“Evlilik arifesi = Aman dikkat”

Malum havaların ısınması ve baharın gelmesiyle birlikte düğün sezonu açılmaya başladı. Yılardır, aylardır, hatta belki de haftalardır süren flört dönemini artık imza ile taçlandırma günü geldi-çattı. Heyecan üst düzeyde, mutluluktan ayaklar yere basmayı unutmuş, hazırlıklar da tam gaz devam ediyor. Kına organizasyonunu, kuaför randevusunu, düğün yemeklerini, nikah saatini, balayına gidilecek oteli aylar öncesinden planlayıp son rötuşlar için kollar sıvazlanmışken; o da neeee??

Bir an da ortaya çıkan öfke patlamaları, ağlama seansları, sinir krizleri, yemeden içmeden kesilme, ümitsizlik, vazgeçme düşünceleri de nereden çıktı?  en mutlu dönemde yaşanan en mutsuz anlar.. ve hemen ardından zihinde çakan ışıklar : “ yanlış karar mı veriyorum? Bu evleneceğim adam/ kadın olmaz. Yol yakınken dönsem mi”  diye düşünürken son dakika atılan goller..  hadi bakalım şimdi bu soruyu kendinize niçin sorduğunuzu düşünelim biraz.

Çünkü flört döneminde iki taraf da öncelikle konuşması gerekenleri son aşamada konuşmak zorunda kaldığından karşılıklı karar almak için zaman yetmez ve bu kısıtlı zaman zarfında taraflardan biri diğerini ikna etmeye çalışırken, bir de müstakbel kayınvalideler, görümceler ve eltilerin de istekleri, fikirleri, planları dahil oluverir ve henüz imzayı atamamış olan çift arasındaki gerilim iyice ayyuka çıkar. Bu olumsuz süreçle kısa vadede çözüm bulunamayacağı düşünülerek bir sonraki basamak için sorunlar çoğu zaman göz ardı edilir ve çift birbirini değişmekle suçlar. Düğün hazırlıklarına, tutulmayan sözler ve bütçeyi aşacak ciddi harcamalar da eklendiyse kişilerde ekstra baskı oluşur ve iletişim kopma noktasına gelir.

Hayal kırıklıkları, güven sorunları, heyecanda azalma, karşılıklı suçlamalar baş gösterdiğinde, çiftlerin problem çözme becerileri de eksikse eğer nişan yüzükleri bir öç alma edasıyla parmaktan çıkarılır ve sanki yıllardır aralarında kan davası olan iki ailenin karşı karşıya gelmiş sahnesi yaşanarak “yüzükler” taş-sopa niyetiyle havalarda uçuşur.

Şimdi soruyorum, hayatının en güzel anlarını en kötüye çevirmek üzere olan yakışlı damat ve güzel gelin adaylarına: bir ömür hastalıkta sağlıkta, iyi günde kötü günde, varlıkta yoklukta her zaman bir arada olmaya niyet etmişken, buna inanmış ve bunun hayaliyle yaşarken; yok gelin saçı, damat tıraşı, görümce topuzu, kaynana dili, altının ağırlığı, arabanın süsü, bardak altı…. vs niçin bir anda hayattaki en önemlileriniz oluverdi. Ne yani, asıl imza atıp evli sayıldıktan sonra hastalık, yokluk, kötü günler geldiğinde küstüm oynamıyorum mu diyeceksiniz?

Evlilikte ve evlilik öncesi süreçte önemli olan eşler arası güven ve eşlerin birbirine karşı anlayışlı olması yatar. Evlilik birbirine yabancı iki kişinin sürekli aynı ortamda bulunmasını gerektirdiğinden sabır ve özveri gerektirir. Çiftler her ne kadar evlenmeden önce birbirini tanıdıklarına inansalar da evlilik sürecinde aslında partnerini ne kadar az tanıdığını fark ederler. Bu nedenle de evlilik eşi yeniden tanıma süreci olarak da görülürken siz en iyisi enerjinizi, heyecanınızı, keyfinizi ve mutluluğunuzu -düşündüğünüz kadar aslında pek de önemli olmayan özellikle maddi kaynaklı sorunlardan kaynaklı önemsiz konularda- tüketmemeye özen gösterin. Mutsuzluk yaratmak yerine, bu keyfili an’ı her zerresini hissederek, eğlenerek ve gülerek karşılayın.

Çünkü hayat, küçük zorluklara büyük tepkiler verecek kadar uzun değil.. 

Sevgiyle kalın

J

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Aysun Özcan - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

08

Mustafa - Betül hanım bunların aynılarını şu sıralar yaşıyorum. Sizden randevu almak İçin birçok kez aradım ama telefona çıkan hanım en yakın 1 ay sonrası İçin randevu veriyor. Lütfen yardımcı olun bana. Yoksa evliliğimiz başlamadan bitecek

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Mayıs 12:15
07

suat d. - yazdıklarınıza benzer olayları bizde yaşadık evlilik arifesinde. özellikle maddi konular işin içine girince gerçekten sinirler iyice geriliyor ve maalesef bitme noktasına geliyor. eğer kurtarırsanız durumu bu sefer de bizde olduğu gibi 3 yıl önceki o muhabbetler bugün her tartışmada yeniden canlanıyor. evlenmeden önce psikologa gitmek şuan inanılmaz mantıklı geliyor, yoksa sonradan gitmeniz kaçınılmaz.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Mayıs 12:15
06

Selma - Uzun zamandır yazılarınızı zevkle takip ediyorum, yazılarınız o kadar hayatın içinden ve yaşanmışlıklardan ki etkilenmemek mümkün değil, bizlere çok güzel ve doğru rehber oluyorsunuz Psikolog hanım, eminim şu yazınızı okuyan ve evliliğe adım atacak olan çiftlerimiz yaşanması kaçınılmaz olan bu süreci çok daha sağlıklı, hasarsız bir şekilde atlatacaklardır, çok teşekkür ederiz bilgilerinizi bizlerle paylaştığınız için, başarılarınızın artarak devam etmesini diliyorum.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Mayıs 12:15
05

Deniz - Betül Hanım evlilik öncesi tam da bu tür sorunlar yaşadığım dönemde güzel yazınız resmen ilaç gibi geldi. Özellikle son cümleniz tüm hayatım boyunca kulağımda olacak. Bir sonraki yazınızı sabırsızlıkla bekliyorum.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Mayıs 12:15
04

Pelin - Anlattıklarınız o kadar gerçek ki benim de evlilik öncesi sürecimde yaşadıklarım gözümün önüne geldi. Yol gösterici yazınızı okumaları için evlilik sürecinde olan tüm tanıdıklarıma önereceğim. Emeğinize sağlık...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Mayıs 12:15
03

atbakıcısı - Erkek parayı bulunca,kadın para olmayınca gerçek yüzünü gösterir.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Mayıs 12:15
02

Eda - Evlilik gibi önemli bir konuya çok doğru noktalardan değinmişsiniz gerçekten, evlilik Arefe’sinde olan ve bu tavsiyelerinizi okuması gereken tüm arkadaşalarıma tavsiye edeceğim ,çok teşekkür ediyor, yazılarınızın devamını bekliyoruz. Kaleminize sağlık

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Mayıs 12:15
01

Esra - Tanışıyor olsaydık beni yazdığınızı düşünecektim. Aynı durumu harfi harfine yaşıyorum ve gerçekten tespitleriniz çok yerinde. Bu hisleri yaşamadan önce karşılıklı taleplerin gerçekçi olup olmadığını iyi analiz etmek gerekiyor. Kaleminize sağlık

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Mayıs 12:15


Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler