Bakın bu eserler neden toprağa GÖMÜLDÜ?

Tarihi yüzlerce yıl öncesine dayanan Astakos antik kentine ait bu duvarlar bir inşaat çalışması sırasında ortaya çıktı. İnşaatı yapan Haluk Ulusoy, camekanla sergilemek istedi, izin vermediler

Bakın bu eserler  neden toprağa  GÖMÜLDÜ?
Bakın bu eserler  neden toprağa  GÖMÜLDÜ?
+3
Haber albümü için resme tıklayın

Kentimizin son yıllardaki en büyük yatırımlarından biri Başiskele’de yer alan Wellborn Otel. Bu kentin çocuklarından Haluk Ulusoy tarafından 7 yıl önce hayata geçirildi. Kocaeli’nin 5 yıldızlı otel ihtiyacının olduğu bir dönemde butik otel yapmak için yola çıkan Ulusoy elini taşın altına koydu ve bu beş yıldızlı oteli inşa etti. Ulusoy otelin inşa sürecinde hiçbir masraftan kaçınmadı. Mesela otelin hemen yanı başında yer alan Astakos antik kentinin liman bölümüne ait olduğu tahmin edilen tarihi duvar ve sütunları muhafaza etmek istedi, izin vermediler.

OTELİN ÖNÜNDE YAPACAKTI

Haluk Ulusoy’un hayali, otelin hemen giriş kapsının bulunduğu bölgede yer alan bu antik eserlerin üzerine tonlarca yüke dayanabilen özel camlarla kapatmak ve ışıklandırma yapmaktı. Bölgeden araçla geçmek bile mümkün olacaktı. Ancak Anıtlar Kurulu’ndan izin çıkmadı. Ortaya çıkan tarihi eserlerin tamamı zarar görmeyecek şekilde yeniden toprağa gömüldü. Kent tarihine sahip çıkmayan Kocaeli bir ayıbı daha hanesine yazdırmış oldu. Haluk Ulusoy’a ‘olur’ vermeyen Anıtlar Kurulu öyle görülüyor ki hata yaptığını anladı. Kurul, İzmit Tepecik Mahallesi’nde yer alan bir inşaata tarihi eserlerin muhafazası için izin verdi.

BÜYÜK BİR FIRSATTI

O inşaatı yapan firma da özel bir camekanla tarihi duvarları sergilemeye başladı. Binanın bodrum katı olarak kullanılan bölgesinde yer alan tarihi duvarlara pek iyi bakıldığı söylenemez. Duvarların üzeri sigara izmaritleriyle dolu. Fakat yine de tarihi eserlerin çıkarıldıkları alanda sergilenmesi güzel bir uygulama. Aynı izin Haluk Ulusoy’a verilseydi şimdi Başiskele’de, sahilde büyük bir görsel şölen yaşıyor, kentimizin tarihini yakından tanıma fırsatı buluyor olacaktık. Büyük bir fırsattı, değerlendiremedik. Dileriz kent için bundan sonra atılacak her adımda bu kayıptan ders çıkarılır ve tarihe öncülük verilir.

09 Ağu 2019 - 14:33 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler