Çelikkaya“Bu yasayı geri çekin”
Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. Kanun Teklifiyle ilgili görüşlerini gazetemize aktaran Kocaeli Doğa ve Hayvan Dostları Derneği (KOHAYDER) Başkanı Semra Çelikkaya; “2024 yılı Türkiye’sinde böyle bir yasayı konuştuğumuza inanamıyorum” dedi
Hayvan hakları savunucularının haftalardır protesto ettiği sokak hayvanlarına ötanazi yolunu açan 17 maddelik “Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” TBMM Başkanlığına sunuldu. Kocaeli Doğa ve Hayvan Dostları Derneği (KOHAYDER) Başkanı Semra Çelikkaya, sokak hayvanlarına karşı trol hesaplarla olumsuz bir algı yaratılmaya çalışıldığını, bu yasanın bir an önce geri çekilmesi gerektiğini ifade etti.
“SOKAK HAYVANLARI ÜZERİNDEN ALGI YARATILIYOR”
Sokak hayvanları üzerinden sistemli bir algı yaratıldığının altını çizen Çelikkaya; “ 2024 yılı Türkiye’sinde böyle bir katliam girişimini konuştuğumuza inanamıyorum. Yaşatmak yerine öldürmeyi konuşuyoruz. 1 Temmuz 2004 yılında Resmî Gazete’de yayımlanan 5199 Hayvan Koruma Kanunu içinde belediyelere görev vererek sokak hayvanlarını kısırlaştırması maddelenmişti. 20 yıldır görevini yapmayan sokak hayvanlarını kısırlaştırmayan, hayvan bakımevlerini kurmayan belediye başkanlarına hiçbir yaptırım uygulanmazken, şu anki kanun teklifinde görevini yapmayan belediye başkanlarına hapis cezası verileceği öne sürülüyor. 20 yıldır neden hiçbir yaptırım yapılmadı” ifadelerini kullandı. Meclis’e sunulan kanun teklifinde saldırgan olan hayvanların uyutulacağına ilişkin maddenin hiçbir bilimsel veriye dayandırılmadığını belirten Çelikkaya; “İlgili kurumların sokakta dolaşan hayvanları yakalama şekli bile o hayvanın agresifleşmesinde çok büyük etken, hayvan kendini koruduğu için adı “saldıran köpek” oluyor” dedi.
“BASİT VE BİLİMSEL OLMAYAN GEREKÇELER”
Kocaeli Doğa ve Hayvan Dostları Derneği Başkanı Semra Çelikkaya, basit ve bilimsel karşılığı olmayan gerekçelerle sokak hayvanlarının öldürülmesinin yasal hale getirilmek istendiğini vurguladı. Çelikkaya; Türk halkının vicdanı bu yok edici yasayı kabul etmez. Buna ihtimal vermiyorum” dedi. Kanun teklifinde sunulan kuduz riskli vakaların arttığı gerekçesinin ise düpedüz bir yalan olduğunu belirten Çelikkaya; “Kuduz teması şüphesi diye bir kavram var. Örneğin evde kedi elinizi çizdi veya köpek elinizi ısırdı. Tedbir amaçlı hastaneye gidip aşı yaptırıyorsunuz. Bunların hepsi kuduz temas riski olarak hastane kayıtlarına geçiyor. Bu kayıtlara bakarak ülkede kuduz vakaları arttı demek doğru değil” ifadesini kullandı.
“YAŞAM NÖBETİ TUTARIZ”
(KOHAYDER) Başkanı Semra Çelikkaya, hayvan hakları savunucularının dışındaki insanlardan da destek alarak Kocaeli başta olmak üzere birçok ilde çok kitlesel eylemler yapılacağını ifade etti. Çelikkaya, bu yasanın Meclis’ten geçmemesi için topyekûn mücadele edileceğini belirterek; “Gerekirse bakımevlerinin, belediyelerin kapısında yaşam nöbeti tutarız” dedi. Kocaeli’deki diğer hayvan hakları dernekleriyle birlikte basın açıklamaların bir adım ötesine geçen eylem kararı aldıklarını da ifade etti.