Özüpak, Erdoğan’a gazetemiz aracılığı ile cevap verdi; çağrı yaptı!

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Gönül Boran Özüpak, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “EYT, gündemimizde yok” açıklamasına gazetemiz aracılığıyla cevap verdi. Özüpak, ABO, kıdem tazminatı, “38 yaş” iddiası gibi pek çok meseleye de açıklık getirdi

Özüpak, Erdoğan’a gazetemiz aracılığı ile cevap verdi; çağrı yaptı!
Haber albümü için resme tıklayın

Emeklilikte yaşa takılan vatandaşların mağduriyetleri, öyle üsten bakıldığı gibi sıradan değil. Yasanın geriye işletilmesi nedeniyle 45-50 yaş aralığındaki milyonlarca insanın emeklilik hakları ellerinden alınmış durumda ve bu insanların önemli bir kısmı işsiz, bir işte çalışabilenler ise şanslı görülüyor, durum bu kadar vahim. Kimi gelecek planlarını ertelemek zorunda kalıyor, kimi iş bulamadığı için bu yaşta gündelik işlere gidiyor, kimi çocuklarını okutamayacak derecede geçim sıkıntısı yaşıyor. Aileler parçalanma noktasına gelmiş durumda. Bu mağduriyetlerin giderilmesi için bir araya gelen vatandaşların oluşturduğu bir dernek var; milyonlarca mağdura hitap eden bir dernek: Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği…

SEÇİMDE GÜCÜNÜ GÖSTERDİ

Yakın süreçte federasyona ve illerde dernekleşmeye başlayacak olan bu oluşumun genel başkanlığını Gönül Boran Özüpak yürütüyor. Özüpak, bu mücadelenin lokomotifi, EYT, ABO, kıdem tazminatı, BES, staj mağduriyeti gibi pek çok meseleye hakim, donanımlı bir isim. Özüpak, derneği oldukça faal kullanarak bu mağduriyetin ülke gündemine oturmasını sağladı. Yapılan toplantılar, toplanan imzalar, TBMM gündemine taşınan kanun teklifleri ve önergeler ile İstanbulMaltepe’de 17 Mart tarihinde gerçekleştirilen 1 milyon hedefli, 2 milyon katılımlı miting ile hükümeti 31 Mart yerel seçimleri öncesi defalarca uyaran EYT SYDD Genel Başkanı Özüpak ve yönetiminin arkasında duran milyonlarca EYT’li ve yakını; AKP, mağduriyetlerini gidermeyince rakipler lehine oy kullandı ve İstanbul, Ankara, Antalya, Mersin gibi illerin Cumhur ittifakı tarafından kaybedilmesine öncülük etti.

ERDOĞAN: BİZİM GÜNDEMİMİZDE YOK

Siyasi bir amaçla kurulmayan ve siyasete bulaşmamaya çabalayan EYT, seçimlerde gücünü ispatlayarak hükümeti çözüme zorlamak için böyle bir hamle yaptı ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, yenilenecek olan İstanbul seçimlerine rağmen EYT’nin gündemlerinde olmadığını bugün bir kez daha vurguladı. Erdoğan, “Muhalefet bu konuyu sürekli gündemde tutsa da bizim gündemimizde yok. Aksi hâlde sistemimizi çökertiriz. Biz seçim alacağız diye, popülist politika yapmayacağız. Muhalefetin sırtında yumurta küfesi yok. Olmayacak şeyleri söz veriyorlar. Biz böyle yapamayız” dedi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ise EYT’li 1 milyon 300 bin kişi olduğunu, bu kişilerin emekli edilmesi durumunda ileride hazineye 60 milyar lira yük getireceğini iddia etti.

26 MAYIS’TA 2 MİLYON HEDEFLİ MİTİNG

Bu açıklama, umut kıran, moral bozan bir açıklama olsa da EYT’nin çözüme endeksli mücadelesinden vazgeçmeye niyeti yok. 26 Mayıs Pazar günü, Valilikten onay çıkması halinde İstanbul Maltepe’de bu kez 2 milyon hedefli ikinci bir miting gerçekleştirecek olan EYT SYDD’nin Genel Başkanı Gönül Boran Özüpak, Erdoğan ve Bakan Selçuk’un EYT ile ilgili açıklamalarına, gazetemiz aracılığıyla cevap verdi. Özüpak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu konuda yanlış bilgilendirildiğin, EYT’nin bir yük olmadığını, 60 milyarlık bir külfetin bulunmadığını dile getirdi, Erdoğan’ın kendilerini dinlemesini istedi. Özüpak, tüm bu yaklaşımlarına rağmen, çözümün 23 Haziran’da gerçekleştirilecek olan İstanbul seçimlerinden önce sağlanmaması halinde ise emeklilikte yaşa takılan vatandaşların vatandaşlık görevlerini ellerini vicdanlarına koyarak yerine getireceğine inandığını vurguladı. Özüpak, kıdem tazminatı, ABO gibi konulardaki sorularımızı da yanıtladı; ayrıca “38 yaşında emeklilik” iddialarını yalanladı.

