Çakar: Bu rantı sağlayanların kim olduğunu biliyoruz
CHP İzmit İlçe Başkanı Hakan Çakar, yönetimi ve kimi partililer, İzmit Ömer Türkçakal Bulvarı’nda bulunan Küçük Sanayi Sitesi’ndeki makine imalatçılarının, Durhasan köyünde kurmak istedikleri küçük sanayi sitesiyle ilgili gerçekleştirilen referandumun yapıldığı köye gitti. Çakar, “Zamanında köylülerden çok ucuz paralara aldılar buraları rant için. Bu rantı sağlayanların da kim olduğunu çok iyi biliyoruz biz” dedi
İzmit Ömer Türkçakal Bulvarı’nda bulunan Küçük Sanayi Sitesi’ndeki makine imalatçılarının, Durhasan köyünde kurmak istedikleri küçük sanayi sitesine köylülerin bir kısmı tepki göstermişti. Bunun üzerine Durhasan’da referandum yapma kararı alınmıştı. Referandum sabah erken saatlerde başladı. İlerleyen saatlerde CHP İzmit İlçe Başkanı Hakan Çakar ve yönetimi de Durhasan Köyü’nü ziyaret etti. Ziyaret esnasında Durhasan Köyü Muhtarı Ünal Turan’dan referandumla ilgili bilgi alan Çakar, köylülerin de sorunlarını dinledi. Ziyarete; CHP İzmit İlçe Başkanı Hakan Çakar, CHP İzmit İlçe Başkan Yardımcısı Hacer Naiboğlu, CHP İzmit İlçe Saymanı Nasip Çiçek, CHP İzmit İlçe Yöneticisi Anıl Deniz Pişkin, CHP İzmit Gençlik Kolları Başkan Adayı Ahmet Ömer Kavut ve partililer katıldı.
“10 LİRAYA ALIP, 1000 LİRAYA SATARSA…”
Ziyarette konuşan Hakan Çakar, “Zamanında köylülerden çok ucuz paralara aldılar buraları rant için. Bu rantı sağlayanların da kim olduğunu çok iyi biliyoruz biz. Buraları rant için aldıkları zaman da biz gördük. Domates 15-20 TL oluyorsa vatandaşın zor durumundan yararlanarak tarlalarını ele geçirenler yüzünden oluyor. Eğer buraya bir sanayi sitesi yapılacaksa köylüyle konuşursun ‘Sizden metresini 100 liraya, 200 liraya alacağız sanayi sitesi yapacağız’ deseler tamam. Köylüden 10 liraya alıp metresini sanayiciye 1000 TL’den satarsa bu kabul edilemez” dedi.
AKTÜRK, AKSİNİ İDDİA ETMİŞTİ
Referandum öncesi gazetemizi ziyaret eden SS İzmit Makine İmalatçıları Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Metin Aktürk ve Başkan Yardımcısı Yusuf Ziya Uludüz, bölgede bulunan Asım Kibar OSB, Alikahya OSB, İZAYDAŞ gibi pek çok ağır sanayi kuruluşunun yanında, makine imalatçıları için kurulması planlanan küçük sanayi sitesinin çok masum kaldığını belirtmiş, küçük sanayi sitesinin bu bölgede kurulmasının bölgeye herhangi bir çevresel zarar vermeyeceğini aksine köy halkı için olumlu sonuçlar doğuracağını dile getirmişti. Aktürk, “Bizlerin mevcut yerimizdeki dükkanları yetersiz geldiği için dönemin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’e, bir ziyareti sırasında durumu anlattık. Bizlere, bir yer gösterilmesini istedik makine imalatçıları olarak. Süreç bu kapsamda ilerledi, yer arayışına giriştik. Durhasan’da İZAYDAŞ, Asım Kibar OSB, Alikahya OSB ve benzeri kuruluşların varlığının olması, bu bölgeyi uygun kıldı. 2012 yılında buradan yer toplamaya başladık ve 6 yıl boyunca topladık. Bizler buradan yer alırken otoyolun buradan geçeceği belli değildi. Yani, rant amacıyla toplamadık. Zaten rant elde edilmesin diye de kurmayı planladığımız yerlere makine imalatçılarının dışında kullanım izni vermeyen bir yönetmelik hazırladık” demişti.