Türkiye kişisel servet artışında dünya rekoru kırdı!
UBS'in Küresel Servet Raporu'na göre, Türkiye'de zenginleşme hızında ve geleceğe yönelik beklentilerde dikkat çekici bir artış yaşanıyor. 2008-2023 yılları arasında kişisel servetler yüzde 1708 oranında yükselirken, önümüzdeki 5 yıl içinde dolar milyonerlerinin sayısının yüzde 43 artması öngörülüyor. Türkiye, dünya genelinde servet artışında önde gelen ülkeler arasında yer alırken, 2023'te servet büyümesi yüzde 158 olarak kaydedildi.
Zürih merkezli bir İsviçre bankası olan UBS Group AG, her yıl servet araştırması yayımlıyor. Dünyanın servet trendlerine dair kapsamlı bir bakış sunan bu raporda, 2024 ve sonrasına yönelik öngörülerle bireylerin, kurumların ve ekonomilerin zenginleşmeleri daha anlaşılır oluyor. Gelişmekte olan ekonomilerin yükselişinden, milyoner sayısındaki artışa, raporda servet dönüşümü görülüyor.
Türkiye’den şaşırtıcı bir servet büyümesi
ekonomim.com'un UBS raporundan derlediği bilgilere göre, Türkiye’de 2022 ile 2023 arasında yetişkin başına düşen servet yüzde 157,78 seviyesinde “inanılmaz” olarak tanımlanan bir büyüme ile dikkat çekiyor ve diğer tüm ülkeleri geride bırakıyor. Türkiye’ye en yakın ülkeler, yaklaşık yüzde 20 artışla Katar ve Rusya olurken, onları yüzde 16’nın biraz üzerinde büyüme kaydeden Güney Afrika ve yüzde 14 ile İsrail takip ediyor.
ABD ve diğer ülkelerdeki büyüme
ABD’de, yetişkin başına düşen ortalama servet yüzde 2,5’e yakın bir artış gösterirken, bu oran, Çin’deki büyümenin üçte birine denk geliyor ve Norveç ile aynı seviyede oluyor. Birleşik Krallık, yüzde 10’a yaklaşan büyüme oranıyla Avrupa’da başı çekerken, onu yüzde 6’ya yakın bir artışla Danimarka takip ediyor. Danimarka ise bu alanda Hong Kong’un biraz önünde yer alıyor.
Kur etkisi
Türkiye’de servetlerde büyüme, Türk Lirasıyla ölçüldüğünde yüzde 157’nin üzerine çıkarken, dolar cinsinden de etkileyici oluyor ve yüzde 63 oranında görülüyor. Brezilya’da, dolar cinsinden yüzde 3,4’ün biraz üzerindeki pozitif büyüme, yerel para birimiyle ölçüldüğünde yüzde 4’e yakın eksi oluyor.
Kaynak: Ekonomim