Bu konsey iş yapar
Kocaeli bu ülkenin en önemli ilk beş şehrinden biridir. Hatta sanayinin başkentidir. Yaşadığımız bu güzel şehir jeopolitik konumu ve doğal yapısı itibariyle...
Kocaeli bu ülkenin en önemli ilk beş şehrinden biridir. Hatta sanayinin başkentidir. Yaşadığımız bu güzel şehir jeopolitik konumu ve doğal yapısı itibariyle İstanbul’un yanıbaşında Marmara Bölgesi’nin kalbidir. Körfeziyle ve şimdilerde Osman Gazi Köprüsü’yle İstanbul’u aratmayacak güzelliklere sahiptir. Fakat ne yazık ki uzun yıllar İstanbul’un arka bahçesi gibi kullanılmıştır.
Bir şehrin en önemli gücü yerel yönetimleridir. Yerel yönetimler kentin her türlü sorunundan örneklemek gerekirse alt yapı, çevre ve şehircilik, yaşamsal faaliyetleri, temizliği, havası, suyu, genci çocuğu ve yaşlısından sorumludur. Bu vazifelerini ne kadar iyi yaparsa kentin yaşam kalitesi de o derece artar.
Belediye seçimlerinde siyaset tabiki önemli bir faktör ama gösterilen adaylar da çok önemlidir. Adayın şahsiyeti yerel yönetimlerde parti gözetmeksizin, siyasi tercih gözetmeksizin ön plana çıkar.
Bu şehir bana göre özellikle Büyükşehir Belediye Başkanlığı tercihinde Doç. Dr. Tahir Büyükakın’la İstanbul ve Ankara’dan sonra en iyi tercihi yapmıştır.
Eleştirdiğimiz yanlar olsa da Belediye Başkanları’nın çok çalıştığı, onlarca soruna rağmen bizim için en iyi hizmetin sunulmaya çalıştığı bir şehirde yaşıyoruz.
Herşeyi belediyelerden, devletten beklememek gerek, vatandaş olarak bizim de yaşadığımız şehre katkı vermemiz mümkün.
Nasıl diye sorarsanız Sivil Toplum Kuruluşları’nda gönüllü olarak çalışmak ilk aklıma gelen yöntem. Herkes siyaset yapacak, seçilmiş veya atanmış olarak bu devlete katkı sunacak diye bir kaide yok.Yada herşeyi oturduğumuz yerden devletten beklememek gerek.
…
Geçtiğimiz 24 Şubat’ta Kocaeli Kent Konseyi’nin 10. Olağan Genel Kurul’u yapıldı. Başkan ve yönetim kurulu üyesi seçimleri yapıldı. Ben de bu olağan genel kurula duyarlı bir vatandaş ve bir köşe yazarı olarak katıldım.
Kent Konseyini belki çoğunuz duymadınız. Ne iş yapar, siyasetle mi girilir bilemiyorsunuz. Sizlere en basit şekilde, şehrimizdeki tüm gönüllü kuruluşların, sivil toplum örgütlerinin faaliyetlerini destekleyen ve gerekirse finanse eden bir çatı kuruluş olarak tanımlayabilirim.
Her ilçede de ayrı ilçe konseyleri bulunuyor. Ayrıca kent konseyinin meclisleri ve çalışma grupları var.
Meclislerinden öne çıkanlar; Engelli Meclisi, Emekli Meclisi, Kadın Meclisi, Gençlik ve Spor Meclisi, Eğitim ve Öğrenci Sorunları, İnsan Hakları ve Hukuk gibi çalışma alanlarında çalışan gönüllüler ve onlara rehberlik eden konusunda uzman/ profesyonellerden oluşan meclisler/klüpler bulunmaktadır.
Çalışma gruplarında ise; Afet ve kriz yönetimi, Çevre Çalışma Grubu, Tüketici Haklarını Koruma, Doğa ve Hayvan Hakları, Kentlilik Bilinci gibi önemli toplumsal konularda çalışmalar yapılmaktadır.
Kent Konseyi’nin bunların üzerinde bulunan 24 kişiden oluşan yönetim kurulunda da başkan ve üyelerin bu kentin sorunlarına duyarlı, alanında seçkin, bazı kamusal veya sivil toplum kurumluşlarında görevler almış kişilerden oluşması önem taşıyor. Bu dönem Başkan olarak Ali Korkmaz seçildi. Ali bey bir eğitimci olmasının yanı sıra duyarlı, başarılı, nezaket sahibi bir kişilik olarak ön plana çıkıyor. Başkanlığı döneminde şehrin tüm seslerine kulak verecek ve her kesimi kucaklayacak gibi görünüyor.
Yönetim Kurulu’na gelinde içlerinde yakından tanıdığıma fırsatı bulduğum başarılı çalışmalarıyla göz önünde olan isimler var.
Örneğin Gebzelilerin Oya ablası, Kızılay Gebze Şube Başkanı Oya Tuncel, pek çok sivil toplum kuruluşunda yıllardır özveriyle çalışan ve sevilen bir isim.
KSO’dan sanayici Filiz Akkaş, bir rol model kadın girişimci . Kendi kurduğu firması Mapsis Metal’in Genel Müdürü. TOBB AB Uyum Komisyonu Raportörü, TOBB Kadın Girişimciler İcra Kurulu üyesi olarak kentimizin dışında da tanınan ve gönüllü pek çok kuruluşta çalışmalara imza atan bir isim. Katıldığı ortama değer katacak ve proje oluşturacak vizyona sahip bir kişilik.
KBB Genel Sekreter Yardımcısı Sadık Uysal, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ndeki görevi döneminden tanıdığım, kentin en düzgün, sevilen başarılı büroklarından biridir.
Kocaeli Barosu yönetim kurulu üyesi Av. Selman Yaray meslektaşım baromuzu temsilen yönetimde yer aldı.
Üniversiteler, valilik, inşaat mühendisleri odası, ziraat odası, sendikalar, emlakçılar odası, müteahhitler birliği gibi pek çok alanda tanınan ve şehrin sorunlarına vakıf, bilinçli, her kesimden tüm temsilcilere-yönetim kurulu üyelerine yeni görev dönemlerinde başarılar diliyorum.
Bir toplumun ve bir şehrin ileri taşınabilmesi, gelişip modernleşmesi, yardıma ihtiyaç duyanların ve her türlü desteklenmesi gereken kesimlerin desteklenmesi için hepimizin sivil toplum kuruluşlarında ilgi alanımıza veya uzmanlık alanımıza göre faaliyet göstermesi gerekiyor. Oturduğumuz yerden eleştirmek yerine nasıl katkı vereceğimizi düşünmek ve bir yerden başlamak gerek.
Kocaeli gücünü çok değerli seçilmiş ve atanmış başkanları, yöneticilerinin yanında yüce “gönüllü” insanların çalışmalarından alacaktır.
Atatürk’ün okul müfredatına alınmasını istediği ve benim çok sevdiğim, Finlandiya mediyetinin gelişimini anlatan Grigory Petrov’un “Beyaz Zambaklar Ülkesinde” adlı kitabından bir alıntı ile sözlerime son vermek istiyorum;
“Hayat yapıcılığına ne zaman başlıyorsunuz?
Siz ey bay yada bayan, hayata borcunuzu ne zaman ödeyeceksiniz?”
Sivil Toplum Kuruluşları’ndan başlamaya ne dersiniz?