İşletmeciler tekrar kapatılmaktan endişeli!

Normalleşme sürecine girilmesinin ardından İzmit’te de kafe ve restoranlar açıldı. Gazetemize konuşan işletme sahiplerinin birçoğu kredi çekerek ayakta durmaya çalışsa da dükkanlarının tekrar kapatılmasından endişe ediyor

İşletmeciler tekrar kapatılmaktan endişeli!
İşletmeciler tekrar kapatılmaktan endişeli!
+3
Haber albümü için resme tıklayın

Ülkemizde korona virüsün görülmesinin ardından tedbirler alınarak 21 Mart’tan itibaren AVM, kafe ve restoranlar kapatıldı. Bu süre zarfında hiçbir gelir elde edemeyen İzmitli işletmeciler kredi çekerek borca girdi. 1 Haziran itibariyle tekrar işlerinin başına geçen işletmecilerin endişeleri devam ediyor. Gazetemize konuşan kafe ve restoran sahipleri, Korona virüs testi yapılmamasından ötürü de şikayetçi olurken, dükkanlarının salgın nedeniyle tekrar kapatılması halinde tamamen işletmelerini kapatabileceklerini söylediler.

İşte gazetemize konuşan İzmitli işletmecilerin görüşleri:

“YA BORÇLANACAĞIZ YA KAPATACAĞIZ”

Ogün Karalı-Özgün Cafe: “Karantina süreci sıkıntılı ve zor geçti. Evde sadece çocuk baktım dükkan açamadığım için. Korona virüs psikolojik olarak da etkiledi insanların ödemeleri de var bir türlü ödeyemediği. Maddi açıdan da ciddi şekilde hasar bıraktı. Kredi çekmedim çünkü devletin verdiği kredi de faizi olan bir kredi ve ödemesi kolay olmayacaktı. Bazı ürünlerim vardı içeride 1500 TL değerinde kullanabileceklerimi eve götürdüm kullanamayacaklarımı atmak zorunda kaldım bu da maalesef kötü bir zarar oldu. Zararı atlatamayacağım muhtemelen çünkü kapasite tam değil bu şekilde eski kazanç elde edilmez. Ya yine borçlanacağız ya da belli bir süre sonra kapatmak zorunda kalacağız.”

“KAFELERE DE KORONA VİRÜS TESTİ YAPILMALIYDI”

Pelin Tarkın Hacıalioğlu- Boşnak Börekçi:

“Karantina süreci herkes gibi zorlu geçti. Hep evdeydik hiçbir yere çıkmadık 65 yaş üstü annem olduğu için. Arada bir çıkıp eve gelip üstü başı değiştirip her şeyi yıkadık. Yeni açmıştık dükkanımızı 3 ay olmuştu, 3 ay sonra böyle bir şey olunca da çok sıkıntıya düştük. Hükümetin net kararlar söylememesi bizi çok zorladı en başta sonra belli bir şeyler oldu ama geç davranıldı. Küçük esnafları düşünerek belli bir programı uygulayamadılar. O yüzden iş yerini kapatan her esnaf bunalıma girdi. Biz de esnaf kefaletten kredi aldık. İnşallah çalışarak ödeyeceğiz yani kenarda paramız olsaydı kredi çekmezdik. İş yerimiz çok yeni çok yatırım yaptık onları karşılamamız lazım. 1 Haziran’da ikinci kez açılış yapmış gibi olduk. Önce kendi sağlığımız için önlemlerimizi aldık. Biz kendimizden çok ailemizi düşünüyoruz zaten. Ellerimizi yıkamaktan mahvolduk zaten. Aslında kafeler açılırken de korona virüs testi yapılmalıydı ona göre hizmet verirdik. Nasıl kuaförlere çıktı öyle test yaptılar bir şey çıkmadan test yapılması lazım. Böylelikle gelen kişilerin de içi rahat olur.”

“GELİR OLMAYINCA ZARAR ÇOK OLUYOR”

Uğur Sarı-Burcu Yıldırımlar-45’lik Plak: “Karantina süreci sıkıntılı bir süreçti her yer kapalıydı insanların psikolojisi alt üst oldu. Bol bol kitap okuduk, çocuklarla ilgilendik. Devletin vereceği desteği hala bekliyoruz. İki hafta içinde verecekmiş. Esnaf olarak gelirin olmayınca giderin çok olunca illa ki bir desteğe ihtiyaç duyuluyor. En çok ürünlerimiz dolapta ne kadar muhafaza ederseniz edin çürüyor. Son kullanma tarihi bittiği için de patladı. Onun bunun lafını etmeyelim diyoruz ama gelir olmayıp giderin çok olunca da zarar da çok oluyor. Önlemlerimizi de tamamlamaya çalışıyoruz devletin vereceği destek de buna dahil, olduğu kadar yapmaya çalışıyoruz. Devlet desteğini alınca da dezenfektan sayılarını arttıracağız.”

“TEKRAR KAPATILMASINDAN ENDİŞE EDİYORUM”

Yasin Karadaş- Bolulu Yasin Usta: “Karantina sürecinde evden çıkamadık hiç. Hiçbir şey yapamadım evde, çocukla ilgilendim, iftarlarda eşime yardımcı oldum. Esnaf olarak evimizin, dükkanımızın kiralarını, faturalarını ödeyemedik. Zaten kıt kanaat geçiniyorduk, piyasa kötüydü. Tam topladık derken elimizde avucumuzda ne varsa eridi gitti. Halk Bankası’ndan esnaf kredisi çektim. Hiçbir gelirimiz olmadığı gibi para da kazanamadık. Resmen bizim için hayat durmuştu. Ancak dükkan kirası, faturalar, vergi ödemeleri devam etti. Ödemeler Eylül ayına atıldı, krediler 6 ay sonrasına atıldı ama kazandığımız mevcut düzeni zor ayakta tutarken bir de onların yükü bindi. Şimdi krediler sayesinde rahat takılırken 6 ay sonra ne hale geleceğimizi bilemiyoruz. Tekrar kapatılmasından endişe ediyorum, dün burayı açmak için bile borç para alıp sermaye yaptık. Yarın yine kapanması sil baştan iş yapmak olacak. Dükkanı dezenfekte ettirdim bir sürü temizlik malzemesi aldım. Şu an 100 esnaf tamamen kapattıysa, bir açılıp kapatılmaya 300 esnaf daha kapatır. Nasıl bir berberde korona virüs çıktı hemen müdahale ettiler, lokanta sahiplerine de önceden önlem almalılar. Belediyenin esnafa yönelik kapı önlerine ayak pedalı dezenfektan da koyması gerek. Ateş ölçere, her şeye çok zam geldi, bize yardımcı olmaları gerek.”

“ESKİ TEMPOYA GERİ DÖNDÜK”

Hakan Karaer-Hub Coffee: “Ülke nasıl yaşadıysa biz de öyle yaşadık. Kredi başvurusunda bulunmadık diğer işlerimiz de olduğu için çok ticari bir beklentimiz olmayan bir yer. Açtığımız gibi eski tempoya geri döndük. Kredi çekmek bir çözüm değil, çözüm sunulmadıpı için de kullanmadık. Hiçbir çalışanımızı çıkartmadık, hepsi hakkını aldı. Dün açtığımızda yine gelen kişilerin aynı insanlar olduğunu gördüm ve bunu görmek bizi çok mutlu etti, bu hepsinden daha değerli.”

“KAFELERİN KAPATILMASI DOĞRU KARARDI”

Eda Kuru-Baristar Coffee Shop: “Karantina sürecinde kapalıydık dün açılınca komple dezenfekte ilkemi uyguladık kafeye. Genel olarak her yeri dip bucak temizledik. Kredi çekmedik onun nedeni de kirayı dükkan sahibiyle anlaşmamız bize esneklik sağladı. Bu süreçte cirolar düştü, insanlar gelmeye çekiniyor haliyle bizim de kasamıza yansıdı bu olay. Önlemimizi alıyoruz, gelmeleri için çabalıyoruz. Kafeler için belki erken açıldı diyebiliyoruz insanlar gelmediği için ama vakalar da düştü o yüzden doğru zamanda açıldı. Kafelerin kapatılması ve sokağa çıkma yasağı doğru karardı. Buradan Sağlık Bakanımızı tebrik ediyorum. Artık normal sürece dönülmesini istiyorum ama vatandaşların hal ve hareketleri de virüse uygun olsun. Virüse göre yaşamayı öğrenmemiz gerek.”

02 Haz 2020 - 13:39 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

Ersoy Kandemir - O vakit herkes hükümet dahil ekonomik kaygıları bir miktar daha erteleyip sabretmeli,zor bir dönem,moralleri de bozmak istemem ama biraz daha yasaklı tedbirlere devam edilmeli,edilmeyecekse de lütfen halkımız tedbiri elden bırakmasın bir de maskeleri poşetlemeden atarak çoluk çocuğu zehirlemesinler lütfen!

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Haziran 13:39


Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler