Böbrek taşlarına karşı günde "2 litre" uyarısı
Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Tolga Gülpınar, "Böbrek taşlarının tekrarından korunmak için belki de en önemli faktör günlük 2 litre civarında idrar çıkışını sağlamaya yetecek sıvı tüketimidir. Tuz kısıtlaması, rafine şekerlerin tüketiminin azaltılması, aşırı hayvansal protein ağırlıklı diyetlerden kaçınılması, hareketsizlik ve obeziteden uzak yaşam tarzının benimsenmesi esastır" dedi
VM Medical Park Gebze Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Tolga Gülpınar böbrek taşlarının, idrardaki bazı minerallerin yüksek konsantrasyonlara ulaşarak kristalleşmesi ve bu kristallerin kümelenmesiyle oluştuğunu söyledi. Gülpınar, "Kişinin yaşadığı coğrafya, etnik kimliği, diyetsel seçimleri ve genetik yatkınlıklar böbrek taşı oluşum riskini arttırır" dedi.
"Bulantı ve idrarda kanama görülebilir"
Böbrek taşında görülen belirtilere ve ağrının oluşabileceği
bölgelere değinen Doç. Dr. Gülpınar, "Taşlar böbreğin
içerisindeyken belirti vermeyebilirler. İdrar akımı engellenmediği
sürece ağrı olmayabilir. Taş böbrekten çıkıp idrar kanalını
tıkadığında, idrar akımının engellenmesi ile böbrek şişer ve
gerilmeye bağlı ağrı meydana gelir. Bu ağrı şiddet olarak
kıyaslandığında bir insanın hayatında tecrübe edebileceği en
şiddetli ağrılardandır. Ağrı lomber (yan, böğür) bölgede ağırlıklı
olur ve kasığa vurabilir. Bulantı, kusma, idrarda kanama, idrar
yapma zorlukları olarak da kendini gösterebilir" diye konuştu.
Tanının klinik muayenenin yanı sıra ultrasonografi ve bilgisayarlı
tomografi gibi görüntüleme yöntemleriyle kesinleştirildiğini
aktaran Gülpınar, tedavi yöntemlerinin taşın boyutuna ve konumuna
göre değiştiğini belirtti.
"Beslenme önemli"
Beslenmenin önemine dikkat çeken Doç. Dr. Gülpınar, sözlerini
şöyle sürdürdü:
"Böbrek taşlarının tekrarından korunmak için belki de en önemli
faktör günlük 2 litre civarında idrar çıkışını sağlamaya yetecek
sıvı tüketimidir. Tuz kısıtlaması, rafine şekerlerin tüketiminin
azaltılması, aşırı hayvansal protein ağırlıklı diyetlerden
kaçınılması, hareketsizlik ve obeziteden uzak yaşam tarzının
benimsenmesi esastır. Diyette fındık, kakao, çikolata, pancar,
ıspanak, soya, buğdayın nispeten az tüketimi oksalattan zengin
olmaları nedeniyle azaltılmalıdır. Liften zengin olduğu bilinen
sebzeler faydalıdır. Bilinenin aksine taş hastaları makul miktarda
süt ve süt ürünleri tüketebilirler. İçeriğindeki sitrat ile
kristallerin taşlaşmasına engel olan limon günde 1 adet olarak
tüketilebilir."
"Tedavi yolları"
5 milimetreye kadar olan taşların ilaç ve bol sıvı tüketimiyle düşürülebildiğini ifade eden Gülpınar, "Bu boyutun üzerindeki taşlarda ve düşürme sürecinin uzun sürerek hastanın tahammülünün tükendiği noktalarda endoskopik tedaviler hastanın imdadına yetişir. İdrar kanalının böbreğe yakın olan kısımları endoskopi açısından nispeten zor ve riskli olduğu için bu konumdaki taşlar ESWL denilen şok dalgaları ile ameliyatsız kırılıp, küçük parçalar halinde dökülmesi sağlanabilir. Böbreğin içerisindeki taşlar ise 1 santimetre boyuta kadar, idrar akımını engellemiyor ise takip altında tutulabilirler. 1 ve 2 santimetre arasındaki boyutlardaki taşlar endoskopik girişim ve lazer için uygun adaylardır. Doktorun tercihine ve yönlendirmesine göre yine uygun olan taşlarda şok dalga tedavisi de bu boyut aralığındaki taşlar için uygulanabilir" dedi.
"Endoskopik taş cerrahisi uygulanabilir"
Endoskopik taş cerrahisi hakkında da bilgi veren Doç. Dr. Gülpınar, "Önceleri karın yan duvarı kesilerek yapılan böbrek taşı cerrahisi, son yıllarda ilerleyen teknolojinin yardımı ile çok büyük oranda endoskopik (kamera kullanarak yapılan) cerrahiye evrilmiştir. Önce optik sistemlerin idrar kanalları ile uyumlu inceliğe ulaştırılması, ardından da flexbl (eğilip bükülme özelliğine sahip) cihazların kullanıma sunulması taş cerrahisini hasta açısından son derece tahammül edilebilir ve konforlu hale getirmiştir. Taşa uygulanacak kırıcı enerjinin de kısmen esneyebilir çok ince lazer ileticilerin üretilmesi ile böbrek taşlarının endoskopik tedavisine büyük katkıda bulunmuştur. Anestezi altında ve ameliyathanede yapılan bu işlemde bu özel endoskoplar ile böbreğe çıkılmakta, böbreğin odacıkları içerisinde dolaşılabilmektedir. Genellikle holmium tipi lazer ile neredeyse kırılmayacak taş ile nadiren karşılaşılmaktadır. İşlem ortalama 1-2 saat aralığında sürmekte, özel bir durum ile karşılaşılmadı ise hastanede 1 gecelik yatış taburcu olmak için yeterli olmaktadır" ifadelerini kullandı.