DİSK'li işçiler alana iniyor

DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Özkan Atar sendikası tarafından düzenlenen panelde yaptığı konuşmada, “Vergide adaletle ilgili olarak 10 Eylül Gebze’de iş çıkışı DİSK’li işçiler başta olmak üzere tüm işçiler alana çıkacağız” diye belirtti.

DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 2Nolu Şubesi tarafından bu akşam ‘İşçi Sınıfının Güncel Sorunları ve Sendikal Mücadele’ konulu panel gerçekleştirildi. Gebze Belediyesi Kardelem Nikah Salonu’nda gerçekleşen panele DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Özkan Atar, DİSK/Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Çelik, DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 2Nolu Şube Başkanı Necmettin Aydın, DİSK/Nakliyat-İş Sendikası Gebze Şube Başkanı Erdal Kopal, CHP Gebze İlçe Başkanı Gökhan Orhan, DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Merkez Yöneticileri, DİSK/Nakliyat-İş Sendikası Genel Merkez Yöneticileri, işyeri temsilcileri ile çok sayıda işçi ve davetli katıldı.

“ÖRGÜTLENME SORUNLARIMIZ DEVAM EDİYOR”
Panelde ilk olarak DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 2Nolu Şube Başkanı Necmettin Aydın konuştu. Aydın konuşmasında, “Panele hoş geldiniz. İşçi sınıfının birçok yapılsa sorunu var. İşçiler patronlardan daha fazla vergi verir hale geldiler. Emekli maaşlarımızla ilgili sorunlar yaşıyoruz. Emekli olduktan sonra yeniden çalışmak zorunda kalıyoruz. Kıdem tazminatlarımızın bir değeri kalmadı. Örgütlenme sorunlarımız devam ediyor. İşçi sınıfının en büyük sorunu örgütlenme sorunudur. Çalışma hayatı ile ilgili birçok sorunumuz var. Bu panelde bu sorunlarımıza çözüm bulmayı umut ediyoruz. Günümüzde sendikacılık özgür değildir. İşverenlerin baskılara karşı, grevler ertelenince susan sendikalar hükümetin yanında olmayı tercih ettiler. Sendikaların mutlaka itibar kazanması gerekir. Bu ve benzeri panellerin çoğalması gerekir. Sendikaların sayısını da çoğaltmalıyız. Gebze sendikalar birliğinin yöneticileri de bir kez daha selamlıyorum” dedi.

“SINIF MÜCADELESİ İÇERİSİNDEYİZ”
Panelde ilk olarak DİSK/Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, konuşarak, “Uzun zamandan beri böyle bir etkinliğin düzenlenmesinde sorumluluk alan sendika yöneticilerine teşekkür ediyorum. Tüm direnişte olan ve grevde olan işçi kardeşlerimizi de selamlamak istiyorum. Bir sınıf mücadelesi içerisindeyiz. İşçi sınıfının iş gücünden satacak bir şeyi yoktur. Sendikalar sermaye düzenine karşı bir mücadele örgütüdür. DİSK sarı sendikacılığa karşı kurulmuştur. İşçi sınıfı bu kadar yoksullaşıyorsa bu bir taraftan da sermaye sınıfı daha etkin hala gelmiş demektir. Yaptığımız toplu sözleşmeler bu hayat pahalılığı karşısında bir anlamı kalmıyor. Emeklilerin sefalete mahkûm edilmesine karşı da sendikaların örgütlenmesi gerekiyor. Türkiye iş cinayetlerinde ilk sıralarda yer alıyor” dedi.

“İŞÇİLER ŞİRKETLERDEN FAZLA VERGİ VERİYOR”
Ali Rıza Küçükosmanoğlu’nun ardından DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Özkan Atar konuşarak, “Ülkemiz yüksek enflasyon dönemi ve şiddetli bir yoksullaşma, işçi sınıfının emeğinin karşılığını aldığı ücretin en düşük dönemini yaşıyoruz. Avrupa’da en adaletsiz gelir dağılımı olan ülkeyiz. Asgari ücret yılın ortasında artırılmadı. Asgari ücret açlık sınırının altında. Tüm çabalarımıza rağmen asgari ücret yükseltilmedi. Asgari ücrete zam yapılmadığı için diğer ücretlerde etki ediyor. Adaletsiz vergi kesintileri asgari ücreti adeta yok ediyor. İşçiler şirketlerden daha fazla vergi veriyorlar. Yüksek bir enflasyon dönemi yaşıyoruz. Bütçe açıkları bu faizlerin nereden geldiğini çok iyi biliyoruz. Önemli bir mücadele süreci içerisindeyiz. MESS karşı EMİS Toplu Sözleşme süreçlerimiz var. Vergide adaletle ilgili bir eylem sürecini devam ettiriyoruz. Bununla ilgili olarak 10 Eylül Gebze’de iş çıkışı DİSK’li işçiler başta olmak üzere tüm işçiler vergide adalet için alana çıkacağız” diye belirtti.

“4 MİLYON EMEKLİ EN DÜŞÜK MAAŞI ALIYOR”
Panelde son olarak Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Çelik konuşarak, “Sosyal sorunlara bakarken kendi gözlüğümüzle bakmazsak başkan birilerinin gözlüğüyle bakmak zorunda kalırız. Sosyal Güvenlik meselesi toplumdaki herkesin meselesidir. Türkiye’de ücretli çalışanların nüfusun yüzde 72’sidir. Sosyal Güvenlik sistemi bir kamusal dayanışma sistemidir. Türkiye’de sosyal güvenliğe yönelik yaklaşım yapılan sözde reformlarla değişti. Bugün yaşadığımız sıkıntıların temelinde bu yatıyor. Emekli aylıkları bugünkü düzeyini aratacak hale gelecek. Emekli aylıkları asgari ücretin üçte birinin durumuna düşmüş durumda. En düşük emekli aylığına olan 12 bin 500 TL’yi 4 milyon emekli alıyor” dedi. Panel soru ve cevaplarla sona erdi.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber