Doğalgaz zamlarına battaniyeli eylem!

Belediye İş Hanı önünde toplanan vatandaşlar doğalgaza gelen zamlara tepki gösterdi

Doğalgaz zamlarına battaniyeli eylem!
Doğalgaz zamlarına battaniyeli eylem!
+2
Haber albümü için resme tıklayın

Bu akşam Belediye İş Hanı önünde toplanarak doğalgazzamlarına tepki göstermek amacıyla basın açıklaması düzenlediler.

Açıklamaya Emek Partisi, Halkevleri, HDP,  ve SYKP de katılarak “Bu zamlarla yaşanmaz, zamlar durdurulsun”, “İnsanca bir yaşam istiyoruz”, “Doğalgaz zamları geri çekilsin” sloganlarıyla vatandaşlara geçinemiyoruz çağrısında bulundular.

Geçinemiyoruz ekibi adına konuşan Fatih Daşğın şu ifadeleri kullandı:”Bizler bugün burada vergi adaletsizliğine karşı, yapılan zamlara karşı ses çıkarmak için buradayız. Bizler Kocaeli halkı olarak, geçinemiyoruz diyenler olarak bugün burada toplandık. Günümüz Türkiye’sinde her sabah yeni bir zam haberine gözümüzü açıyoruz.

ENDİŞELENMEK İSTEMİYORUZ

Asgari ücretin 2 bin küsür olduğu bu ülkede yaşanmaz diyoruz. Bu doğalgaz faturalarıyla bir aile nasıl geçinir diye soruyoruz. Bu zamlar derhal geri çekilsin. Bizler elektriğe, suya, doğalgaza yapılan zamları istemiyoruz. Birileri saraylarında ejder meyveleri yerken biz kıtkanaat yaşamak istemiyoruz. Biz eve gittiğimizde suyumuz, elektriğimiz kesilecek mi diye endişelenmek istemiyoruz. Bugün ne yiyeceğiz diye düşünmek istemiyoruz.”

Daşğın’dan sonra sözü alan EMEP İl Başkanı Arzu Erkan şu sözleri kaydetti:”Her güne yeni bir zam haberi ile başlıyoruz. Temel tüketim ürünleri ve hizmetlere gelen zamlar artık yaşamımızı katlanılamaz hale getirdi. Bizler; yani, bu kentin işçileri, kamu emekçileri, kadınları, gençleri, emeklileri, işsizleri. Yani emekçileri. Artık yeter, “Geçinemiyoruz” diyoruz.

AÇLIĞA MAHKUM ETTİLER

Hepimiz birer hesap uzmanı olduk. Kolay değil tabi ki, 2 bin 324 lira asgari ücretle bir haneyi geçindirebilmek. Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı, yani açlık sınırı 2 bin 219 lira. 2020 için bize reva görülen asgari ücret ise bu rakamdan sadece 105 lira daha fazla. Bu ülkede asgari ücretle çalışanlar toplam ücretli çalışanların yüzde 47'si. Bu şu demektir, bu ülkeyi yönetenler milyonlarca işçiyi ve ailesini açlığa mahkûm etmişlerdir.

KİMSE BİZDEN İYİ BİLEMEZ

Bizler açlıkla, yoksullukla, yoksunlukla boğuşanlarız. Hangi ürünün, hangi marketten daha ucuza alındığını bizden iyi kimse bilemez! Pazar alışverişi saat kaçta yapılırsa, sebze-meyve fiyatları ucuzlar en iyi biz biliriz. Bizim evimize kırmızı et bayramdan bayrama girer. Hayatımızın özeti; her ihtiyaçtan kısmaktır. Çünkü artık ihtiyaçlar bile bizler için lüks oldu. Bizim için sosyal yaşam hayaldir. Bu kentin emekçi mahallelerinde hayatında bir kez olsun sinemaya gidememiş binlerce aile var. Sinema, tiyatro, opera, bale binlerce emekçi için anlamlarını bildikleri sözcüklerden ibaret. Şimdi bizlerden bu yaşama rıza göstermemiz, aç kalmadığımız için şükretmemiz, kader diyerek bu gidişata sessiz kalmamız isteniyor. Bizler alın teri ve emeği ile hayatı var edenler; artık yeter diyoruz, insanca bir yaşam bizim de hakkımız!

ISINMAK BİLE LÜKS

Kış ayları emekçi aileleri için dert aylarıdır. Masraf kalemlerine bir de “yakacak” eklenir. Bugün, asgari ücret alan bir işçinin maaşının yüzde 25'i doğalgaz faturasına gidiyor. Son iki yılda doğalgaza gelen zam yüzde 56,8. 2010 yılında 300 metre küp doğalgazın fiyatı 214 lira iken, 2020 yılında bu rakam 549 liraya çıktı. Bu fahiş zamlardan sonra; petek sayısını azaltmak, en kısıkta yakmak, petekleri söküp doğalgaz sobasına geçmek gibi yaşam pratikleri sadece asgari ücretlilerin değil tüm çalışanların, emeklilerin ve işsizlerin hayatına girdi. Zamlar nedeniyle emekçi mahallelerinde doğalgazı kapatıp, odun kömür sobası yakmaya başlayan yüzlerce aile var. Borçları nedeniyle gazı kesilen emekçileri ise bilmemiz mümkün değil. Artık ısınmak bile bizler için lüks. Biz emekçiler için en temel ihtiyaçlar artık ulaşılamaz bir noktaya gelirken; 2016 yılı Sayıştay raporlarına göre Saray'ın aylık ısıtma gideri 266 bin 666 lira, o yıl için sadece ısınmaya harcanan tutar 3 milyon 200 bin lira. İsraf eleştirileri karşısında “itibardan tasarruf olmaz” diyenler, kamu kaynaklarını yandaşlara peşkeş çekenler, elbette ki emekçilerin sorunlarını çözemez, çözmez.

BİZİM GERÇEĞİMİZ

Bu anlattıklarımız emekçilerin gerçeği, bizim gerçeğimiz. Kuşkusuz başka gerçekler de var bildiğimiz. 2019 yılı Kasım ayında işsiz sayısının 4 milyon 308 bin kişiye çıktığı, her 4 gençten birinin işsiz olduğu, işsiz her 4 gençten birinin ise üniversite mezunu olduğu. İşsizler arasında iş bulma ümidi azalanların sayısı her geçen gün artarken, çalışanlara ise çığ gibi büyüyen işsiz ordusu gösterilerek düşük ücretler ve hak gaspları dayatılıyor. Yetmiyor, vergi yükü altında inim inim inletiliyoruz. Biz başkaları gibi vergiden kaçınamıyoruz. Bizim vergilerimiz daha maaşımızı elimize almadan kesiliyor. Doğrudan ya da dolaylı vergilerin tüm yükü bizlerin sırtında. Vergide adalet talep ederken, bizden kesilen vergilerin sermayeye kaynak olarak aktarılmasını değil en temel ihtiyaçlarımız olan eğitim, sağlık, ulaşım, ısınma ve barınma gibi ihtiyaçlarımıza kullanılmasını istiyoruz. Biliyoruz ki; emekçilerin talepleri gündem olunca “kaynak yok” diyenler yandaşları zengin ediyorlar.

ZAMLAR DURDURULSUN

Bizler, tüm bu sorunların çözümünün; yan yana gelmemiz ve taleplerimizi birlikte dile getirmemiz olduğunu biliyoruz. Bizler; yani geçinemeyenler, birleşirsek, hakkımız olanı almak için birlikte mücadele edersek, sorunlarımızı çözebiliriz. Gelin büyük, küçük demeyelim, taleplerimizi elde etmek için harekete geçelim. Bu soğuk kış günlerinde hiçbir emekçinin doğalgazı borçları nedeniyle kesilmesin! Doğalgaza gelen zamlar durdurulsun, borç yükü altında ezilen emekçilerin borçları silinsin. Taleplerimiz bu kadar net, bu kadar yalın. Biliyoruz ki, bu talepler bu kentte yaşayan yüzbinlerin talepleri. Bu haklı taleplerimizi elde etmek için bir imza kampanyası da başlatacağız. İnanıyoruz ki binlerce imza toplayarak bu talebimizi yetkililere ileteceğiz. Bunun için siz emekçilerden destek bekliyoruz. Diyoruz ki, insanca bir yaşam tüm emekçilerin hakkı ve bu hakkı ancak mücadele ederek kazanabiliriz.”

12 Şub 2020 - 19:05 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler