Emekli 763 liraya muhtaç

DİSK-AR’ın yaptığı araştırmaya göre 2.6 milyon emeklinin geliri 763 lirayı ancak buluyor. 13.2 milyon emeklinin 7.9 milyonu ise asgari ücretin altında bir aylıkla geçinmeye çalışıyor...

Araştırmalar Türkiye'de emeklilerin ciddi bir yoksullukla ve sefaletle yüz yüze olduğunu gösteriyor. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR) ‘Türkiye'de Emeklilerin Durumu ve EYT Gerçeği' araştırması yayımlandı. Araştırmaya göre, en düşük emekli aylık ve geliri alan yüzde 20'lik diliminde bulunan 2.6 milyon emekli ve hak sahibinin aylık harcanabilir geliri Temmuz 2020 itibarıyla yaklaşık 763 lira. Geçinemeyen emekliler ‘emeklilik hayalleri'ni gerçekleştirmek yerine çalışmaya devam etmek zorunda kalıyor. Araştırmanın bir diğer çarpıcı sonucu da gösteriyor ki; Türkiye'de emeklilerin 4.3 milyonu yani yüzde 47'si ya çalışıyor ya da iş arıyor. Oysa çalışma hayatındaki emekli oranı 2002 yılında yüzde 36 düzeyindeydi.

SGK GERÇEĞİ YANSITMIYOR

DİSK-AR, 13.2 milyon emekli ve hak sahibinin 7 milyon 900 bininin, yani yaklaşık yüzde 60'ının asgari ücretin altında aylığa mahkum edildiğini ortaya koydu. Türkiye'de 13.2 milyon emekli ve hak sahibi var. Yaşlılık aylığı alan (emekli) sigortalıların sayısı 9 milyon 90 bin, ölen sigortalıların hak sahiplerinin (dul ve yetim) sayısı ise 3.8 milyon kişi. SGK'nin emekli aylık ve gelirlerine ilişki verilerin gerçeği yansıtmadığı belirtilen raporda, Türkiye'de en düşük emekli aylık ve geliri alan emeklilerin ilk dilimi ile en yüksek emekli aylık ve geliri alanlar arasındaki farkın 7.5 kat olduğu belirtildi. Avrupa Birliği'nde ise bu fark 4.2 kat olarak açıklandı.

22 Eki 2020 - 08:54 - Ekonomi



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

Ersoy Kandemir - Akp senin emekliye verdiğin değer ortada,inşAllah bir sonraki seçimde hükümet kelimesinin H’sini görmeyeceksin Allah’ın izniyle.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Ekim 08:54


Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler