“Zorluk çıkaranları listeye koymayın!” Kocaeli’de ortak liste yapılacak!
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin görüşmesinin ardından AKP Genel Başkan Yardımıcısı Mehmet Özhaseki ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz dün bir araya geldi. İttifak yapılmayan 20 ilde AKP ve MHP’nin adaylarının durumunu gösteren anketler, iki parti liderini “ittifakın genişlemesi” kararına zorladı
Hakkâri, Şırnak, Batman, Siirt, Ağrı, Bitlis, Tunceli, Burdur, Giresun, Çanakkale, Kocaeli, Bolu, Sinop, Edirne, Kırklareli, Yalova ve Zonguldak’ın AKP’ye, Kars ve Iğdır’ın ise MHP’ye bırakılabileceği belirtildi.
Genişleme yöntemi de belirlendi. İki parti, “istifa yoluyla doldurma” yönetimini kullanarak, daha önceden belirlenen adaylarını istifa ettirecek.
YSK’nın seçim takviminin işlemeye başlamasıyla birlikte, yeni ittifak illerine ilişkin alınacak kararlarda acele edilmesi gerekiyor. Çalışmaların partilerin aday listelerinin YSK’ya verilme süresi olan 19 Şubat’a kadar tamamlanamaması durumunda farklı formüller geliştiriliyor. 5 gün içinde hangi ilin, hangi partiye verileceği ve adayın kim olacağına ilişkin karar verilemezse, süreç 3 Mart’ta tamamlanacak.
Görüşmede belediye meclisi üyeliklerinde ortak liste ile seçime girilmesi kararı da gündeme geldi. Buna göre Kocaeli, Balıkesir, Çanakkale, Iğdır, Kars, İzmir’in de aralarında olduğu illerde AKP ve MHP ortak listeyle belediye meclisi seçimine girmek için çalışma yapacak.
Bu süreçte yerelde “aday çekişmeleri, rekabet, ittifaka bağlı itirazlar” gibi sorunlar AKP genel merkezine kadar ulaştı. Erdoğan, “Zorluk çıkaranları, uzlaşmayanları koymayın listeye. Yeni sisteme alışmaları gerekiyor. Tüm arkadaşlar anlatsın bunu” diyerek tepki gösterdi.