“CUMHURBAŞKANI’MIZ YANLIŞ BİLGİLENDİRİLİYOR”

Özüpak, ilk olarak Erdoğan’ın açıklamalarına cevap verdi ve şunları kaydetti: “Yıllardır ‘erken emeklilik’ diyorlar, ’38 yaşında emeklilik’ diyorlar. Bütçeye yük olduğumuz algısı yaratılmaya çalışılmış. Bu konuda da yine Cumhurbaşkanı’mızın yaptığı açıklamanın, yanlış bilgilendirmeden kaynaklandığını düşünüyoruz. Ve her defasında dediğimiz gibi hem randevu talebimizde, hem de ‘bir de bizden dinleyin’ söylemimizde, biz Cumhurbaşkanı’mızla görüşüp derdimizi, maliyet olmadığımızı, yük olmadığımızı, yıllardır en fazla çalışan, üreten, emek veren kesim olduğumuzu, yaşadığımız mağduriyetleri dile getirmek istiyoruz. Bu anlamda da önümüz seçim. Tekrarlanan bir seçim arifesindeyiz. Biz yine söylemlerimizden vazgeçmeyeceğiz. Cumhurbaşkanı’mıza ulaşma çabamızdan vazgeçmeyeceğiz. Yakın tarihte 26 Mayıs Pazar günü ikinci İstanbul mitingimizi gerçekleştirmek üzere dilekçemizi sunduk İstanbul Valiliğine ve olur yazısını bekliyoruz. Umuyoruz ki de olumlu çıkacaktır diye düşünüyoruz.

“GEREKEN OYU KULLANACAKLARINI DÜŞÜNÜYORUM”

Bu anlamda yine biz söylemlerimizde, bir önceki seçimde ‘bizi gören, bizi duyan, bizlere hak verenlerle yol alacağız’ demiştik. Bekliyoruz, bizi duymasını da istiyoruz Cumhurbaşkanı’nın, bu mağduriyetlerin bitirilmesi anlamında. Son ana kadar da umudumuzu yitirmiyoruz. Mücadelemiz yine devam edecek, bu hakların iade edilmesi noktasında. Ama oldu da seçim arifesinde veya seçimde hala bir çözüm düşünülmediği zaman yine bu mağduriyete maruz kalan arkadaşlarımızın, vatandaşlık görevini yerine getirirken ellerini vicdanına koyup hakları için gereken oyu kullanacaklarına inanıyorum.”

İKİ ADAYDAN DA RANDEVUYA CEVAP BEKLENİYOR

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu ile randevu talebinin ne aşamada olduğunu sorduğumuz Özüpak, “O da yoğunluğundan dolayı şu an için bir cevap vermedi ama en kısa sürede umuyoruz ki bu talebimiz karşılık bulacak, görüşme gerçekleşecek. Diğer adayımız Sayın Binali Bey’den de randevu talep ettik. Bakalım bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“BİR DEFA DANIŞMANINA DOSYA SUNDUK AMA SONUÇ ÇIKMADI”

“Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, 2015 yılında kuruldu; o zamandan bu yana Cumhurbaşkanı ya da AKP’li yetkililerle bir temasınız, görüşmeniz oldu mu?” şeklindeki sorumuza da yanıt veren Özüpak, “Bir kez sadece Cumhurbaşkanlığında bir görüşmemiz oldu. 2018 yılının ocak ayında Cumhurbaşkanı baş danışmanlarından biriyle görüştük, dosyamızı sunduk, Cumhurbaşkanı’mıza iletileceğinin sözünü aldık ama maalesef sonuç çıkmadı. Vekillerle de görüşmelerimiz oldu ancak ya iletilmediği ya da yanlış iletildiği kanısındayız. Cevap alamadık açıkçası” dedi.

“38 YAŞINDA BİR ARKADAŞIMIZ YOK”

Malumunuz, Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili soru yöneltildiğinde “38 yaşında emekli olmak istiyorlar” ifadesini kullanıyor. Peki gerçekten böyle bir durum söz konusu mu? Özüpak, bu iddiayı yalanlayarak şunları söyledi: “Bir defa aramızda 38 yaşında bir arkadaşımız yok. Biz 45-50 yaş aralığında olan insanlarız. Her defasında bu yaşın getirmiş olduğu mağduriyetleri dile getiriyoruz. Aileler parçalanma noktasına geldi, arkadaşlarımız çocuklarını okutamaz safhasına geldi ya da işte kurduğu hayalleri ötelemek zorunda kaldı. Çalışma şartlarının ağırlaştığı bir süreçte iş bulabilen arkadaşlarımızın şanslı olarak görüldüğü bir dönemi yaşıyoruz. Çünkü gerisinde bir genç nüfus var. 18-25 arası için teşvik veriliyor, çözüm üretilmeye çalışılıyor. Biz diyoruz ki ‘bizleri emekli edin, genç nüfusa imkan doğsun. Bizim emekliliğimiz yine ekonomiye katkı sunmuş olacak aldığımız emekli maaşımızla. Bu bizim hakkımız’ diyoruz. Yani verilmiş bir hakkın var, belli bir süreç arasında yasayı çıkarıyorsunuz, geriye işletiyorsunuz. Hukukun ‘yasalar geriye işlemez’ ilkesini hukuksuzlukla yine geriye işletip elimizden haklarımız alınıyor. Yani gelinen ortamda 45-50 yaş aralığında emeklilikte yaşa takılanlar, sorunlarıyla birlikte bu topluluğu (EYT SYDD) oluşturdu. 38 yaşında emekliliği biz kesinlikle onaylamıyoruz. En verimli çağımızda öyle bir çabamız yok. Şu yaş aralığımızda, şu ortamda maalesef en fazla emek verenler olarak en fazla mağduriyeti yaşayanlarız.”

“ABO’DAN DOLAYI ÇALIŞTIKÇA EMEKLİ MAAŞI DÜŞÜYOR”

Emeklilikte yaşa takılanların, bunun yanı sıra tüm çalışanların yaşadığı bir sıkıntı var ki o da aylık bağlama oranı (ABO)… Bu konuda da mücadele veriyor EYT. ABO’nun düşük olması, emekli olduktan sonra çalışmadan geçinme ihtimalini yok edecek düzeyde… Özüpak, bu konuda oldukça dikkat çeken bilgiler aktardı. Özüpak, şöyle konuştu: “Aylık bağlanma oranının değişmesiyle birlikte emekli olup da 1000-1200 lira maaş aralığında maaş alacak bir arkadaşımız, şu an bile iş bulamazken haliyle o zaman bulabilirse çok şanslı olmuş olacak. Ben hep eşimi (Alper Özüpak) örnek gösteriyorum, Sosyal Güvenlik Kurumu’na bakıp hesaplandığında şu an emekli olsa alacağı maaş 1093 lira olarak gözüküyor. ‘Çift dikiş uygulanacak’ deniliyor. Yani asgari ücretin 2020 lira olduğu bir ortamda bağlanan maaş 1200 lira. Geçinmek mümkün müdür? Bir de bu arkadaşlarımız çalışmak zorunda olacak ama yine aynı sorunla karşılaşacak, iş bulamayacak. Aylık bağlanma oranı, geçmiş zamanda yüzde 70 oranında hesaplanırken ABO oranlarının değişmesiyle birlikte bugün yüzde 28-30’lara düşmüş durumda, yatırdığımız primden alabileceğimiz rakam. Bir de asgari ücret üzerinden yatırılan primlerde bağlanacak maaş, her ay için düşüş gösteriyor. Yani ne kadar fazla çalışırsanız bir o kadar cezalandırılıyorsunuz. Sistem o kadar tersine, aksine işliyor ki. Bizim bağlı olduğumuz şartlarda 5 bin prim denmiş, bugün 9 bin-10 bin prim gün sayısına dayanmış arkadaşlarımız var; asgari ücrete çalışıyor ve her ay bağlanacak emekli maaşı düşüyor. Bu adil ve adaletli bir durum değil. Aylık bağlama oranındaki bu durum, biz emeklilikte yaşa takılanlar kadar, çocuklarımızın geleceğini de katbekat ilgilendiriyor. Biz geçim derdindeyiz, bizim başka bir amacımız yok. Yaşanabilir, geçinebileceğimiz bir maaşla emeklilik haklarımızı istiyoruz. Bütün söylemlerimiz hep bu yönde.”

“KIDEM TAZMİNATI, BİZİM ALIN TERİMİZİN KARŞILIĞI

Açıklanan ekonomik paket sonrası tüm Türkiye’yi ilgilendiren kıdem tazminatıyla ilgili tepkiler doğdu. Hem sendikalar hem de EYT bu konuda mücadele veriyor… Özüpak, kıdem tazminatına da değinerek, şunları aktardı: “Şimdi kıdem tazminatı gündeme geldi. Bu alın terimizin, yıllarımızın, yıpranmışlığımızın karşılığı. Buradaki düzenlemelere de biz karşıyız. Eğer bir düzenleme yapılacaksa mağduriyet yaratılmaması lazım. 30 yıllık çalışmamın karşılığını, kıdem tazminatımı ben almak isterim. Bugün işsizlik sigortaları yapılıyor, ben yıllarca ödüyorum, emekli olduğum zaman alamayacak mıyım bunu? Yani bizim emekli maaşlarımızı ya da işsizlik sigortası fonuna yatırılan paraların kullanılması, sonuçta ne yapacak, bir çözüm üretmiş olacak.

“60 MİLYARA ULAŞAN BİR MALİYET DEĞİL”

O kadar çok çözüm üretilebilecek şey var ki yani biz aslında şu an Cumhurbaşkanı’mızın söylemiyle ‘ekonomiye yük’ değiliz, bütçeye yük değiliz. Çözümü o kadar kolay toplumsal bir sorunuz ki. Bunları dile getirmek istiyoruz biz kendisine. Kesinlikle Cumhurbaşkanı’mızın yanlış bilgilendirildiğini düşünüyoruz. Maliyetimiz 60 milyara kadar ulaşan bir maliyet değil. Umuyoruz ki bu sesimize kulak verecek Cumhurbaşkanı’mız.

“HÜRRİYET’TEN BİR TALEBİMİZ OLMAYACAK”

18 Mayıs Cumartesi günü Gönül Boran Özüpak, İl Koordinatörü olan eşi Alper Özüpak, EYT SYDD Kocaeli İl Temsilcisi Erkan Çetinkaya ve yönetimi, CHP Kocaeli Milletvekili iken TBMM’de haklarını en fazla savunan, gittikleri mitinglere EYT’lileri yolcu eden CHP’li İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’i ziyaret edecek. Özüpak’a bu ziyaretin amacını da sorduk. Özüpak, “Hayırlı olsun’ ziyaretimiz olacak. Oradan da Eskişehir’e geçeceğiz, arkadaşlarımızın bir iftar programı var, orada bulunmamızı arzu ettiler. Sonuçta bizler mağduriyeti yaşayan ve dile getiren insanlarız. Sağ olsunlar muhalefet partilerinden arkadaşlarımıza ya da bir meclis görüşmelerine gittiğimizde bizlere kollarını açan, kollarını açan bir kesim oldu. Fatma Hanım’a ziyaretimiz de bizim yine ‘Hayırlı olsun’ ziyareti olacak, bir talebimiz olmayacak” dedi.

15 May 2019 - 12:42 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

11

Şuayip. - Benim eyt konusunda hükümete hiç güvenmiyorum eyt hak edilmiş bir haktır hak yiyenler onmaz elbet eninde sonunda çıkar

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Mayıs 12:42
10

Hacı Veli - Bu kadar mühim bir konuda bile olumsuz ve siyasi yorum yapabilen insanları tebrik ediyorum: Yuh oksun...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Mayıs 12:42
09

Ömer Gaygısız - RAMAZAN AYI HÜRMETİNE
HAKKIM HARAM ZEHİR ZUKKUM OLSUN

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Mayıs 12:42
07

Yuksel - Yanlış bilgilendirme yok lafa geldi mi her şeyi biliyor cumhurbaşkanı %30 la aylık bağlamıyor biliyor işçinin kanını emdi

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Mayıs 12:42
06

Er Yada Geç - Bu kadını değil 35 de 25 de bile emekli etsen gene CHP 'ye oy verir, o yüzden tamamen boş gündem

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Mayıs 12:42
05

Özkaya - Allah büyüktür hakkımı Allah alsın o ne güzel vekildir.#EYT

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Mayıs 12:42
04

Tufan - tabi ya senin gündeminde yeşil dolarlar var, gemicikler var. Millet yok. 31 martta kulağını çekti şimdi Milli İradenin Milletin yumruğu geliyor.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Mayıs 12:42
03

Çoşkun EYT - yani diyosun ki EYT=PKK. Milleti soyan fakirleştiren tayyip erdoğan ve siz kuyrukları yalanlara, hakaretlere, küfürlere, iftiralara devam ediyorsunuz. Bu kez Milletin yumruğunu yiyeceksiniz.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Mayıs 12:42
02

Kazım - Santajla iş yaptırmak buna derler herhalde sanki yerel seçimle kanunlar düzenlenecek yaparsan atarım oyumu yapmassan pkk ya atarım ne kadar basit bir düşünce

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Mayıs 12:42
01

Çoşkun EYT - yani diyosun ki EYT=PKK. Milleti soyan fakirleştiren tayyip erdoğan ve siz kuyrukları yalanlara, hakaretlere, küfürlere, iftiralara devam ediyorsunuz. Bu kez Milletin yumruğunu yiyeceksiniz.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Mayıs 12:42


Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler