YENİ BAŞBAKAN DAVUTOĞLU

YENİ BAŞBAKAN DAVUTOĞLU

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti MYK sonrası, partinin yeni genel başkanını açıkladı.AK Parti'nin yeni Genel Başkanı ve Başbakan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu oldu.

Erdoğan salona Ahmet Davutoğu'yla birlikte girdi.

Erdoğan, yeni Genel Başkan ve Başbakan'ı açıklamak üzere kürsüye geldi.

İşte konuşmasından satır başları:

Sadece partimizin değil ülkemizin de geleceğini ilgilendiren bu konuda çok uzun çalışmalar gerçekleştirdik. Partimizi kurduğumuzda yaptığımız bir açıklama vardı. AK Parti bütün işlerini istişareyle yapar. Hiçbir zaman bundan kaçınmadık.

Bugün MYK'da da konuyu bütünüyle ele aldık. Ve bir karara vardık. Biz hiçbir siyasi partinin kendi içinde müracat etmediği yollara müracat ederek kararı alırız. Bütün kardeşlerimizin görüşlerini aldık.

Belirlediğimiz adayı açıklamadan önce birkaç hususu açıklamak istiyorum. Adayımızın belirlenmesinde gerçekten büyük bir zaman ayırdık. Sokaktaki vatandaşımızdan en üstteki kişiye kadar görüşlerini sorduk. Bütün istişarelerde öne çıkan isimlerin hepsi bizim için önemlidir.

Bir değil iki değil çok sayıda arkadaşımız bu konu için önerildi. Dostluk ve kardeşlik içinde belli noktaya getirdik. Çok şeyler yazıldı, çizildi ama duymamaya gayret ettik.

Partimizin içinde nifak çıkması için ellerini ovuşturanlar oldu. Medyada AK Parti'de çatlak oluşturmak için gayret gösterenler oldu. Bunların hepsini biliyoruz ama bunların hepsini tabi ki paylaşamayız..

Asıl imtihan olağanüstü kurultaydan sonra başlayacak. Yeni Türkiye'nin inşasında yer alacak yeni Genel Başkan, takım oynuyla yol yürütecektir.

İstişare sürecinde ortaya çıkan birçok isimden elbette bir isim seçmek gerekiyordu. Futbol oynadığım zamanlarda hocamız maça çıkarken şuınu söylerdi, "Çocuklar kadro 18 kişi, ama sahaya çıkacak olan 11 kişi. 7 kişi yedek kulübesinde kalacak. Bu yedinin içinde ben 3'ünü değerlendireceğim o da maç esnasındaki performansa göre" derdi. Siyasetin de böyle bir anlıyorum ki, bugüne kadar edindiğim tecrübeler var. Ve belli kriterler var. Siz bu kriterler üzerinden bir takım oluşturursunuz. Siyasette bu kriterlerden ilki, 3 dönem kuralıdır. Bu kural bugüne kadar bozulmadı. İnanıyorum ki, bundan sonra da bozulmayacak.Kriterlermizden en önde geleni 3 dönem kuralıydı.

Biz ne dedik birinci olamazsak bırakırız ama onlar diyemiyor. Adayımız çok yoğun istişareler neticesinde belirlenmiştir. Adayımız liyakat ve ehliyet gözetilerek belirlenmiştir. Dolayısıyla partimiz içinde arkadaşlar arasında herhangi bir kırılganlık olmamıştır.

AHMET DAVUTOĞLU KİMDİR?

Ahmet Davutoğlu, 26 Şubat 1959'da Konya'da doğdu. Babasının adı Mehmet Duran, annesinin adı Memnune'dir.

Öğretim Üyesi Prof. Dr.; Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Ekonomi Bölümlerinden mezun oldu. Boğaziçi Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümünde yüksek lisans, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünde de doktorasını yaptı. Malezya International Islamic University'de çalışmaya başladı. Üniversitenin Siyaset Bilimi Bölümünü kurdu ve başkanlığını yürüttü. Doçentlik unvanını aldı ve Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde öğretim üyesi oldu. Silahlı Kuvvetler ve Harp Akademilerinde ders verdi. Başbakan Başmüşavirliği ve Büyükelçilik görevine atandı.

Profesör olarak Beykent Üniversitesinde Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanlığının yanı sıra, Marmara Üniversitesinde öğretim üyeliği yaptı. Dış politika konusunda çok sayıda eseri bulunmaktadır. 60. Hükümette Dışişleri Bakanlığı yaptı. 61. Hükümette aynı görevi yeniden üstlendi.

İngilizce, Arapça ve Almanca bilen Davutoğlu, aynı zamanda pek çok akademik eseri olan bir yazardır.

Ahmet Davutoğlu, 1984 yılından beri Sare Davutoğlu ile evlidir. Sefure, Memnune, Mehmet, Hacer Büke adlarında 4 çocuğu vardır.

12 Haziran 2011'de yapılan genel seçimler sonucunda 24. Dönem Konya AKP. Milletvekili olarak TBMM'ye girdi.

ESERLERİ

Alternative Paradigms: The Impact of Islamic ve Western Weltanschauungs on Political Theory. University Press of America, 1993

Civilizational Transformation and the Muslim World. K.L., Quill, 1994

Tarih idraki oluşumunda metodolojinin rolü: Medeniyetlerarası etkileşim açısından dünya tarihi ve Osmanlı. Divan Dergisi, 1999/2

Rewriting of Muslim Politics in the 20th Century: A Retrospective. Border Crossings (ed. Fred Dallmayr, Lexington, 2000, 91-112)

Stratejik derinlik: Türkiye'nin uluslararası konumu. Küre Yayınları, 2001

Küresel Bunalım. Küre, 2002.

Osmanlı Medeniyeti: Siyaset İktisat Sanat. Klasik, 2005

"Teoriden Pratiğe:Türk Dış Politikası Üzerine Konuşmalar". Küre Yayınları, 2013

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber