’DAN İTİRAF

Didem Arslan Yılmaz ise kendisine de bu konuyla ilgili çok yoğun mesajlar geldiğini, EYT’lilerin kendisine, “Hiç konuşmuyorsunuz, niye görmüyorsunuz” dediğini belirtti. Arslan’ın bunu rahatlıkla dillendirmesi de ilginçti. Onca mesaja rağmen EYT’yi görmemeye devam ettiklerinin bir itirafıydı bu sözleri. Uzun lafı kısası, 23 Haziran’da seçimin kaybedilmesi sonrası EYT’yi görmeyenler görür oldu, sesini duymayanlar duyar oldu, gündemine almayanlar alır oldu.

PEKİ, EYT’LİLER NE İSTİYOR?

EYT’liler erken emeklilik istemiyor? Aralarında 38 yaşında emekli olacak tek bir kişi yok. Onların istediği, kazanılmış emeklilik haklarının iadesi. Tabii sadece emekli olmakla sorunları çözülmüyor. Bugün tüm işçileri kapsayan bir sorun var ki o da ABO… Yani aylık bağlama oranı. Bu oran, çıkarılan yasa ile yüzde 70 seviyelerinden yüzde 30 seviyesinin altına çekildi. Yani, bugün asgari ücretten primi yatan bir işçin, emekli olduğunda alacağı maaş 1000 lira civarında. EYT, bu oranın da düzenlenmesini istiyor. Bakalım hükümet EYT’yi görecek mi?

26 Haz 2019 - 15:51 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

03

48 yaşında İŞSİZ bir EYT li - Bu ülkede adaleti ve milleti kalkındırmayı öldüren, zenginin ve Suriyelilerin dostu olan, garibanı diri diri mezara gömen adalet ve kalkınma partisidir, zengini kalkındır garibanı öldür icraatlarını malesef BESMELE çeker yapıyorlar. BUNLARI BİR #EYT Lİ OLARAK ALLAH A HAVALE ETTİM, MAHSERİ ALEMDE BENİM HAKKIMI VERMEYEREK AİLEMİ VE ÇOCUKLARIMI ZOR DURUMA DÜŞÜRÜP MADUR ETTİLER, BEN EVİME DEĞİL ET, EKMEK GÖTÜRMEYE ZORLANIRKE
ONLAR ZENGİN SOFRALARINDE MİLLETİN HAKKI İLE KARINLARINI DOYURUYOR LAR ,YEDİKLERİ HER LOKMA HARAM ZIKKIM OLSUN İNŞALLAH

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 26 Haziran 15:51
02

48 YAŞINDAKİ EYT Lİ İŞSİZ - Bu ülkede adaleti ve milleti kalkındırmayı öldüren, zenginin ve Suriyelilerin dostu olan, garibanı diri diri mezara gömen adalet ve kalkınma partisidir, zengini kalkındır garibanı öldür icraatlarını

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 26 Haziran 15:51


Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler