Diyabetle yaşamanın 6 formülü!
Obezitenin giderek artması, hareketsiz yaşam ve fast food tüketiminin yaygınlaşması halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet riskini de artırabiliyor. Kontrol altına alınamayan kan şekeri ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor. Buna bağlı olarak hastanın yaşam kalitesi de azalıyor. VM Medical Park Kocaeli Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Derya Mergen, diyabet hastalarının yaşam kalitesini artırmak için dikkat etmesi gerekenleri 6 maddede anlattı
Yapılan çalışmalar yeterli su içen kişilerde, içmeyenlere göre daha az diyabet görüldüğünü ortaya koymaktadır. Ayrıca vücudun susuz kalması, insülin üretme ve insüline tepki verme kapasitesinde azalma meydana getireceği için kan şekerinde yükselmeler yaratabilmektedir.
DOĞRU VE YETERLİ MİKTARDA KARBONHİDRAT SEÇİMİ
Diyabet hastalarında karbonhidrat kaynaklarının cinsi kadar miktarı da önemlidir. Glisemik indeksi düşük karbonhidratlar seçilmeli ve porsiyonlarına kişiye özel olarak, beslenme ve diyet uzmanı tarafından karar verilmelidir. Glisemik indeksi yüksek olan pirinç, patates, beyaz un gibi besinlerden ise kaçınılmalıdır.
EGZERSİZ
Düzenli yapılan egzersizler sadece diyabet hastalarına değil, hipertansiyon ve kalp damar hastalıkları başta olmak üzere birçok kronik hastalığa da iyi gelmektedir. Ayrıca düzenli egzersiz yapmak kilo kaybına da yardımcı olarak kan şekeri kontrolünü sağlamada da önemlidir.
POSA TÜKETİMİ
Posadan zengin yiyecekler hem uzun süre tok tutuğundan hem de karbonhidrat emilimini yavaşlattığından kan şekeri kontrolünde oldukça önemlidir. Bu yüzden yemeklerin yanına salata eklemek, kabukları ile yenilebilen meyveleri kabuklarıyla tüketmek, meyve suyu yerine meyvenin kendisini tercih etmek ve diyette bakliyatlara yer vermek posa miktarını artırmaya yardımcı olacaktır.
ÖĞÜN ATLAMAMAK
Beslenme ve diyet uzmanları tarafından diyabet hastalarına ilk söylenen öğütlerden biri öğün atlamamaları gerektiğidir. Öğün atlamak, kan şekerinde dalgalanmalar yarattığı gibi sonraki öğünde fazla miktarda besin tüketilmesine de yol açabilmektedir. Ayrıca öğün atlandığında kan şekeri düşmesi, tatlı yeme ihtiyacı gibi durumlarla da karşı karşıya kalınabilmektedir. Bu yüzden öğünler zamanında ve atlanmadan yapılmalıdır.
SAĞLIKLI PİŞİRME YÖNTEMİ
Diyabet hastalarının gün içerisindeki beslenmelerinde karbonhidrat, yağ ve protein dağılımları önemlidir. Sağlıklı pişirme yöntemi olan ızgara, haşlama, buğuluma yöntemleri tercih edilmelidir. Sonuç olarak diyabette beslenme ve yaşam tarzı değişikliği, hastanın hayat kalitesini artıracaktır.