Normalleşecek seviyeye gelmedik

Yasakların kalkması ülke genelinde hareketliliğe neden oldu. Otogarlar, duraklar ve toplu taşımalar kalabalığın adresi oldu. TTB üyesi Dr. Mengüç, ülke genelindeki rahatlamayla ilgili uyardı: “Ülke normalleşme sürecine henüz gelmedi. Burada olabilecek bir artış devam eden birinci dalganın yansıması olur”

BirGün’ün haberine göre; tedbirlerin gevşetilmesiyle birlikte yasakların kalkması ülke genelinde hareketliliğe neden oldu. Dün sabah yurttaşlar işlerine gitmek için evlerinden çıkarak yola koyuldu. Her ne kadar maske ve eldivenle kişisel koruma sağlansa da duraklarda, otobüslerde ve sokaklarda yaşanan yoğunluk, sosyal mesafe kuralının ihlaline neden oldu. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyesi Dr. Samet Mengüç, “Ülke normalleşme sürecine henüz gelmedi” diyerek uyardı.

Vaka ve ölü sayıları aynı seyirde ilerlerken ve birçok ilçede karantina devam ederken yurttaşlar, haziran ayına tedirgin bir başlangıç yaptı. Seyahat kısıtlamasının kalkması ise otogarlarda kalabalığa neden oldu. Uzun süredir ıssız kalan otogar, tekrardan hareketlendi.

AÇILIM KONTROLLÜ YAPILMALIYDI

TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Mengüç, ülkenin normalleşme sürecine henüz gelmediğine vurgu yaparak ‘normalleşme’ kararlarını şu sözlerle eleştirdi:

“Bu ‘normalleşme’ değil, yeniden açılım. Normale dönüşün Dünya Sağlık Örgütü’ne, bilimsel çalışmalara ve geçmişteki salgın deneyimlerimize göre belli kuralları var. Açılımın yavaş yavaş kontrollü şekilde yapılması lazım. Planların belli program içerisinde kademeli olarak yapılması lazım. Türkiye birdenbire açılım kararı aldı. Bunu neye ve hangi kritere göre aldı, hangi bölgede ne kadar hasta var, hiçbiri paylaşılmadan karar alındı. Verilere baktığımızda ve bölgeleri gözlemlediğimizde ülke, normalleşme sürecine gelmiş bir ülke değil.”

BİRİNCİ DALGANIN İKİNCİ PİKİ OLABİLİR

Kararların büyük riskler barındırdığına dikkat çeken Mengüç, normalleşme kararları alan ülkelerde vakaların tekrar yükseldiğine dikkat çekti:

“Bu radikal açılımı kabul etmiyoruz. Ülkede son 3-4 gün erişinde özellikle doğu ve güneydoğu bölgelerinde önceki döneme nazaran ciddi bir artış bilgisi geliyor. Ülke genelinde yeniden hasta yükselişiyle karşılaşabiliriz. İkinci dalga demek çok erken, tedbirlerin gevşetilmesinin sonuçlarını önümüzdeki günlerde göreceğiz, birinci dalganın ikinci piki diyebiliriz. Burada olabilecek bir artış devam eden birinci dalganın yansıması.”

02 Haz 2020 - 10:45 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler