Otoyol’un yüzde 85’i bitti kamulaştırmalar ne oldu?

Kuzey Marmara Otoyolu için çalışmaların yüzde 85’inin tamamlandığı duyuruldu, Kocaeli’de uzun süredir kamulaştırma parası bekleyen vatandaşlar ise paralarını alamamaktan şikayetçiydi. Preojenin 21 Aralık 2020’de tamamlanması bekleniyor.

Otoyol’un yüzde 85’i bitti kamulaştırmalar ne oldu?
Haber albümü için resme tıklayın

Geçtiğimiz aylarda, Kuzey Marmara Otoyolu projesi kapsamında Bakanlar Kurulu tarafından acele kamulaştırma kararı verilen taşınmazlarla ilgili açılan asıl davalarda ortaya çıkan bedel farkları Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından ödenmediği gerekçesiyle büyük sıkıntılara sebep olmuştu. Paraların ödenmemesine rağmen devam eden çalışmaların ise yüzde 85’i tamamlandı.

Projenin İstanbul, Kocaeli ve Sakarya trafiğini oldukça rahatlatması beklenirken, çalışmalar tamamlanmadan yaz aylarında erken açılan yol özellikle İzmit çıkışında büyük tepkilere neden olmui, yüksek geçiş maliyeti de halkın yolun kullanmasının önünde geçmişti.

DAHA ÖNCE EK ÖDEMELER YAPILMADI

Yalnızca tapulara şerh konulması için açılan el atma/el koyma davalarının ardından, yoğunluklu olarak 2019 yılı içerisinde asıl ödemelerin yapılacağı ve kamulaştırılan parseller içerisinde bulunan taşınmazların gerçek bedelini belirleyen tapu iptal ve tescili davaları açıldı. Ancak bu davalarda, söz konusu taşınmazlar için yeniden bedel tespitleri yapıldığında ilk açılan davalarda bilirkişilerin ortaya koyduğu değerle bazı değer farkları ortaya çıktı. Bedel farklarının yanı sıra bir de ek kamulaştırma alanları doğdu.

Ancak açılan asıl davalarda ortaya çıkan değer farklarının da ek kamulaştırma alanlarından doğan bedellerin de taşınmazların sahiplerine ödenmediği ortaya çıktı. Davaların açıldığı mahkemeler kesin süreler vermesine rağmen Karayolları Genel Müdürlüğü bu bedelleri bankaya yatırmadı. Müdürlük bedelleri yatırmadığı için de açılan davalar reddedilmeye başlandı. Çatalca 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde 28 Haziran günü görülen kamulaştırma davalarında çok sayıda ret kararı çıktı.

KOCAELİ'DE KAMULAŞTIRMA YAPILACAK İLÇE VE MAHALLELER

Kocaeli’de de İstanbul’un ilçelerinde olduğu gibi kamulaştırma paraları ve ek ödemelerini hala tam olarak alamayan vatandaşların odluğu biliniyor. İşte Kocaeli’de kamulaştırılması ve parası ödenmesi gereken yerler;

Gebze (Kadllı, Cumaköy, Denizli, Tavşanlı, Muallim, Köseler, Demirciler, Yağcılar Mahalleleri),

Dilovası (Tepecik Mahallesi), Körfez (Sevindlikli, Şemsettin, Karayakuplu, Sipahiler, Himmetli Mahalleleri),

Derince (Toylar, Kaşıkçı Mahalleleri),

İzmit (Çayırköy, Deretepe, Durhasan Mahalelleri),

Kartepe (Uzunbey, Şuyu Uzunbey Mahalleleri),

İzmit (Eseler, Bayraktar, Gedikli Karaabdulbaki, Sarakpınar, Süleymaniye, Akmeşe Mahalleleri)

Projede Dilovası Liman Kavşağı-İzmit kısmında inşa edilen 4 şeritli tüneller ise dünyanın en geniş tünelleri olma özelliğini taşıyor. 52 kilometre uzunluğuna sahip olacak olan Kuzey Marmara Otoyolunun Liman Bağlantı Yolu-İzmit arasında yer alan projenin 5. kısmında 5 adet tünel, 6 viyadük, 2 köprü yer alıyor. Liman Bağlantı Yolundan başlayan yol Körfez ilçesinin Sevindikli Mahallesi’nden geçerek, İzmit Doğu Kavşağı mevkisinde TEM otoyoluna bağlanacak.

11 Ara 2019 - 11:31 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

04

İzmit Li Demokrat - Ulen denyı çarıklı o kamulaştırma ları mütahit değil devlet ödüyor ama senin gibi mallar yorum yaptığı için ödemem kararı aldı bilgin olsun

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Aralık 11:31
03

sinan - Kocaeli üniversitesi bağlantı yolu açılacak mı

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Aralık 11:31
02

Kamulaştırma - Yaklaşık 1 yıldır ücretin yatırılmasını bekliyoruz. Aradığımızda ödenek bekliyoruz diye bekletiliyoruz. İmzaları atalı 2 yıl oldu. 2 yıllık değer kaybından hiç bahsedilmiyor.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Aralık 11:31
01

Çarıklı - Ali cengiz oyunu yaparak fiyatı kıracaklar görürsünüz bak.Tayyibin yancıları peşkeşi sever.Yandaş mütahiti korumayacak da köylüyü mü koruyacak...

Yanıtla . 1Beğen . 0Beğenme 11 Aralık 11:31


Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler