İnstagram’a Değil, İfade Özgürlüğümüze Sansür
Bilindiği üzere Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) dün sabah saatlerinde İnstagram platformuna erişim engeli getirdi. BTK, İnstagram’a erişim engeli...
Bilindiği üzere Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) dün sabah saatlerinde İnstagram platformuna erişim engeli getirdi. BTK, İnstagram’a erişim engeli kararını “katalog suçlar” olarak belirlenen düzenlemelere uyulmadığı için engellendiğini açıkladı. Peki “katalog suçlar” net bir şekilde açıklandı mı? Tabii ki açıklanmadı.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bu gücü nereden alıyor diye sorarsanız hemen açıklayayım. 2014 yılında X(Twitter) hesabına erişim engeli getirilmişti. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan; “Twitter mivitır hepsinin kökünü kazıyacağız. Uluslararası camia şunu der, hiç beni ilgilendirmiyor” demişti. Türkiye’de dönem dönem sosyal medya mecralarına erişim engeli getiriliyor. 6 Şubat depreminde de yine X(Twitter) hesabına 9 buçuk saat kısıtlama getirilmişti.
Yetkililerin sosyal medya platformlarına bakışı açıkça ortada. Peki bizim bakışımız nasıl olmalı? Öncelikle bu kısıtlamaları normalleştirmememiz gerekiyor. Sosyal medya mecralarını ifade ve düşünce özgürlüğünün yayıldığı alanlar olarak görmemiz gerekiyor. Bu tür girişimleri ifade ve düşünce özgürlüğünü engelleyen adımlar olarak yorumlamamız gerekiyor.
İnstagram platformuna erişim engeli getirildiğinden beri özellikle “Z kuşağı” olarak tanımlanan genç arkadaşlar bu durumu hızlı bir şekilde mizah aracına çevirmesi beni açıkçası çok şaşırttı.
Değerli arkadaşlar, İnstagram platformunu “eğlence, mizah” aracı olarak görebilirsiniz. Bu bakış açınızı kabul edebilirim. Ancak BTK’nın aldığı bu karar, sizin düşünce ve ifade özgürlüğünüzü engelleyen bir girişim olduğunu da lütfen unutmayın. Bu yaşanan duruma “ne var canım gün içinde açılır” diyerek, BTK’nın erişim engelini basit bir tarzda yorumlamamak gerekir. Çünkü İnstagram platformuna erişim tüm kullanıcılar için kapatılmışken sadece bir kişiye açık olması gülünç değil skandaldır. Ya da o kişi de VPN kullandı, bilemiyoruz.
Dünden beri (2 Ağustos) Türkiye’de en çok kullanıcıya sahip olan İnstagram platformu “keyfi” bir gerekçeyle erişime engellendi. Değerli arkadaşlar, bu durum sürekli mizah konusu haline getirilip normalleştirilecek bir durum değildir.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu erişim engelli üzerine; “hassasiyetlerimiz belli, eksikler belli, o eksikleri giderdikleri an diyelim ki 1 saat sonra o engeli kaldırmış olacağız.” demişti. Hangi hassasiyetler sayın bakan, 2 gündür ifade özgürlüğümüz engelleniyor. Türlü gerekçelerle insanların ifade özgürlüğünü engellemekten artık vazgeçin.
Değerli arkadaşlar BTK, İnstagram’ın sadece fişini çekmedi, ifade ve düşünce özgürlüğünün de fişini çekti. Bu duruma alışmamalıyız.