“Mustafa Kemal Atatürk burada” Atatürk Müzesi açıldı

Yeşil Konak içerisindeki Atatürk Müzesi’nin açılışı bugün kalabalık bir katılımla gerçekleşti

“Mustafa Kemal Atatürk burada”  Atatürk Müzesi açıldı
“Mustafa Kemal Atatürk burada”  Atatürk Müzesi açıldı
+2
Haber albümü için resme tıklayın

Tarih Koridoru projesi kapsamında ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün mirasının korunması ve gelecek nesle aktarılması kapsamında restore edilen Yeşil Konak içerisindeki Atatürk Müzesi için açılış töreni gerçekleştirildi. Eriş Ülger’in arşivinden Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün özel eşyalarının ve fotoğraflarının bulunduğu müze dünyanın en zengin Atatürk müzesi olma özelliği taşıyor. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 97. yıl dönümünde vatandaşlarla buluşturulan müzenin açılışına İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Vali Yardımcısı Suat Yıldız, Sabiha Gökçen’in manevi oğlu Tarihçi- Yazar Eriş Ülger, CHP Kocaeli İl Başkanı Harun Yıldız, İYİ Parti Kocaeli İl Başkanı Şanbaz Yıldız, Büyük Birlik Partisi Kocaeli İl Başkanı Remzi Kaya, Vatan Partisi Kocaeli İl Başkanı Yalçın Arslan, Demokratik Sol Parti Kocaeli İl Başkanı Halim Dedeoğlu, Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Erol katıldı.

400’DEN FAZLA ESER BULUNUYOR

İzmit’in kültür hazinesine kazandırılan Atatürk Evi, sergilenen 200 obje ve 200 tablo ile birlikte 400'den fazla eser ile dünyanın en zengin Atatürk Müzesi olma özelliği taşıyor. Atatürk Evinde sergilenen eserler, Kurtuluş Savaşı öncesi ve Kurtuluş Savaşı dönemi ile birlikte Cumhuriyet dönemini, bayramları ve inkılapları tarihi bir bakış açısıyla gözler önüne seriyor.

ATATÜRK’ÜN ÖZEL EŞYALARI BULUNUYOR

Atatürk Evi’nde ayrıca, Atatürk'ün özel eşyalarından oluşan Atatürk odası olarak hazırlandı. Kadınlar bölümünde Zübeyde Hanım'a ait 5, Latife hanıma ait 21, Sabiha Gökçen'e ait 10, Fikriye Hanıma ait 23, Makbule Atadan ve Afet İnan’a ait 4 obje bulunuyor. Diğer objeler Atatürk'ün kendisine ve silah arkadaşlarına ait eserlerden oluşuyor.

ANİMASYONLA ATATÜRK

Yüzlerce obje eserin yer aldığı Atatürk Evi’nde çocuklar da unutulmadı. Atatürk Evi’nde bir de masal odası oluşturularak, hazırlanan animasyonla çocuklara Atatürk'ün hayatı anlatılacak. Oluşturulan diğer film odasında Atatürk ve İzmit konulu kısa film gösterimi de gerçekleştirilecek. Müzede 4 sergi odası, 2 film gösterim odası, müzeyi gezemeyecek vatandaşlar için bodrum katta 360 derece sanal tur odası, geçici sergi odası ve bir satış ofisi yer alıyor.

“TÜRKİYE’Yİ BURAYA TAŞIYACAĞIZ”

Sabiha Gökçen’in manevi oğlu Tarihçi- Yazar Eriş Ülger programında açılış konuşmasında şu sözleri kaydetti: “Fatma Başkan’a ‘Bu müzeye ne kadar insan gelir, gezer’ dedim. Başkan bana ‘Türkiye’yi buraya taşıyacağız’ dedi. Bu müzenin burada açılması büyük bir emek. Çanakkale Belediyesi, Aydın Belediyesi, Eskişehir Belediyesi buradaki kalabalığı toplayamadılar. Atatürk’ün eşyalarını bu müzede göreceksiniz. Hiçbir yerde göremeyeceğiniz özel eşyaları var Atatürk’ün. Manevi annem Sabiha Gökçen Savarona yatında içtiği kahve fincanını verdi. Bu Atatürk’ten bana, benden de İzmit’e kalacak en büyük mirastır. Mustafa Kemal Atatürk burada.”

“ATAMIZIN ESERLERİNİ BİZE EMANET ETTİ”

Ülger’in ardından konuşan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet de şu ifadeleri kullandı: “Değerli büyüğümüz Eriş Ülger bize öncülük ediyor. Tren Garı’nda buradaki objelerin daha azının olduğu bir sergiyi açtık. Biz Eriş beye gelin İzmit’e müze açalım dedik. Bizi kırmadı, uhdesinde bulunan ve Atamızın eserlerini, şahsi eşyalarını bize emanet etti. Bunun için değerli büyüğümüz Eriş Ülger’e çok teşekkür ediyorum. Çok kıymetli eserler var müzede. Atamızın şahsi eşyaları bulunuyor. Dünyanın en zengin Atatürk Müzesi’ni İzmit’e kazandırmanın haklı gururunu yaşıyoruz.

“TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR MÜZE”

Bu müzede 500’ün üzerinde eser var. 200’ü aşkını Atatürk’e ait şahsi eşyadan oluşuyor. Çocuklarımıza da burada Atatürk’ü anlatacağız. Engelli vatandaşlarımızda müzeyi 360 derecede olarak alt katta izleyebilecekler. Bina sahibinin de adını yaşatmak adına bir adım atacağız. Bu müze tüm Türkiye için önemli bir müze. Tüm vatandaşlarımızı bu güzel müzeyi gezmeye davet ediyorum. Arkadaşlarımız Atatürk’ün İzmit’e verdiği değeri gösteren bir belgesel hazırladı.”

29 Eki 2020 - 16:00 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler