Tahir Büyükakın: Marmara Denizi için İstanbul üzerine düşeni yapmıyor!
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Marmara Denizi’nde kirlilik ve müsilaj sorunuyla ilgili bilgiler verdiği TV programında, Kocaeli’nin üzerine düşeni yaptığını ancak İstanbul’un harekete geçmediğini söyledi
Marmara Denizi’ndeki müsilaj sonrası önemli reaksiyonlar alan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit Körfezi’nde dip çamuru temizleme çalışmalarıyla dikkat çekiyor. Ancak Marmara Denizi genelinde gerekli önlemlerin alınmaması kirlilik ve müsilaj tehlikesini yeniden gündeme getirdi.
CNN Türk’ün canlı yayınına konuk olan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verildi. Kocaeli’nin elinden gelen tüm imkanlarıyla denizi koruduğunu ve temizlik çalışmalarını yaptığını söyleyen Büyükakın, tek başına Kocaeli’nin çabasıyla Marmara’nın korunamayacağını söyledi.
Gereken adımlar atılmıyor
Büyükakın özetle şunları söyledi: “Aslında 2021 yılından bu yana hiçbir şey değişmedi. Üç sebep vardı Birinci neden evsel atıkların deşarjdı. İkinci sebep endüstriyel atık. Üçüncü sebep tarımsal sulama Ergene ve Susurluk havzası üzerinden geliyor. 2021 yılında bir eylem planı hazırlandı. İlgili belediyeler valilikler bu heyette kaldı. Müsilaja sebep olan mikroorganizma var. Bu azot ve sosforla besleniyor. Kanalizasyon atıklarını arıtmadan denize verirseniz müsilajın önüne geçemezsiniz. 2021 yılından bu yana gereken adımlar atılmıyor.
İstanbul'un evsel atıkları Marmara'ya bırakılıyor
Kocaeli’de 23 arıtma tesisi var. Arıtmadan denize bir damla arıtmadan su vermiyoruz. Marmara Denizi’ne kıyısı olan diğer belediyeler var. 4 buçuk milyon metreküp günde evsel atık deşarjı var. Yüzde 53’ü sadece ön arıtmayla denize gönderiyor. Bu yüzde 53’ün 97’si İstanbul’dan deşarj ediliyor. Önüne geçilmesi lazım. Şakası yok. Arıtma tesisleri kurulmalı. Temel yapılması gereken arıtma tesisleridir. Tarımsal sulama sistemlerinin iyileştirilmesi lazım. Kullanılan gübrelerde de azot var. Bunlar denize gelebiliyor. Asıl evsel atık sularının arıtma tesislerine alınmalı.
“İstanbul Büyükşehir üzerine düşeni yapmıyor”
20-22 metre derinlikte önemli bir katman oluştu. Müsilaj belki denizin tamamını kaplayacak. Biz Çevre Bakanlığı ile temas kurduk. Müsilajın görüldüğü noktada bir çalışma yapılıyor. Bilim insanları heyeti arıtma tesisleri devreye girerse 5 yıl sonra deniz eski seviyeye gelebilir dedi. Biz üç yılda Marmara’da bunu göremedik. Asıl üzerine düşeni yapması gereken İstanbul. Ancak orada hareket yok.
Kocaeli’de son durum ne?
Kocaeli’de arıtma tesisleri çok uzun zamandır çalıştığı için bu bölgede lokal iyileşme var. Eskiden görülmeyen türler arttı. Yunusların geldiğini görüyoruz. Bizim Karamürsel’de iki mavi bayraklı plajımız var. Eskiden gelmeyen türler tespit ediyoruz. Balık popülasyonunda da artış var.”
Kaynak: Haber Merkezi