Adnan Turan, çöp tesisiyle ilgili ilk kez konuştu
Kandıra’da tepki çeken ve AKP’li kimi isimlerin de karşı durduğu çöp tesisiyle ilgili Kandıra Belediye Başkanı Adnan Turan ilk kez gazetemize konuştu
Röportaj: Aysun Özcan ERENKAYA
Fotoğraf: Merve DİŞLİ
Kandıra Belediye Başkanı Adnan Turan ile gerçekleştirdiğimiz söyleşimizin ikinci bölümündeyiz. Turan ile bu bölümde Kandıra’daki yatırımları, eski yönetimi, Büyükşehir Belediyesi ile olan ilişkisini, turizmi, çöp tesisini, Kandıra GİOSB’yi, yatırım planlarını ve benzeri pek çok konuyu konuştuk…
Adnan Turan, turizm ile ilgili heyecanlandıran açıklamalar yaptı, Bakanlık ile olan temaslarını ve atılan adımları anlattı. Kandıra’ya ikinci kez aday olmak isteyip istemediğini de açıklayan Turan’ın en dikkat çeken açıklamaları ise çöp tesisiyle ilgiliydi.
AKP’li kimi İzmit Belediye Meclis üyeleri dahi bu tesise direk karşı çıkmıştı, Kandıra Belediye Başkanı Adnan Turan ise sessiz kalmıştı. Turan’ın bu konudaki görüşünü aldık. Turan, Kandıra’ya çöp tesisi yapılmasına karşı mı, değil mi?
Kandıra, turizm noktasında güney sahilleri gibi mi olacak? İSKİ’nin baraj projesi iptal mi, devam mı? Üniversite için bağışlanan devasa arazi ne oldu? Ve benzeri pek çok merak edilen soru, röportajımızda cevap buldu.
Sizleri söyleşi dizemizin ikinci bölümüyle baş başa bırakıyoruz…
ARTIK KANDIRA'DA BİRİ İKİNCİ DÖNEMİNE DEVAM ETMELİ
***Adnan Turan’ın bundan sonra kafasında ne olduğunu merak ediyorum. İkinci dönem tekrar Kandıra’yı düşünüyor musunuz?
-İstemekle hiçbir şey olmuyor. Bunun için son bir yıla bakarız, yapıyor muyuz, yapamıyor muyuz diye. Yol haritamızı çizeriz. Artık Kandıra’da biri ikinci dönemine devam etmeli. İstikrarsızlık ortadan kalkmalı. İkinci dönemin güveni çok daha farklı olacak. Bir belediye başkanı ikinci dönem olduğunda halkın bakış açısı değişecek ve Kandıralının özgüveni gelecek. Kandıra’nın geri kalmasının tek nedeni çok fazla dedikodu yapılıyor olması. Bir gün bir meclis üyemiz bana ‘Evi taşımışsın başkan hayırlı olsun’ dedi. ‘Valla hanım benden habersiz evi taşımadıysa ev aynı yerde duruyor’ dedim. Bunlar insanların kafasını çeliyor. Benim arabayla, parayla, makamla, kendini yüksek görmekle alakalı bir derdim yok. Mütevaziliğimi biliyorum ama bazı noktada sert durmam gerektiğini de biliyorum.
'HERKESİN ULAŞABİLDİĞİ BİR BELEDİYE BAŞKANI VARDI' DİYECEKLER
***Beş yılın sonunda eğer aday yapılmazsanız Kandıra sizi ne ile hatırlayacak?
-‘Herkesin ulaşabildiği bir belediye başkanı vardı’ diyecekler. İcraat anlamında baktığınızda tarım ve turizmin bir tık daha öne çıktığını hissettirecek projeler olacak. Bunların bir tanesi 2006’da turizm bölgesi ilan edilen Kandıra sahillerinin 60 kilometrelik bandı ve 5 kilometrelik derinlik bölgesi kabaca turizm bandı ilan edildi. 2009 yılında planlara işlendi. O zaman bakanımız Osman Pepe’ydi 2009’dan bu yana hiçbir plan olmadı.
EGE'DEKİ AKDENİZ'DEKİ GİBİ...
*İyi de turizm deniliyor ama Kandıra bir türlü tesisleşmeye gidemiyor, bunun sebebi nedir?
-Evet, doğru. Kandıra tesisleşme anlamında geride kaldı, biz seçildikten sonra Turizm Bakanı’mıza gittik, ‘Sayın Bakan’ım muhtemelen sizin önceliğiniz Ege, Akdeniz ve kültür bölgemizle alakalı imar yapmak ama Kandıra’da böyle bir sıkıntımız var. Yetki verirseniz çalışmayı yapalım, nihai karar sizin zaten’ dedim. Hepsini tetiklemeye başladık. Yazı işlerini çağırdı, komisyon göndereceğini ve Büyükşehir ile birlikte Kandıra bölgesinde çalışma yapılacağını söyledi. Şubat’ın 12-15’i arası gezdirdik, çalıştık Ramazan Bayramı’nda ve eylülde de geleceklerdi ama pandemi süreci nedeniyle olmadı. Kurban Bayramı’nın akabinde Bakanlık, Büyükşehir Belediyemize turizm imar planlarının tesisleşme anlamında yapılması gereken yetkiyi verdi.
***Ne olacak bunun neticesinde? Ege’de Akdeniz’de olduğu gibi oteller gelecek mi?
-Kongre, spor, golf, bisiklet turizmine yönelik, dalış, kamp, sörf, otel anlamında planlar yapıyoruz. Sahillerin doğu tarafı tesisleşmeye daha müsait olacak. Turistik tesis alanlarını işaretleyeceğiz, devlet arazisiyse vatandaş projesini yapacak. Ege’deki Akdeniz’deki gibi bedeli karşılığında kiralayacak tesisini yapacak rakamsal değerine göre kiraya verecek. Kandıra’ya bir Aqua Park gerekiyor, yapılacak. Bunun için de bu planlar gerekiyor.
PEŞKEŞ ÇEKİLMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL
***CHP Milletvekili Tahsin Tarhan Cebeci-Uzunkum Tabiat Parkı’nın peşkeş çekildiğinden bahsetmişti. Bu konuda ki görüşünüz nedir?
-Öyle bir şey yok. Uzunkum, tabiat parkıydı, revizyonla sanırım tabiat parkından çıktı. Fakat kimseye peşkeş çekilmedi. İmara açılma gibi bir durumu yok. O alanın birinci derecede kullanım hakkı KBB ve Kandıra Belediyesinde. Biri bir proje yapacak olsa bile bize soracaklar. Biz de oranın heba olmasına müsaade etmeyiz. Biz koruyup kollamak için mücadele ediyoruz. Muhtarımız dikkat ediyor orada kum zambakları bile var. Tekraren söylemekte fayda var; oranın kesinlikle ne peşkeş çekilmesi ne de imara açılması gibi bir durum söz konusu değil. Buna ne Büyükşehir Belediye Başkanımız müsaade eder ne biz müsaade ederiz.
ÇÖP TESİSİYLE İLGİLİ KONUŞTU
***Kandıra’da yapılacak bir çöp tesisiyle alakalı İzmit’teki meclis üyeleri de tartışmaya girmişti. Bu konuda siz hiç açıklama yapmadınız. Oraya bir çöp tesisi gelecek mi? Ne aşamada? Geldiği zaman tepkiniz ne olur? Halkın yanında mı durursunuz, siyasi mi davranırsınız?
-Bakın, öncelikle bu şehre böyle bir tesis gerekiyor. Bundan bir tane mi olsun yoksa 10 tane mi olsun bu tartışabilir. Bunun için bir bütçe lazım. Onun yanında güneyiyle kuzeyiyle belki birkaç tane daha yapılabilir. Çünkü şehir büyüyor, ihtiyaç büyüyor. Başiskele’nin çöpünün Kandıra’ya getirilmesinin bir anlamı yok. Hiçbir ilçenin ‘Ben bunu ilçeme istemem’ dememesi gerekiyor. Bunun teknik kısmını araştırmak bilmek gerekiyor. Gerçekten doğaya zararı var mı, tabiata zararı var mı ne yapılacak burada bunu çok kimse sormadı.
***Aslında bu sorular soruldu ama siz polemik olmasın diye o topa girmediniz. Buyurun sizden dinleyelim. Kandıra’ya bu tesisin yapılması uygun mu, değil mi?
-Evvela düşünülen tesis depolama alanı olacaktı. Proje gerçekleşirse ve etrafında tarımsal alan varsa seracılık yapılması önerisi var. Seraların en büyük maliyeti ısınmadır. Buradan çıkacak gazla o seralar ısıtılacak. Mesela biz şu an beş dönüme tek parça halinde sera yapacağız ama ısınmayı düşünüyoruz nasıl yaparız diye. Eğer bu tesis herhangi bir ilçede olursa tarım arazisine yakın olmalı. İsterseniz kompost gübre bile yaparsınız orada. Bırakın Kandıra’yı herhangi bir ilçeye zarar verecek bir şeyi Tahir Hoca’mız yapmaz.
-Siz bu düşüncenizi anlatıyor musunuz Kandıralılara? Ne diyorlar mesela? Yarın Büyükakın, Kandıra’da çöp depolama tesisi yapılacağını açıkladığında bir isyan olur mu?
-Yakındaki köyler istemiyor ama kimse evinde çöp de biriktirmek istemez. İlçeye katacağı istihdama ve tarımsal katkıya bunun yanındaki ticaret yapan insanlara katkı sağlar mı bakmak lazım. Modern bir tesis olacağı konuşuluyor. Kandıra, F Tipi Cezaevi ile anılıyordu ama gittiğinizde Kocaeli F Tipi Cezaevi yazar tabelasında. Biz de diyoruz ki Kandıra daha güzel şeylerle anılsın. İZAYDAŞ ilk kurulduğunda öğrenciler geldi, incelemeler yapıldı. Yani bu projenin kurulacak ilçeye katkısı olacak. Düşünüldüğü gibi açıkta çöp kamyonları gezecek gibi bir durum yok. İZAYDAŞ’ın aktarma tesisinde yüklenen modern tırlar geliyor.
***Ne zaman netleşecek bu?
-Tam bir tarih yok ama 2021’in ilk çeyreğinde netlik kazanabilir. Bu hangi ilçede olursa olsun o ilçeye bir değer katacaktır. Turizm imar planı yapılacak diyoruz ya eğer ararsanız bunun da bir kötü tarafını bulursunuz. Pozitiften başlayarak araştırarak gitmek lazım. Artık bir şeyi eleştirirken makul mantıklı bir eleştirilmeli...Tekraren ne Tahir Hoca’mız ne de bizler Kocaeli'ye zarar verecek bir proje yapılmasına izin vermeyiz. Zira Tahir Hoca’mızın seçim beyannamesinde ki söylemlerinde ‘Kocaeli'yi Türkiye'nin ilk 5 marka şehri yapacağız’ var olduğunu unutmamak gerekir.
5 BİN İSTİHDAM KAPISI
***Büyükşehir’in Kandıra’da başlattığı Tıbbi Aromatik Bitkiler Projesi var. Bu proje nasıl? Tarımsal kalkınmaya yardımcı olacak mı? Memnun mu çiftçi?
-İnsanlarda biraz çekince vardı projeyle alakalı. Biraz bizim biraz da teşkilatın çalışmasıyla beklenen oldu aslında. Beklenen olduktan sonra ekildi. Ekimden itibaren seneye tekrar kapasiteyi artıracak mısınız diye gelen insanlar oldu. İklim eski seyrinde devam ederse 5 yılda Kandıra’ya 80 milyon TL’ye yakın girdi sağlanacak. Bu projenin kapasitesi artacak ve başka ilçeler de talip olacak. Şimdi toplulaştırma da yapıyoruz. Bununda hem projeye hem de ilçeye büyük katkısı olacak.
***Kandıra Gıda İhtisas OSB’yi sormak istiyorum. Kandıra’ya katkısı mutlaka olacaktır ama bazı dezavantajları olacağı da söyleniyor. Şu an ne aşamada takip ediyor musunuz?
-Proje başladığından beri ben dezavantajı olduğunu duymadım. Bu 2006’nın projesiydi o dönemde de Kandıra’nın sosyal hayatıyla ilgiliydim. İnsanlar başka yer yok muydu, daha kıraç alana yapılamaz mıydı gibi şeyler dedi. Yapılabilirdi ama ulaşımla alakalı sorunlar olurdu. İnsanlar 1 kilometrenin hesabını yapıyor. 81 işletme olacak orada ve 81 işletmenin hali hazırda kurulu olan firmaları var. Onlar gelirken personelin bir bölümünü getirecekler. Bunu düşünerek baktığımızda en az 5 bin istihdam kapısı açılacak. 2023’te de bacalar tüter diye düşünüyoruz.
İSKİ BARAJI...
***Kandıra’da İSKİ’nin bir baraj projesi vardı, birkaç köy sular altında kalacaktı. Ama şimdi İstanbul’da yönetim değişti CHP’ye geçti, bu proje ne oldu?
-Devam ediyor hiçbir aksaklık yok, hatta ihaleye çıktı yine. O bölgede bu işe muhalefet eden arkadaşlar yürütmeyi durdurma kararı aldı. Bilirkişi tespitlerinden sonra yeni ihale süreci başlayıp oradaki havzada su toplama yapılacak. Geldiğimiz günden beri o bölgemizin insanlarına ‘Gelin yeni yerleşim yerlerini biz tayin edelim, bizim yaşam alanımızda bize yer açılsın’ diyoruz. Buraya baraj yapılacak mı? Evet yapılacak. Derdimiz ne? Derdimiz gövdesi 90 metre olmasın, 80 metre olsun, 70 metre olsun. Şu köy kurtulacak ya da kurtulmayacak. Tamam, buna itiraz ettiniz ama realitede 80-90 olacağı aşağıya düşmeyeceği kesin. Çünkü beklenen su var. Metreküpüne göre bir alan belirlenmiş. Bunun yüzde 1’in aşağısına çekilme şansı yok. Gelin biz yerleşim yerlerinin ne olacağını, çiftçiliğimizi, hayvancılığımızı yapacağımız yeri belirleyelim. Köy kurmada bir adım atalım. İsteyen ev alacak, isteyen parasını alıp kendisine bir çözüm üretecek. Biz de bununla birlikte bir an önce çözülse de orada imara açılacak kısım varsa onun bir an önce imara açılmasını sağlasak diyoruz. Bireysel anlamda ev yapılacak yerlere ev yapılmasından yanayız.
RAHMİYE TEYZE'NİN KOÜ ARAZİSİ
***Kandıralı rahmetli bir Rahmiye teyze vardı. 6 milyon liralık bir arazi bağışlamıştı. “Ben okuyamadım çocuklar okusun, buraya üniversite kurulsun” diye. Ulusala da konu olmuştu. Rahmiye teyzeyi haziran ayında kaybettik. Ama araziye bir çivi bile çakılmadı? Bu arazi ne oldu?
-Orası Kocaeli Üniversitesi için bağışlanan yaklaşık 26 dönümlük bir alan. Tabi teyzemizin torunu da benim arkadaşım. Teyzem vefat etmeden pandemi sürecinde beni aradı. Birkaç kez de yüz yüze görüşmüştük. Oğlum dedi ne yaptın bu işle alakalı. Teyze bak çalışıyorum. Tek parçada yaklaşık 18 bin metrekare inşaat alanı var orada. Tek parçada 18 bin metrekare inşaat yapmaya kimsenin gücü yok. Bir de Kandıra’ya 18 bin metrekare üniversite lazım değil ilk etapta. Biz Rektörümüz, Büyükşehir Belediye Başkanımız, Valimiz ile bu konuları konuştuğumuzda 3 parça blok blok üniversite olabilir oraya dedik. Bizim Kandıra’daki yüksekokulumuz 3 bin 500-4 bin metrekare kapalı alana sahip ama fiziki ortamı çok düzgün olmayan yerde. Yani üniversite için yapılmamış bir bina orası.
***Yani yüksekokulu yeni yapılacak binaya mı taşıyalım diyorsunuz?
-Biz istiyoruz ki ilk etapta 5-6 bin metrekarelik bir blok yapalım bu bloğun geri kalan kısımlarını da diğerleri ile yönetelim. Yani ilk etapta alanı çevirelim binayı yapalım birilerine yaptıralım. Bunun için de çalışma devam ediyor. Gerek Valimiz, gerek Büyükşehir Belediye Başkanı’mız konuyla ilgililer. Kocaeli Üniversitemizin de binayı yapın biz geliriz orayı revize ederiz diye bir söylemi var. Onların da kendi hesapları kitapları var. Bunun için biraz daha sabır gerekiyor ama bir yandan mücadelemiz devam ediyor. Belki bir finansörle bina işlerini çözeriz. Valimiz de destek olacak.
KANDIRA'NIN TEK SIKINTISI 2900 KİLOMETRE YOL
*Önceki dönem yönetim ile Büyükşehir Belediyesi arasında bir parça uyumsuzluk vardı. Çok fazla yatırım desteği alamadığını söylerdi Ünal Köken, bakanlığın kapısını aşındırırdı. Peki, sizin Büyükşehir ile ilişkileriniz nasıl gidiyor? Kandıra’ya gerekli ilgi gösteriliyor mu?
-Herhangi bir uyumsuzluk herhangi bir çeliştiğimiz noktalar yok. Tahir Hocamla geçmişimiz de kuvvetlidir, beni de iyi bilir. Gereksiz bir iş istemeyeceğimi bilir. İyi maliyet hesabı yaptığımı da bildiği için anlaşamadığımız noktalar yok. Kandıra’nın tek sıkıntısı Kandıra’da 2900 kilometre yol var. Herkes istiyor ki benim köyümün benim tarlamın yolu gidilecek yol olsun. Ama bizim ana arterlerimiz, grup yollarımız köylere olan bağlantı yollarımız ile ilgili hiçbir köyümüzle problemimiz yok. Büyükşehir ile beraber çalışıyoruz. Çünkü bu aynı zamanda ülke ekonomisine de katkı. Ana yolu işgal etmeyecek. Tarlaya gideceği zaman ara yollardan geçecek. Trafiği de riske atmayacak. Yakıt sarfiyatı ve çevre kirliliğine de katkı sağlayacak yollar da var. O yolların bir bölümünü de biz yapmaya başlıyoruz zaten. Bir sorunumuz yok. Bu anlamda yol ihtiyacı var Kandıra’nın.
***Kandıra’nın Büyükşehir’den beklentisi sadece yol mu?
-Diğer taraftan bölgesel olarak belki kültür merkezleri ya da köy konakları gibi ihtiyaçlar var. Yeni bir mezbahaya ve hayvan pazarına ihtiyacımız var. Çalışmalar da başladı. Bunlarla ilgili de çalışıyoruz zaten. Onun haricinde çok böyle turizm imar planları dışındaki kısımlarla alakalı bizim çok şükür bir eksiğimiz yok.
RÖPORTAJIN BİRİNCİ BÖLÜMÜ İÇİN GÖRSELE TIKLAYIN