AYM'den ebeveynlere bilgi verilmemesi kararına hak ihlali tespiti

Anayasa Mahkemesi (AYM), sol kolu dirsekten aşağısı olmadan doğan bir bebeğin ailesinin, doktorların bu durumu kendilerine bildirmemesi nedeniyle açtıkları davanın reddedilmesi üzerine yaptığı bireysel başvuruda, Anayasa’nın 17. maddesiyle güvence altına alınan "maddi ve manevi varlığın korunması ve geliştirilmesi hakkı"nın ihlal edildiğine hükmetti.

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, 2007 yılında K.G. ve M.G.’nin bebekleri, sol kolu dirsekten aşağısı eksik olarak dünyaya geldi. Hamilelik sürecindeki doktor kontrollerinde bebeğin fiziksel olarak sağlıklı olduğu bilgisi verilen çift, bu anomalinin kendilerinden gizlendiğini belirterek maddi ve manevi tazminat talebiyle dava açtı.

2016 yılında yerel mahkeme, anomalinin hekimlerin eylemleri sonucunda ortaya çıkmadığı ve bu durumun kürtaj yoluyla tahliyesinin ya da tedavisinin mümkün olmadığı gerekçesiyle davayı reddetti. Çiftin temyiz başvurusunun da reddedilmesinin ardından AYM’ye bireysel başvuruda bulunuldu.

Yüksek Mahkeme, doktorların anomaliyi tespit etmemesinin bir kusur olduğunu ve yerel mahkemenin, bu kusur nedeniyle başvurucuların yaşadığı manevi zararı değerlendirmediğini belirtti. AYM kararında, "Başvurucuların, anomalinin doğumdan sonra öğrenilmesi nedeniyle derin acı ve elem yaşadıkları açıktır. Ancak, mahkeme bu durumun başvurucular üzerindeki etkisini yeterince değerlendirmemiştir" ifadelerine yer verildi.

Kararda, yargısal makamların ilgili ve yeterli gerekçeler ortaya koymamasının, kamu makamlarının pozitif yükümlülüklerini yerine getirmediği sonucuna ulaşıldığı belirtildi.

Sonuç olarak, Anayasa’nın 17. maddesinde yer alan "maddi ve manevi varlığın korunması ve geliştirilmesi hakkı"nın ihlal edildiğine hükmeden AYM, dosyayı ilgili mahkemeye gönderdi.

Kaynak: Dünya Gazetesi

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber