AKP’ye dümen kırmıştı… İsmet Çiğit muhalefete destek verdi!

Gazetesi’ni AKP’li Haldız ailesine satan İsmet Çiğit aynı gazetede genel yayın yönetmenliği yapmaya başlamıştı. AKP’den yana yayın yapan gazetede bugün bir ‘mektup’ yazan Çiğit, reklam alamamaktan dert yandı, destek istedi, “Her şey çok güzel olacak” diyerek muhalefete açık destek verdi

AKP’ye dümen kırmıştı…  İsmet Çiğit  muhalefete  destek verdi!
Haber albümü için resme tıklayın

Sahibi olduğu Özgür Kocaeli Gazetesi’ni AKP’li Haldız ailesine satarak Kocaeli’de basın hayatını olumsuz yönde etkileyen İsmet Çiğit, sattığı gazetesinde yazdığı mektupla yine günah çıkarmak istedi. Eksi günlerden bahseden, ‘eski’ gazetesinin ne kadar güçlü olduğunu anlatan Çiğit yazısında reklam alamamaktan dert yandı. AKP’li Haldız ailesinin gazetesine sahip çıkılması gerektiğini ifade eden Çiğit yazısını Ekrem İmamoğlu’nun sloganı olan “Her şey çok güzel olacak” ifadeleriyle bitirdi. Uzun bir dönem AKP’ye dümen kıran İsmet Çiğit’in muhalefete desteği şaşkınlık yarattı.

İsmet Çiğit’in yazısında şu ifadeler yer aldı;

Sadece işverenler açısından değil. Çalışanlar açısından da çok zor günlerden geçiyoruz ve doğrusu bu ortamdan nasıl çıkılabileceği konusunda da çok fazla umutlu olamıyoruz… Belki mevsimsel nedenlerle biraz turizm sektörünü bir kenara koyabiliriz. Ama inşaat, otomotiv, yeme içme, finans, imalat sektörü, hangi sektöre baksanız sıkıntı var. Bu sıkıntının en fazla yaşandığı sektör ise, hiç kuşkusuz basın sektörüdür.

Kocaeli kenti, çok uzun yıllar Türkiye’de “Yerel basının en güçlü olduğu kent” olarak tanındı. Kocaeli’nin bu sıfatı kazanmasının nedeni, Dündar Çiğit öncülüğünde 1975 yılında çıkartılan gazetedir.

Bu kente rotatif baskı makinasını getirdik. Bu kentte, her gün binlerce kişinin güvenerek ve severek bayisinden satın aldığı, gece satış noktalarında ertesi günkü gazeteyi özlemle beklediği bir şehir gazetesi yarattık. 1976 ile 1990 yılları arasındaki dönemde, bu kentin tek şehir gazetesiydik. Çok güçlüydük. İstesek seçim sonuçlarını etkileyecek kadar güçlüydük. İnsanlara şantaj yapsak, tehdit etsek, gazeteyi bir silah gibi kullansak, emin olun bu kentin en zengin insanları olurduk. Ama şimdilerde birilerinin yaşadığı gibi, insan içinde dolaşacak yüzümüz olmazdı. Dürüst, güvenilir ve tarafsız gazetecilik o kadar tutuyor, prim yapıyor, bize yetecek kadar kazandırıyordu ki, gazeteciliği farklı biçimlerde kullanmak aklımızın ucundan bile geçmezdi. Günde 10 binin üzerinde gazete sattık. Biz hiçbir müşteriyi arayıp, ayağına gidip “Reklam ver” demedik. Karabaş Mahallesi Cebesoy Sokak’taki eski binamızın giriş katındaki reklam servisinde müşteriler kuyruk olurdu. Genellikle saat 14.00 olmadan, ertesi günkü gazetenin küçük ilanlar için ayrılan bölümünde 3 tam sayfa silme dolardı. Elinde parasıyla gelen müşteriye, “Kusura bakmayın, yarınki gazetede yer yok” der, geri çevirirdik.

O günlerden bu günlere geldik. Tabii, son 20 yılda bu kentte itibar kaybeden, kazanç kaybeden tek sektör basın sektörü olmadı. Ama en fazla itibar kaybeden, en fazla prestij ve güven yitiren sektör olduk. Bu kentte Kocaelispor da küme düştü. Fuar da yok oldu. Kentin ışıkları söndü. Sanat, kültür, insanların birbirine saygısı, güveni de kayboldu. Bütün bunların bileşen etkisi, yerel basına itibar kaybettirdi. Tabii, sadece bu değil. Meslek yozlaştırıldı. Dolandırıcı gazeteciler, şantajcı gazeteciler türedi. Geçmişte ÖZGÜR KOCAELİ çevresinde üç ay dolaşmış tipler, “Ben büyük gazeteciyim” diyerek internet sitesi kurdular. Evlerindeki yataklarında yatarken, kucaklarına koydukları bir bilgisayarda saçma sapan yazılar yazarak internet gazeteciliğine başladılar. Geçen gün, kentimizdeki önemli internet gazetelerinden birinde yönetici konumunda çalışan bir arkadaşımla görüşme fırsatı buldum. Kocaeli’deki internet gazetesi sayısı 200’ü aşmış. Hepsi zor durumda. Zorlandıkça da daha fazla saldırganlaşıyorlar.

Bu kentte eskiden araştırmacı gazetecilik vardı. Gerçek manada muhabirlik vardı. Muhabir, kendisini 7/24 görevde sayardı. Polis muhabiri telsizini kapatmaz, magazin muhabiri vakit kavramı, mesai kavramı bilmez, adliye muhabiri çete liderlerine bile pabuç bırakmazdı.

Bu yazıyı okuyor ve bana inanıyorsanız, samimiyetle söylediğim şu gerçeğe de inanın. Biz, ÖZGÜR KOCAELİ’yi sattık diye kızdınız. Ama biz bu ortamda gazete yönetecek insanlar değildik. Bu gazeteyi zamanında çok güçlü bir gruba satmış olmasaydık; şimdi hala bu kentte bir denge unsuru olan ÖZGÜR KOCAELİ kalmamıştı. Ama sektörün çirkinliğinden hala etkileniyoruz. Bu gazetenin bugün satış fiyatı 2.50-3 TL seviyesinde olmalıydı. Hala simit fiyatına gazete satıyoruz. Eskiden 1000 TL’ye alınan bir reklam için şimdilerde 200-250 TL’ye kadar düşebiliyoruz. Kapıdan girip, reklam servisini soran müşteriyi, neredeyse omuzlarımızda taşıyoruz. Ne yazılı basın, ne görsel basın, ne internet basını, artık bu kentte artık huzurlu ve sağlıklı değildir. Allaha şükür, hala bu gazete bayideki satışı ve reklam geliri ile kendi ayakları üzerinde durabiliyor. Ama asıl gücümüzü de elbette bağlı olduğumuz Grup’tan alıyoruz.

Sık sık dostlar bana soruyor: “Bu kentte bir güçlü yerel gazeteye ihtiyaç var mı?” diyorlar. Hiç gocunmadan, hiç yüksünmeden “Elbette var” diyorum. Bu kent, nüfusu bugünkünün yarısındayken, bir gazetenin fiyatı iki simit fiyatı ederken günde 10 bin tane gazete satın almış. Yine öyle güven veren bir gazete olursa, yine aynı çizgiye ulaşabilir. Ama sektörde herkes birbirinin aldığı 3 kuruşluk bir reklam üzerine reklam veren müşteriye saldırırsa, bu kentte gazeteci geçinenler, “Falancaya reklam verdin, hani bana” diye yüzsüzlük yaparsa, fiyatları sürekli aşağıya çekerse, hiç kimse ayakta kalamaz. Bugün emin olun, komşu Sakarya’daki yerel basında özel reklam fiyatları bizim kentimizdekinin 2 katındadır. Çünkü birbirlerinin müşterilerine saldırmıyorlar. “Ona verdi, bana neden vermedin” diye insanları rahatsız edip, medyanın itibarını yerle bir etmiyorlar. Kocaeli’de yerel basın çöküyor sevgili dostlar.. Yanlış anlamayın, kendime paye çıkartmıyorum. Ama benden sonra ikinci bir “Aptal “İsmet Çiğit geleceğini de göremiyorum. Öyle veya böyle, benim de sonum geliyor. Sonra bizi çok ararsınız. Bu gazeteyi ayakta tutun. Her şeye rağmen, bu gazeteye güvenin. Bu gazetenin kendi ayakları üzerinde kalabilir olmasına katkı sağlayın. Tekrar ediyorum, hala ve her şeye rağmen bu kentteki yegane basın kuruluşu ÖZGÜR KOCAELİ’dir. Bunu sürdürmek adına verdiğimiz büyük mücadeleye sizin de desteğinizi bekliyoruz. Yine size lisan-ı münasiple içimi dökmeye çalıştım. Beni okuduğunuz için teşekkür eder, saygılar, sevgiler sunarım. Sağlığınıza dikkat edin. İşinize, gücünüze sahip çıkın. Eminim, bir gün gelecek, “Her şey çok güzel olacak.”

13 May 2019 - 15:05 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

05

Mükremin ÇITIR - Gazeteyle beraber kişiliğinizi de satmıştınız.Bu şehir sizi hiç de iyi anmayacak,gemi batıyor,seni de kapı önüne koyacaklar,işin rengi belli olmuş.Ne kadar günah çıkarsan da boşuna... Saygılar

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 13 Mayıs 15:05
04

Izmit - Ismet dikkat et gazetenin sahibi degilsin bak macit koyar kapinin onune seni.. demedi deme

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 13 Mayıs 15:05
03

Arkadaş - Gemiyi fareler terketmeye başladı,gidiş hazırlıkları hızlandı

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 13 Mayıs 15:05
02

Özgür basın - İktidard bu gün CHP olmuş olsaydı İsmet çiğit ten daha fazla kimse CHP li olamazdı rüzgar nasıl eserse oyle

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 13 Mayıs 15:05


Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler