İzmit Cezaevi’nde son kez uygulandı… 4 gence toplu infaz!

60 yıl boyunca Yılmaz Güney gibi pek çok ismi ağırlayan İzmit Cezaevi’nde son toplu infaz 29 Ocak 1983’te gerçekleştirildi. 4 arkadaş Ramazan Yukarıgöz, Ömer Yazgan, Mehmet Kanbur ve Erdoğan Yazgan, Sakarya’da karıştıkları bir kuyumcu soygunundaki cinayet nedeniyle yargılanıyorlardır

İzmit Cezaevi’nde son kez uygulandı… 4 gence toplu infaz!
İzmit Cezaevi’nde son kez uygulandı… 4 gence toplu infaz!
+2
Haber albümü için resme tıklayın

Yıl 1955. İzmit o yıllarda bugün Vali Konağı’nın bulunduğu bölge ile Baç arasında kalıyor. ‘Yerleşim merkezi’ bu bölge. Bu bölgenin dışında ufak tefek yapılar olsa da, ‘şehir dışı’ olarak adlandırılıyorlar. İşte o yıllarda bugün D-100 Karayolu kenarında kalan bölgede İzmit Cezaevi inşa ediliyor. Kocaeli C Tipi Kapalı Ceza ve İnfaz Kurumu olarak adlandırılan cezaevi 60 yıl ayakta kaldı. 4 yıl önce şehir merkezinde kaldığı gerekçesi ile yerine “eğitim kampüsü” inşa edilmek üzere yıkıldı. Cezaevi 60 yıl içerisinde aralarında Yılmaz Güney’in de olduğu pek çok ünlü ismi ağırladı, pek çok acıya tanıklık etti.

İDAM EDİLEN 712 KİŞİDEN 4’Ü

Cezaevindeki en büyük acı ise kuşkusuz günümüzden 34 yıl önce, 29 Ocak 1983’te yaşandı. 4 arkadaş İzmit Cezaevi’nin avlusunda toplu infaz edildi, asıldı. Türkiye’de idam cezası ile öldürülen 712 kişiden sadece 4’ü olan arkadaşların isimleri Ramazan Yukarıgöz, Ömer Yazgan, Mehmet Kanbur ve Erdoğan Yazgan… Dört genci idama götüren süreç bir kuyumcu soygunuyla başladı. 17 Ocak 1981’de Sakarya Akyazı ilçesinde bir kuyumcu dükkanına giren gençlerle kuyumcu arasında çatışma çıktı. Kuyumcu öldü, Mehmet Kanbur yaralandı. Gençler kendilerine yardım eden Ömer Yazgan, Metin Adil Toraman ve İsmail Gökalp ile birlikte olay yerinden kaçmak isterken; Metin Adil Toraman ile Ali Aktürk’te öldürüldü.

BASKINLA YAKALANDILAR

Mehmet Kanbur ve Erdoğan Yazgan yaralı olarak asker tarafından yakalandı. Ramazan Yukarıgöz, Ömer Yazgan ve İsmail Gökalp ise olay yerinden kaçmayı başardı ancak sığındıkları eve yapılan baskın sonucu yakalandı. Gölcük Askeri Mahkemesi’nde yargılanan gençlerden Ramazan Yukarıgöz, Ömer Yazgan, Mehmet Kanbur ve Erdoğan Yazgan idam cezasına çarptırıldı. İsmail Gökalp’e de yaşı küçük olduğu gerekçesiyle 20 yıl hapis cezası verildi. 29 Ocak 1983'te idam edilen dört arkadaştan biri olan Erdoğan Yazgan o tarihte ailesine bir mektup yazmıştı. Mektup tam 26 yıl boyunca aileye teslim edilmedi. 2009 yılında Devrimci 78'liler Federasyonu'nun çabalarıyla Kara Kuvvetleri Komutanlığı arşivlerinden alınarak ailesine verildi.

LİSELER TAŞINACAK

İzmit Cezaevi bugün tarihin tozlu raflarında yerini aldı. 1955 yılında inşa edildiğinde kent dışında olmasına rağmen kısa süre sonra İzmit merkeziyle adeta bütünleşen, yanı başına yüksek katlı binalar inşa edilen cezaevi, Kocaelililere çok uzun bir süre mahpusluğu ve dört duvarı hatırlatan, dışarıdan da olsa içeriyi yaşatan İzmit Cezaevi’nde bugünlerde hummalı bir çalışma var. Bölgede büyük bir eğitim kampüsü inşa ediliyor. Bugüne kadar yapılan açıklamalara göre söz konusu inşa çalışmaları tamamlandıktan sonra İzmit ve Gazi liseleri bu alan taşınacak. Liselerin bulunduğu alanlar ise farklı amaçlarla değerlendirilecek.

20 Tem 2019 - 13:08 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

08

İZMİTLİ - KATİLLERE ACIMAK SİZİN HADDİNİZ DEĞİL ÖLDÜRDÜKLERİ AİLELERİ ZİYARET EDİNDE ONLARIN HALİNİ GÖRÜP ONLARA ACIYIN BİR AİLE EŞ ANA BABA EVLAT NE HALDELER ONLARA ACIYIN ZATEN ADALET TECELLİ ETMİYORKİ ASLINDA İNSAN ÖLDÜRENİ SALLANDIRACAKSIN YAGLI UGANDA HERKES HADDİNİ BİLECEK YOK ÖYLE ŞİMDİDE AF DENİLİYOR ŞAŞIRMIŞLAR ANNE BABAYA NE CEVAP VERİLECEK EVLADINIZI ÖLDÜRDÜLER AMA BİZ AFMI ETTİK DİYECEKLER ALLAH VAR ALLAH GELSİN HAKLARINDAN İNŞALLAH

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 20 Temmuz 13:08
07

Tarafsız41 - Yani adamları kahraman yapmadıgın kalmış

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 20 Temmuz 13:08
06

İsmail - Uğur Bey;
Köşenizdeki bir çok yazınızı beğenerek okuyorum ama bu yazı çok alakasız olmuş. Cezaevi kapanalı yıllar oldu. Masum esnafı öldüren hırsızların idamına dem vurmaktaki amacınız nedir yazıda belli değil... Adil mi yargılanmadılar, idam cezasını ağır buldunuz anlamadık???

Yanıtla . 1Beğen . 0Beğenme 20 Temmuz 13:08
05

Ömer - Ya bu devrimci-solcu güzellemelerini bırakın katil katildir. Layıklarını bulmuşlar nokta

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 20 Temmuz 13:08
04

Harun - İlginç bir yazı olmuş.İdam edilenler sanki hiçbişey yapmamış boşuna ölmüş gibi hüzünlü yazı.Ne olması gerekiyordu kuyumcunun ne suçu vardı.Kuyumcu işyerinde hiç suçu yokken öldüyse onlarda ölümü haketmiştir kimse kusura bakmasın üzülemem.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 20 Temmuz 13:08
03

Vatandaş - Okullar taşınalı öğrenciler eğitime ve öğretime başlayalı aylar oldu yeni gibi yazmışsınız Kuyumcunun suçu neydi buyrun soyun mu diyecekti silahlı kuyumcu soygunu çok mu masum?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 20 Temmuz 13:08
01

kumsal bardi - şimdi bunlara infaz edildi diyosunuzda belli bu geberenler kominist ee ölen kuyumcunun suçu ne çouluğunun çocugunun suçu keşke idam şimdide olsada böyle hainlerin kafası kopartılsa

Yanıtla . 0Beğen . 1Beğenme 20 Temmuz 13:08
09

xosx - @kumsal bardi 01 nolu yoruma cevabı: Tabiyki kısasa kısas olacak.Cahil insansın kominis vatan haini diyorsun cahil daha kominisin ne olduğunu neyi savunduğunu bilmiyorsun

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ocak 21:02


Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler