Mahkemeden düğün salonu ile ilgili emsal karar!

Birlikteliğini evlilikle taçlandırma kararı alan ve bir yıla yakın bir süre öncesinde düğün salonunu kiralayıp, parasını ödeyen Avukat Emircan Derdiman, düğüne 7 ay kala kız arkadaşından ayrıldı ancak düğün salonu sahibinden parasının tamamını alamadı. Hukuk mücadelesi başlatan avukat, mahkemenin emsal teşkil edecek kararıyla paranın tamamını almaya hak kazandı

Kimisi uzun birlikteliklerinin sonunda kimisi ise bir anda aşık olup kısa sürede evlenmeye karar verebiliyor. Bir ömür aynı yastığa baş koymak, iyi günde, kötü günde birlikte olmak için çıkılan bu yol, bir ömür sürebileceği gibi boşanmalarla da sonuçlanabiliyor. Bazen de evlilik yoluna çıkılıyor ancak evlilik günü gelip çatmadan yollar ayrılabiliyor. İşte böyle bir durum yaşandı Bursa’da… Evlilik kararı alan bir çift, düğünlerine 1 yıla yakın bir süre kala düğün salonunu dahi ayarladı, parasını yatırdı. Belli ki erken rezervasyonla indirimden yararlanmışlardı. Ama gelin görün ki düğünlerine 7 ay kala, yollarını ayırma kararı aldı. Hal böyle olunca, düğün salonuna verilen paranın geri iadesi istendi ancak salon sahibi, paranın yalnızca 3’te 1’ini ödedi, geri kalan 3’te 2’lik kısmı vermeyi kabul etmedi. Bunun üzerine olay mahkemeye taşındı ve mahkeme heyeti, salon sahibini haksız bularak paranın iadesine hükmetti. Bursa’da yaşanan bu olay, Kocaeli’de de diğer tüm illerde de bundan sonrası benzer durumlar yaşayanlar için emsal teşkil edecek.

Bursa’da düğünü iptal olan bir avukat, ödediği düğün salonu parasının tamamını mahkeme yoluyla geri aldı. Bursa’da ikamet eden 26 yaşındaki avukat Emircan Derdiman, geçen yıl eylül ayında bir düğün salonu ile 7 bin lira karşılığında anlaştı. Ağustos ayında evlenecek olan Derdiman ile nişanlısı düğüne 7 ay kala ayrıldı.

Bunun üzerine Derdiman, düğün salonundan paranın iadesini istedi. Düğün salonunun paranın 3'te 1'ini vermemesi üzerine, Derdiman hukuk mücadelesi başlattı. İhtarnâmeye cevap alınmaması üzerine hakem heyetine başvuran Derdiman haklı bulundu. Düğün salonunun itirazı üzerine Bursa 4. Ticaret Mahkamesi'nde görülen davada da Derdiman haklı bulundu. Böylelikle düğün salonu avukata paranın tamamını geri ödedi.

“ÖDEMİŞ OLDUĞUMUZ PARANIN TAMAMINI GERİ ALDIK”

Geçen yıl eylül ayında düğün salonu ile anlaştığını ifade eden Derdiman, “Düğün salonu ile sözleşme yapmıştık. Daha sonra bir sebepten dolayı düğün iptal oldu. Düğün salonu ile birkaç defa görüştük. Kendileri bize olumlu bir dönüş yapmadı. Yatırdığımız paranın bir kısmının kesileceğini, geri ödenmeyeceğini söylediler. Bununla ilgili gerekli hukukî prosedürü işlettik. İlk önce ihtarnâme gönderdik. Daha sonra, cevap alamayınca hakem heyetine başvurduk. Hakem heyeti, tüketicinin ödediği paranın iadesine karar verdi. Ardından düğün salonu bu kararın ardından itiraz yoluna gitti ve Bursa Tüketici Mahkemesi'ne başvurarak, kararın hukuksuz olduğunu iddia ettiler. Bursa 4. Tüketici Mahkemesi, paranın iade edilmesi gerektiğine karar verdi. Ödemiş olduğumuz paranın tamamını geri aldık” dedi.

Salon ile 7 bin TL karşılığında anlaştığını anlatan Derdiman, “7 ay gibi süre vardı düğüne. Bizim sözleşmemizde madde 3'te birinin iade edilmeyeceği şeklindeydi. Biz kendilerine 6502 sayılı Tüketici Kanununun 5. maddesinde yazılı olan haksız şart kapsamında olacağını ve bu maddenin geçerli olmayacağını izah ederek talepte bulunduk. Böylelikle kararı olumlu şekilde almış olduk. Meslek gereği buna benzer davalar oldu. Bunlardan kazandıklarımız oldu. Haksız şart genel bir hüküm. Aynı zamanda tüketiciyi de kapsıyor. Bu sebeple üzerinde müzakere edilmeden tek taraflı maddelerin geçersizliği söz konusu oluyor” diye konuştu.

“BÖYLE DURUMLARDA YANLIŞ BİLGİLER SÖZ KONUSU"

Böyle durumlarla karşılaşan vatandaşlara seslenen Derdiman, “Böyle durumlara yanlış bilgiler söz konusu. Sözleşmede yazılıysa alamam şeklinde düşünce yanlış. Her somut olayda bu durum değişebilir. Dosyada şartları oluşmuşsa haksız şart niteliğinde olabilir. Bu madde iptal olabilir. Sözleşmede yazması çok büyük anlam ifade etmeyebilir. Tüketicilere tavsiyem, bu tarz durumlarda bir avukata danışmaları” şeklinde konuştu.

22 Eyl 2019 - 16:37 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler