İmplant vidası ciğerine kaçtı
Van'da diş tedavisi sırasında implant vidası soluk borusuna kaçan hasta, başarılı müdahale sonucu sağlığına kavuştu
Van'ın İpekyolu ilçesinde ikamet eden F.T. isimli hasta, dış
merkezli bir diş kliniğinde implant tedavisi gördüğü sırada,
implant vidası yanlışlıkla soluk borusuna kaçtı. Nefes borusuna
kaçan vida nedeniyle hasta, ileri tetkik ve tedavi amacıyla Van
Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi.
Göğüs Cerrahisi uzmanları Dr. Sadullah Aksoy ve Dr. Beniz İrem
Ersoy Şığva tarafından hastaya bronkoskopi işlemi uygulandı. Sol
akciğerin üst lobunda saplanmış şekilde tespit edilen vida, vidalı
yapısı ve bulunduğu konum nedeniyle güçlükle yerinden
oynatılabildi. Yapılan uzun ve titiz müdahale sonrası vida yerinden
çıkarılamasa da hasta bir süre sonra geçirdiği öksürükle birlikte
implant vidasını midesine gönderdi. Vida, daha sonra doğal yollarla
vücuttan atıldı.
"İmplant tamamen çıkarılamadı ancak yerinden oynatılabildi"
Konuya ilişkin konuşan Göğüs Cerrahi Op. Dr. Sadullah Aksoy, bir diş merkezinde diş tedavisi sırasında hastanın çenesine yerleştirilen implantın vida kısmının işlem esnasında yanlışlıkla aspire edildiğini belirtti. İlk olarak hastanenin ek hizmet binasında çekilen tomografi sonucunda, vidanın sol akciğerin hava yollarının yaklaşık dördüncü dalına kadar ilerlediği tespit edildiğini ifade eden Op. Dr. Aksoy, "Geçtiğimiz cumartesi günü öğle saatlerinde tarafımıza ulaşıldığında, hastanın Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne yönlendirilmesini istedik. Burada acil bronkoskopi planı yapılarak hasta kabul edildi. Hasta geldiğinde genel durumu iyiydi; solunumunu tamamen engelleyen bir bronş tıkanıklığı söz konusu değildi. Aynı gün hastamızı hazırladık. Bronkoskopi sırasında, implant vidasının sol üst lobun anterior segment bronşuna saplanmış pozisyonda olduğunu gördük. Üroloji bölümünde taş çıkarma işlemlerinde kullanılan cihazla müdahale ettik. İlk denemede implant tamamen çıkarılamadı ancak yerinden oynatılabildi. Bunun üzerine bir süre bekleyip hastayı yeniden bronkoskopi için hazırlamaya başladık. İşlem yaklaşık 3,5-4 saat sürdü ve saat 18.30 civarında hasta işlemden çıkarıldı" dedi.
"İmplant vidası öksürük sonrası akciğerden çıktı"
Daha sonra hasta için yeniden bronkoskopi planladıklarını ancak bu süreçte hasta şiddetli bir öksürük geçirdiğini anlatan Aksoy, "Şiddetli öksürük sonrası yapılan kontrol akciğer filminde implant vidası görünmedi. Bunun üzerine toraks ve batın BT (bilgisayarlı tomografi) görüntülemesi istedik. Sonuçlarda implantın akciğerden çıktığı ve vücutta herhangi bir yerde bulunmadığı tespit edildi" diye konuştu.
"İyileşme süreci sorunsuz tamamlandı"
Göğüs Cerrahi Op. Dr. Beniz İrem Ersoy Şığva ise merkezde ilk kez böylesi bir vakayla karşılaştıklarını ifade ederek, "Vidanın dişe özel ve vidalı yapıda olması, ayrıca bronşların küçük dallarına saplanması nedeniyle çıkarma işlemi beklenenden uzun sürdü. Ancak hasta takiplerinde herhangi bir komplikasyona rastlanmadı ve iyileşme süreci sorunsuz tamamlandı" şeklinde konuştu.