Gıda Mühendisleri Odası, Ticaret Bakanlığı’nın yürürlüğe koyduğu yerli üretim logosu kullanma zorunluluğu ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada yeni uygulamanın yerli üretimi değil ithalatı arttıracağı görüşü savunuldu.
AMBALAJ BURADA YAPILDIYSA YERLİ SAYILACAK
Söz konusu açıklamada şu ifadeler yer aldı; Peki Yerli Üretim Logosu, iddia edildiği gibi yerli ürün mü tüketmiş olacağız bu uygulamayla? Yerli üretim teşvik edilecek mi ki yerli ürün tüketimi teşvik edilebilsin? Bizce hayır. Çünkü yeni uygulamayla ithal mallar, ülkemizde ambalajlanması durumunda yerli üretim olarak satılabilecek.
İTHAL ÜRÜNLERİN TÜKETİMİ TEŞVİK EDİLİYOR
Örneğin Romanya’dan ithal edilen pirinç, ithal muzlar Türkiye’de paketlendiği için yerli üretim olarak kabul edilecek. Yani halkımızın parası Yerli Üretim adı altında yurt dışına akacak. Türkiye’de paketlendi diye Yerli Üretim olma hakkı kazanan ithal ürünlerin tüketimi teşvik edilmiş olacak.
ÇÖZÜM YERLİ ÜRETİM LOGOSU DEĞİL
Kağıttan plastiğe, buğdaydan samana ve arpaya, etten süte kadar neredeyse tüm zorunlu tüketim maddelerini ithal eder duruma getirildiğimizi vurgulayan açıklamanın devamında, ”Dışa bağımlılık pahalılığı ve içinde yaşadığımız ekonomik krizi de beraberinde getirdi. Bugün yapılması gereken, ithal ürünlerin tüketimini Yerli Üretim Logosu’yla teşvik etmek değil, yerli üretimi teşvik etmektir” ifadeleri yer aldı.
Bir ürün (muz) aynı anda hem ithal hem yerli üretim nasıl olabiliyor.