Kocaeli’de bu sıra denize sakın girmeyin!

Kocaeli, plaj zenginliği olan bir il. Kent insanı ve çevre illerden bu plajlara binlerce insan geliyor, denizin tadını çıkarıyor. Ancak uzmanlar bu sıra denize girilmemesi noktasında çok önemli bir uyarıda bulunuyor. Sonuç felaket olabilir

Kocaeli, iki tarafı denizlerle kaplı bir il. Bir tarafında Karadeniz’e kıyı olan Kandıraplajları, bir tarafta Marmara Denizi’ne kıyı olan plajlar. Kocaeli halkı ve çevre iller için bir şans bu plajlar. Hafta sonu ya da hafta içi iş çıkışı bu plajların tadını çıkarıyor Kocaelililer. Günün ve haftanın yorgunluğunu denize girerek atıyor, serinliyor.

Bu yaz, plajlardan yararlanmak isteyen vatandaşlar için önemli bir engel söz konusu: “Yağmur…” Kocaeli, temmuz ayının büyük bir bölümünü gök gürültülü sağanak yağış ile geçirdi. Ağustos ayının da yağmur ile başlaması bekleniyor. Ancak güneş gün içinde yüzünü gösterdiği ve yağmur yağışının birkaç saatle sınırlı kaldığı da oluyor. Hal böyle olunca vatandaşların bir bölümü, yağmur ihtimaline rağmen plajlara akın edebiliyor. Ancak yağmurlu havalarda denize girmek, hatta yağmur yağışı gerçekleştikten sonra 48 saat geçmeden denize girmek çok tehlikeli. Sağlık açısında büyük risk taşımasının yanı sıra, gök gürültülü sağanak yağışlarda yıldırım çarpması ihtimali var.

Meteoroloji Mühendisi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, pek çok insanın hatalı davrandığı bu konuya dikkat çekti.

Haber Türk gazetesinin haberine göre Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, konuyla ilgili şu uyarılarda bulundu: “Gelişmiş ülkelerde bu tür uyarılar halka hep yapılır. Denize yağışlardan sonra 48 saat girilmemesinin nedeni; aşırı yağışlarda kanalizasyonların taşması, fabrika, çiftlik gibi alanlardaki gübre vb. kimyasalların yıkanarak yağmur sularıyla birlikte denize taşınmasıdır. Aşırı yağışlar sonucu yağmur sularıyla denize taşınan kimyasal maddeler ve diğer kirleticilerin deniz suyunda seyrelmesi için en azından iki gün beklenmesinde yarar vardır. Yağmur suları ve kanalizasyon sularının tahliye hatlarının ayrı olmadığı yerlerde aşırı yağışlar kanalizasyon kanallarına girip kanalizasyondaki pis suyun etrafa ve denize de taşınmasına neden oluyor. Bu nedenle şehirlerde, dere ağızına yakın yerlerde özellikle dikkat edilmelidir.”

Şehirleşme ve kimyasal madde kullanımının artmasıyla bu problemin büyüdüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Kadıoğlu, ayrıca küresel iklim değişikliği yüzünden de aşırı yağışlı günlerin sayısında önemli bir artış olduğunu vurguladı. “Normal bir şiddette olan yağışlarda problem yok” diyen Prof. Dr. Kadıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gök gürültülü bir yağış varsa asla denize girmeyin. Denizde ve sahilde yıldırım çarpması ihtimali çok yüksektir. Bu nedenle insanlara 'Kurban olma, bilgili ol!' demekten başka bir çaremiz yok.”

29 Tem 2018 - 10:27 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

03

Fethi - 1 aydır gölcük yüzbaşılar köprü çalışması nedeniyle kanalizasyon pis sularının arıtma tesisine değilde denize aktığı biliniyor. Bu işin büyükşehir belediyesininde haberi var. Ancak denize giren insanlarun sağlığından oynanıyor. Bu yerlerde milleti uyarmaları lazım. 10 senedir değirmenderede temizleme çalışmaları vardı. Daha beter oldu. Yetkililer uyansın

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 29 Temmuz 10:27
02

Dilek - Kocaeli kefende askeri kamp laboratuar sonuçları temiz geldi.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 29 Temmuz 10:27
01

İzmitliler - Her yağmurda kanalizasyonu denize bıraktığınızı biliyor. Her hafta sonu 42evlerden denize bıraktığınız simsiyah suyu açıklayın birader

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 29 Temmuz 10:27


Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler