İş dünyasında kredi kartı gerilimi
Kredi kartlarına yeni düzenleme tartışmalarına iş dünyasından farklı mesajlar geldi. İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran lüks yüksek limitli kartlara sınırlamayı savunurken Cem Boyner kısıtlanma görüşlerine karşı çıktı. TÜSİAD Baş Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç ise "Sabit gelirliyi ezmeden halledilmesi gereken bir konu" dedi.
Kredi kartları ile ilgili düzenleme tartışmalarına iş dünyası temsilcileri de katıldı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de geçtiğimiz aylarda
kredi kartı borçlarıyla ilgili yaptığı bir açıklamada yeni bir
düzenlemenin sinyalini vermiş, kredi kartı kullanımına ve kredilere
sınırlama getirileceğinin mesajını vermişti.
Önceki haftalarda da Merkez Bankası Başkanı Karahan “Kredi
kartlarında düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda
birkaç fikrimiz var, çalışmalarımız sürüyor. Belirli bir aşamaya
geldiğinde kamuoyuyla paylaşacağız” ifadelerini kullanmıştı.Kredi
kartı harcamaları geçen yıl 2,5 katına çıkmıştı.Ekonomi
kurmaylarından gelen mesajlar iş dünyasında farklı tepkilere neden
oldu.
BOYNER: KISITLAMALAR HAYATI ZORLAŞTIRIR
Boyner Group Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner, kredi kartı kullanımının kısıtlanmasına yönelik görüşlere karşı çıktı. Boyner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner, Linkedin'deki paylaşımında açık bir çağrıda bulunarak kayıt dışıyla mücadelenin en etkili yolunun alışverişte nakiti ortadan kaldırmak olduğunu söyledi.
"Çok açıkça ifade etmek isterim ki, kredi kart kullanımına kısıtlama getirmek, esas meseleyi gözden kaçırmak demektir" diyen Boyner, "Önerim açık; limitlerle taksitleri kısarak vatandaşın hayatını zorlaştırmak yerine, ödemelerde nakit yerine kredi kartının kullanılmasına odaklanmak! Bu, vergi gelirlerini artırmanın da en çabuk ve pratik yollarından biridir" dedi.
ATO BAŞKANI: BİREYSEL TİCARİ KARTLAR AYRI ELE ALINMALI
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, enflasyonla mücadele sürecinde, parasal sıkılaştırma önlemleri kapsamında kredi kartlarına yönelik sınırlandırmaların gündeme geldiğini ifade etti.
Bireysel ve ticari kredi kartlarının ayrı ele alınması gerektiğine dikkati çeken Baran, iş dünyasının finansman kaynağı olarak vadeli çeki kullandığını ancak zaman içerisinde yaşanan olumsuzluklar nedeniyle çekin itibarının azaldığını ve kullanımının gerilediğini bildirdi.
Piyasalarda çekin yerini ticari kredi kartlarının aldığına işaret eden Baran, şunları kaydetti:
"Ticari kredi kartları şirketlere sürdürülebilir ve vadeli finansman imkanı sağlarken ödeme zincirinde ve ticari hayatın sürdürülebilirliğinde kritik önem taşıyor. Güvenilirliği konusunda şüphe oluşturmadığı için de herkes tarafından kabul ediliyor. Ticari kredi kartlarında taksit sayısının artırılması, üretime ve ticarete olumlu yansıyacaktır."
ARAN'DAN LÜKS TÜKETİME SINIRLAMA ÇAĞRISI
İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, geçen hafta yaptığı açıklamasında, kredi kartlarıyla yapılan lüks tüketimin sınırlandırılması gerektiğini söylemişti.
Bloomberg HT'nin sorularını yanıtlayan İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, son dönemde çok dillendirilen kredi kartları ve bireysel kredilere limit konusunda, kredi kartlarında 20 bin, bireysel tüketici kredilerinde de 100 bin liranın altına limit gelmemesi gerektiğini, yüksek limitli kartlara, lüks tüketime dönük, ithal tüketime dönük harcamalara ve kredilere limit gelmesinin anlamlı olacağının altını çizdi.
Aran son dönemde sıkça konuşulan kredi kartları ile bireysel
kredilere getirilecek önlemler konusunda, "Bireysel kredilerde
70-100 bin liraya kadar, kredi kartlarında da asgari ücrete kadar
yani 20 bin liraya kadar olan kredi kartlarında limit ve
harcamaları bu önlemlerin dışında tutmak gerekiyor. Bu artık
hayatın bir parçası. Bu limitlere kısıt getirmek akıldan bile
geçmemeli. Bir limit getirilecekse bu lüks tüketime yönelik
kredilere gelmeli, 100 bin liraya kadar limiti olan kartları bu
tartışmanın dışında tutmak gerekiyor" değerlendirmesini yaptı.
Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar ise faiz oranı,
taksit sınırlaması ya da kişinin harcayabileceği tutar konularında
adımlar atılabileceğini belirtmişti.
ANADOLU'DA BİREYSEL KREDİ KARTLARI İLE İŞ YAPILIYOR
TÜSİAD Baş Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç da konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bloomberg HT'de konuşan Öztok Altınsaç “Her bankadan limit artışı mesajları geldiğini görüyoruz. Düşünüldüğü kadar sınırlayıcı bir adım gelir mi emin değilim. Dizaynı zor, sabit gelirliyi ezmeden halledilmesi gereken bir konu" dedi.
Öztok Altınsaç, "Anadolu'da kredi bulamadığı için limitleri yüksek bireysel kredi kartlarıyla iş yapan bir kitle var. Orayı nasıl çözerler bilmiyorum. Bir kredi kartının bir kısmı harcama maksatlı, bir kısmı kredi maksatlı kullanılıyor. Merkez bu limitin borçlanma maksatlı kullanılmasını istemiyor. Düşük limitlilerde bu tamamen harcama maksatlı kullanılıyor. Var olan sürece zarar vermeden bu düzenleme nasıl dizayn edilir bilmiyorum" dedi.