Büyükşehir denizin dibini böyle kazıyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit Körfezinde dip çamuru temizliğine devam ediyor, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu bugün Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Mesut Önem ile birlikte çalışmaları yerinde kontrol etti.

İzmit Körfezi’ni devasa bir akvaryum haline getirecek Dip Çamuru Temizliği projesinde ilk çamur çekimi 2 Mayıs’ta gerçekleştirilmişti. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü, Türkiye'nin en büyük çevre projesinde hummalı çalışma devam ediyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu bugün Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Mesut Önem ile birlikte çalışmaları yerinde kontrol etti. Çalışmalarla ilgili veren Önem şu sözleri kaydetti: “Toplam bütçesi 120 milyon dolarlık bir proje. Aşamalarını göstermek istiyorum önce denizde bir temizlik gemimiz var, bu geminin özellikleri vakumla çamuru denizden alması.

DÜNYA STANDARTLARININ ÜZERİNDE ÇÖZELTİ HAZIRLANIYOR

Denizin dibinde 8 katı şeklinde çamur var saatte 250 metreküp çekme kapasitesi gar bu geminin. Bastığı yerde terfi istasyonu var. İleti paktı olarak kullanılan borular denize 6 kilometre toplamda 8 kilometre boru hattımız var. Gemi terfi istasyonuna iletiyor terfi bu istasyonla oluyor. Polimer hazırlama tankları 20 metreküp hacminde dünya standartlarının üzerinde çözelti hazırlanıyor ve polimer çözelti uygun hale geliyor. Tam otomatik sistemde katı madde oranı verisi alıyor ve 100 ppm anyonik dozajlama yapıyor. Dozajlama ünitesi gelen yüzde 8’lik çamura göre ayarladığımız polimerler katı maddeleri bir araya getiriyor.

DRENAJ KANALLARIYLA DENİZE ULAŞIYOR

Sadece karışım sağlanıyor. Katı bir araya geliyor yumaklaşıyor sıvıda katıdan ayrışıyor. Susuzlaştırma ünitesinde floklaştırma oluyor. Yumak oluşumuyla tüplere geliyor. 5 bölgede toplam 100 geotekstil var. 1000 metreküp çamur koyabiliyoruz ayrı oluşuyor ve su katıdan ayrılıyor su süzülüyor. Süzülen su kanallara geçiyor ve berrak bir su oluyor. Tüm adaların etrafında toplanıyor. Drenaj kanallarıyla denize ulaşıyor. Bu dozajlama ünitesindeki suyu tekrar kullanıyoruz. Dip çamuru ve alan noktasında 460 hektar bir alan ve 650 futbol sahası büyüklüğünde. 6 bin ton polimer kullanacağız.

FARKLI İNŞAAT SEKTÖRÜNDE KULLANILABİLİR

3500 de geotekstil tüp kullanacağız. 400 bin kamyonla 8 milyon ton çamurla taşıyacağız. Birazdan tüpü keseceğiz ve hiç koku olmadığını göreceğiz. Biz o çamurun analizlerini yapıyoruz birçok alanda kullanılabilir farklı inşaat sektöründe kullanılabilir. Kuzey Marmara otoyolunun geçtiği tüneller yapılırken kazı malzemesinin depolandığı alanları rehabilitasyon alanı olarak kullandık. Tehlikesiz bir madde rehabilitasyonlarla doğaya kazandıracağız.

350 TONA YAKIN ