Akbal, İMO’ya resmen aday
Saliha Belkıs Akbal İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanlığı genel kurulunda başkanlığa aday olduğunu duyurdu
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Kocaeli Şubesi 12. Olağan Genel Kurulu 22-23 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilecek. 19 Ocak Pazar günü saat 10.00’da gerçekleştirilmesi planlanan ancak çoğunluk sağlanamadığından 22 Şubat-23 Şubat tarihlerinde gerçekleştirilecek genel kurul öncesinde Mevcut Başkan Kahraman Bulut ve Halil Ardıç resmi olarak adaylığını duyurmuştu. Bu isimlerin ardından Salih Belkıs Akbal da başkanlığa aday olduğunu söyledi.
Bugün İMO Eğitim Salonu’nda Saliha Belkıs Akbal yaptığı açıklamayla İMO Kocaeli Şube Başkanlığı’na aday olduğunu duyurdu. İMO Eğitim Salonu’nda yapılan açıklamaya Akbal’ın yanı sıra çok sayıda oda üyesi de katılım sağladı. Akbal adaylığıyla ilgili yaptığı açıklamada, “TMMOB Kocaeli İnşaat Mühendisleri Odası 12.Dönem Yönetim Kurulu adaylığımızı yenilikçi ve güçlü yönetim anlayışı, siyaset üstü bir bakışla sizlere çağdaş mühendisler olarak duyurmak istiyorum. Dünyada meslek örgütlerinin çalışması ve özellikle mesleki gelişime katkı vermeleri ülkelerin gelişmesine oldukça önemli katkılar sağlamaktadır. Bir ülkenin gelişmişliğini gösteren en büyük unsur şehirleri ve yapılarıdır” dedi
MESLEKİ ÇIKARLAR SAVUNULACAK
Akbal sözlerinin devamında, “İMO kendi meslek alanı içinde bu ve benzer sorunlarda görüş geliştirip, çözüm önerileri sunmak, bu görüş ve önerilerin kabulü yönünde çalışmalarda bulunmak zorundadır. Mesleki çıkarların, gerektiğinde bütün siyasi ve partisel görüşlere karşı savunulacağı unutulmamalıdır. Odamıza düşen görev ve hedefimiz; inşaat mühendisliğinin hak ettiği itibarı ve güveni kazandırmak, saygı duyulan meslek haline getirmek ve refah seviyesini artırmak olmalıdır. Ne yazık ki 17 Ağustos depreminde 20 bin vatandaşımızın ölümüne 40 bin yaralıya ve 15 milyar dolar zarara rağmen hala ciddiyeti anlaşılamamıştır ve bu yıkımlardan sonra dahi (yetersiz ve dar kapsamlı) gelişmeler ile mesleğimiz hak ettiği değeri görememektedir” ifadelerini kullandı.
DEPREME KARŞI ÖNLMELER ALINACAK
Projelerinden de bahseden Akbal şu ifadelerde bulundu; “Biran önce güvensiz yapıların güvenli hale getirilmesi gerekmektedir. Bu konuda oda olarak üzerimizde büyük sorumluluk olduğunu düşünüyoruz. Deprem bilinci, alınması gereken önlemler ve mevcut yapı stoğunun depreme karşı dayanımının tespiti ile ilgili oda olarak kamuoyu oluşturup çalışmalar başlatmak istiyoruz. Bu konuda Kızılay ve diğer STK'lar ile birlikte projeler yürüteceğiz. Türkiye Yeni Bina Deprem Yönetmeliği 1 Ocak 2019 tarihi ile yürürlüğe girmiş olmasına rağmen adaptasyon eksikliği nedeniyle birtakım sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu sıkıntıların giderilmesi için eğitimlerin verilmesi ve uygulamada yönetmelikle çelişen durumlarda ilgili mercilere durumun aktarılması noktasında çalışmalar yürüteceğiz.
EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI GERÇEK ANLAMDA ALACAĞIZ
Proje ve uygulamada yapılan hataların önüne geçmek adına ayrıca uzmanlık ve faaliyet alanlarına göre, meslektaşlarımıza; uygulama yapan firmalar, uzman mühendisler ve akademisyenler tarafından teorik altyapıyı destekleyici eğitimler vereceğiz. Doğru proje ve doğru uygulama ekonomik Mühendislik hizmeti demektir. Bu nedenle ekonomi proje maliyetinde aranmamalıdır. Çünkü iyi düşünülmüş bir proje uzun vadede zaten ekonomi sağlar. Önce kendimize ve mesleğimize bizler saygı duymalıyız ve değer vermeliyiz, bu kentte tüm proje hizmeti veren meslektaşlarımız ile proje taban fiyatı politikasının sadece kağıt üzerinde kalmayıp, hayata geçirilmesini sağlamak üzere çalışmalar yürüteceğiz. Projeleri bir kâğıt parçası olarak gören zihniyeti bir kenara bırakıp emeğimizin karşılığını gerçek anlamda almak için mücadele edeceğiz.
ÖNEMLİ PROJELERE BU KENTİN İNSANI İMZA ATACAK
Bu kentin önemli projelerine öncelikle bu kentin mühendisleri imza atabilmeli. Eğitimlerimiz ile Kocaeli’nin İnşaat Mühendislerine gerekli teknik altyapıyı kazandırıp, her muhteviyatta proje ve çözümlere ortak olmalarını sağlayacağız. Donanımlarımızı ve bilgi düzeyimizi artırmak için: mevcut kitap arşivinin genişletilip bir kütüphane sisteminin oluşturulmasını sağlayacağız. Ayrıca teknik dokümanlar da toparlanıp burada yerini alacak. Üyeler buradan istedikleri bilgiye ulaşabilecek. İMO bünyesinde kuracağımız mini bir fuar bulunacak, yapı malzemeleri örnekleri sergilenecek ve zaman zaman güncellenecektir. İnşaat Mühendisleri en son teknolojileri, temas ederek, görerek tanıma fırsatı bulacaklar.
UZUN ÇALIŞMA SAATLERİ DÜZENLENECEK
Mesleki programların tedarikçileri ile görüşülüp, oda bünyemizde, tüm üyelerimizin faydalanabileceği, bu programların kullanımıyla ilgili videoların yüklenmiş olduğu, odada yalnızca bu iş için tahsis edilmiş bilgisayarlarda üyeler istedikleri zaman inceleme ve öğrenme imkânı bulabilecekler. Bizler mühendislik hizmetini ve bu büyük sorumluluğu sözleşmelerde imza ile değil her şantiye de bulunan bir İnşaat Mühendisi şantiye şefi ile sağlamalı. Bunun gerçekleşmesi için odamız bünyesinde bir havuz sistemi oluşturup şantiye şefi atamalıyız. Şantiyelerde çalışan mühendislerin en büyük sorunu olan uzun çalışma saatleri, düşük ödenen SGK primleri, yetersiz maaşlar. Bunların önüne geçebilmek için işçilerde olduğu gibi SGK ve maaş takip sistemine geçilmelidir.
DOĞRU ZEMİN İNCELEMESİ
Denetim, yönetimin temel fonksiyonlarından biridir. Dolayısıyla denetim, yönetimin sağlıklı bir biçimde işlemesi için olmazsa olmaz faaliyetlerdendir. Zemin laboratuvarlarının yer incelemeleri çok yetersiz kalmış olup, depremlerde göçmüş binaların önemli bölümünün düzgün proje mühendisliğiyle incelenememesinden kaynaklı olduğu görülüyor. Doğru olmayan mühendislik sonuçları üstyapı deprem davranışını çok yakından ilgilendiren ve yapının tasarımında hayati önemi olan, zemin geoteknik analiz ve değerlendirmeleri çok büyük problemlere neden olabilir. Doğru zemin incelemesi, doğru projelendirmenin temelidir. Zemin laboratuvarlarının da denetiminin yapılması gerekmektedir.
YÖNETİMİ SONRA AÇIKLAYACAK
Yönetime geldiğimiz takdirde Şube çalışmalarımızı ve etkinliklerimizi üyelerimizle, hep beraber, tüm örgütümüzü kucaklayan, katılımcılığı esas alan, kurullarına saygı duyan, hiçbir siyasi anlayış, kurum, kişilere bağımlılık oluşturmayan, keyfi uygulamalara prim vermeyen, birlikte üretme, birlikte karar alma, birlikte yönetme anlayışı ile yapmaya çalışacağız. Bizler Teknik Güç Grubu olarak TMMOB İnşaat mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi 12.Dönem Genel Kurulu'nda adayız. Tüm meslektaşlarımı 22-23 Şubat'ta genel kurulumuza ve seçimlere katılmaya, odamıza sahip çıkmaya, dayanışmaya davet ediyorum.” Saliha Belkıs Akbal, yönetimini genel kurulda açıklayacak.