CHP’li Çiler, “Gebze’nin hakkını Gebze’ye verin”
CHP Kocaeli Milletvekili Nail Çiler, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2026 yılı bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, Kocaeli ve özellikle Gebze’nin Türkiye ekonomisindeki stratejik önemine dikkat çekerek, “Ülkenin en çok vergi veren bölgesi kendi vergi dairesine ait binada hizmet veremiyorsa, burada bir adaletsizlik vardır” dedi
CHP’li Çiler, Türkiye’nin ekonomik büyümesinde üretim bölgelerinin rolüne vurgu yaparak “Kocaeli’nin 2024 yılı vergi tahakkuku 845 milyar 799 milyon TL, bunun 806 milyar 186 milyonu tahsil edilmiştir. Yani yüzde 95,3’lük tahsilat oranıyla Kocaeli Türkiye lideridir. Bu vergilerin yüzde 52’si Gebze’den toplanıyor. Ancak Gebze’deki vergi dairesi hâlâ kirada, kamu bütçesinden her ay milyonlarca lira kira ödeniyor. Sanayinin kalbi olan bu ilçenin artık kendi binasında hizmet vermesi gerekiyor” dedi. CHP’li Çiler, Gebze’nin sanayi gücüne rağmen hâlâ birçok temel altyapı eksikliğini yaşadığını belirterek, “Gebze 55 ilden büyük, 65 ilden fazla ihracat yapan bir yer. Bu ekonomik güce rağmen kendi vergi dairesine ait binası yok. Bu, Gebze’nin büyüklüğüne yakışmıyor. Gebze’nin hakkını Gebze’ye verin,” ifadelerini kullandı.
“Vergi adaletini sağlayın”
CHP’li Çiler, üretim merkezlerinde gelir kayıplarının önlenmesi için vergi kayıt sisteminin yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirterek “Gebze’de üretim yapılıyor ama vergi kayıtları başka illerde tutuluyor. Bu, yerel hizmetleri zayıflatıyor, gelir adaletini bozuyor. Üretim nerede yapılıyorsa oradaki vergi dairesine kayıt olma zorunluluğu getirilsin. Böylece hem adalet sağlanır hem kayıt dışılık azalır” dedi. CHP’li Çiler ayrıca, olası yeni yapılandırma süreçlerinde vergi yükümlülüklerini düzenli yerine getiren mükelleflerin de teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Eğer yeni bir vergi yapılandırması yapılacaksa, vergisini günü gününe ödeyen esnaf ve sanayici de ödüllendirilmelidir. Bu, adaletin gereğidir” dedi. Konuşmasında 1999 Marmara Depremi sonrasında getirilen Özel İletişim Vergisi’ne de değinen CHP’li Çiler, verginin kaldırılması çağrısında bulundu. CHP’li Çiler; “1999’da deprem nedeniyle geçici olarak getirilen özel iletişim vergisi bugün kalıcı hâle geldi.
“Ekonomik yaklaşım şarttır”
Artık bu vergi amacını aştı. Teknolojiye erişimin temel bir ihtiyaç olduğu bu dönemde, vatandaşın üzerindeki yük azaltılmalı. Cep telefonu, internet ve telekomünikasyon hizmetlerinden alınan özel iletişim vergisinden vazgeçilmelidir” dedi. CHP Kocaeli Milletvekili Nail Çiler, konuşmasını ekonomik tabloya ilişkin uyarılarda bulunarak “Yüksek faiz ve maliyetlerin arttığı, krediye erişimin zorlaştığı bir dönemdeyiz. Üretim ekonomisine destek verilmezse istihdam kayıpları büyür. Bugün fabrikalar taşınıyor, ülke üretim gücünü kaybediyor. Bu tabloyu tersine çevirmek için üreticiyi destekleyen, vergi adaletini gözeten bir ekonomik yaklaşım şarttır” dedi. Ayrıca CHP’li Çiler Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e şu soruları yöneltti; Hazinenin altın borçlanmasının kamuoyuna bir yıllık maliyetinin 9,3 milyar dolar olduğu söylenmektedir. Acaba bu doğru mudur? Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi gibi bundan sonra araçlara bir alkol metre takılacağını yazıyor ulusal basın, bu doğru mudur acaba?