İşçilerin bayramı, maaşlar yatana kadarmış!
Büyükşehir Belediyesi çıktı, “evli ve 2 çocuklu bir işçinin en düşük maaşı 4900 lira” dedi, İzmit Belediyesi çıktı, “4200 lira” dedi, diğer ilçe belediyeleri çıktı, 4 bin liranın üzerinde rakamlarla şovlarını sürdürdü ama maaşlar kartlara yatınca, tüm bu açıklanan giydirilmiş rakamların, giydirilmemiş hallerinin bir hayli düştüğü görüldü!
Büyükşehir Belediyesi çıktı, “evli ve 2 çocuklu bir işçinin en düşük maaşı 4900 lira” dedi, İzmit Belediyesi çıktı, “4200 lira” dedi, diğer ilçe belediyeleri çıktı, 4 bin liranın üzerinde rakamlarla şovlarını sürdürdü; peki sonuç? Yemek parası, yol parası içinde pek çok kesintiyle açıklanan maaşlar Büyükşehir’de 4300-4400 civarlarında kaldı, diğer ilçe belediyelerinde ise 4 bin liranın altına düştü. İşçiler, açıklanan rakamların hayaliyle şevkle çalışırken, hesaplarına yatan maaşlar ve yapılan kesintilerin yer aldığı bordrolarla şoke oldu.
Özel bir şirkette, fabrikada ve benzeri bir yerde asgari ücretle işe başlayan bir işçinin alacağı maaş en düşük 2800 lira. Yemek ve yolu da iş yerinin karşıladığı hesaplanırsa 3300 lira gibi bir rakama tekabül ediyor. Belediyelerde ise yemek ve yol, maaşın içinde hesaplanıyor. Yani Büyükşehir Belediyesinin açıkladığı 4900 liranın içinde ya da ilçe belediyelerinin açıkladığı maaşın içinde yemek ve yol da mevcut. Yani belediyede çalışan bir işçi, 4900 lira artı yemek artı yol ücreti almıyor. 4900 liradan 500-600 lira düş, geriye kalan para 4300-4400 civarında. Bireysel emeklilik kesintisi, sendika kesintisi falan da hesaplandığında maaş biraz daha aşağılara çekilebiliyor. Bunu ilçe belediyelerinin açıkladığı en düşük maaş üzerinden de hesapladığınızda, maaşlar 4 bin liranın 300-400 lira altına iniyor.
Evet, belediyelerde hafta sonu izni, daha az çalışma ve bürüt ücretin yüksekliği söz konusu. Açıklanan 4200-4900 lira aralığındaki bir işçin belediyeye maliyeti işçi başına 6000-8000 lira arasında. Diğer yandan yapıldığı söylenen yüzde 60-70’lik zamlar, en düşük ücretten maaş alanları kapsıyor sadece belediyelerde. En düşük ücretle, en yüksek ücret arasındaki fark azaltılmış oluyor. En yüksek ücreti alan işçilere elle tutulur bir zam yapılmış değil. Yani açıklanan zamlar ile işçilerin cebine giren maaşlar arasında bir hayli fark var. Öte yandan işçilere sözleşmelerin gecikmesinden kaynaklı ödenmesi gereken zam farklarının da kimi belediyelerde komik düzeylerde kalması, işçilerin canını bir hayli sıkmış durumda. Kısacası, belediyelerin şovu, maaşlar yatana kadarmış!