Flaş sonuçlar: Sosyal medya kullananlar daha bilgili
Türkiye’de 1076 kişiyle yapılan bir araştırmaya göre, sosyal medya kullananlar, kullanmayanlara göre siyasal konularda daha bilgili oluyor.
Bizdeki karşılığı “Dağdaki çobanın oyuyla benimki bir mi?” şeklinde olan bilgi açığı hipotezi, temelde bilgi ve bilgiye ulaşma noktasında eğitim, cinsiyet ve ekonomik şartların insanlar arasında uçurum yarattığını söylüyor. Yıllarca kabul gören bu anlayış, birçok bilimsel çalışmayla da destekleniyordu. Ancak “The view of political knowledge gap among social media users in Türkiye” adlı çalışma, sosyal medyanın bu açığı kapattığını iddia ediyor.
Kocaeli, İstanbul, Ankara, Adana, Bursa, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Malatya, Samsun ve Trabzon'da gerçekleştirilen anket sonucunda elde edilen bilgilere göre, Türkiye’de sosyal medya kullanımı arttıkça siyasi bilgi de artıyor.
Eğitim düzeyi bilgiyi etkilemiyor
Çalışmada, katılımcıların siyasal bilgi düzeyleri ile eğitim seviyeleri arasında fark olmadığı sonucuna ulaşılıyor. Bu sonuç, bugüne kadar ortaya atılan eğitim ve siyasi bilgi arasındaki ilişkiye karşı çıkıyor. İlkokul, lise, üniversite ve lisansüstü eğitim seviyelerindeki insanların katıldığı çalışma, eğitim seviyesinden bağımsız olarak sosyal medya kullanıcılarının büyük bir kısmının, güncel siyasi konularda 'bilgili' olduklarını gösteriyor. Araştırmanın sonuçlarına göre, ilköğretim mezunu ile lisansüstü eğitim görmüş kişiler siyasal bilgi konusunda çok yakın puanlar alıyor. Araştırmacılar, sosyal medyayı Türkiye’de farklı eğitim düzeyine sahip kullanıcılar arasında siyasal bilgiyi eşitleyen bir ortam olarak tanımlıyorlar. Güncel siyasal bilgi açısından bakıldığında, sosyal medya toplumun farklı eğitim kesimleri arasındaki siyasal bilgi uçurumunu kapatmada öncü rol oynuyor.
Para yoksa bilgi de yok
Dr. Çiçek Topçu ve Prof. Dr. Meral Serarslan’ın yaptığı çalışmada, katılımcılar sosyo-ekonomik gelir düzeylerine göre AB, C1, C2 ve DE olarak dört gruba ayrılıyor. Siyasal bilgi düzeyi ölçüldüğünde, yüksek gelir grubu olarak kabul edilen C1 ve AB grupları yüksek puanlar alırken, en düşük puanı en düşük ekonomik grup olan DE alıyor ve “az bilgili” olarak tanımlanıyor. Çalışmada, sosyo-ekonomik sınıfların hâlâ bilgi edinme konusunda önemli bir etken olduğu sonucuna ulaşılıyor.
Kadın ve erkek bilgide de eşit
Çalışmanın bir diğer önemli bulgusu ise, sosyal medyayı kullanan katılımcıların cinsiyetlerine göre siyasi bilgi puanlarının benzer olması. Uzun yıllar kadınların bilgi edinme ve bilgili olma konusunda erkeklerden geride kalması söz konusuydu. Ancak bu çalışmada cinsiyete göre bilgi puanı düzeyinde anlamlı bir fark olmadığı görülüyor. Araştırmacılara göre bu durum, kadınların siyasal bilgi edinme ve buna yönelik tutum oluşturma konusunda etkinliklerinin arttığını gösteriyor. Sosyal medya, kadınlar ve erkekler arasındaki siyasal bilgi boşluğunu kapatıyor.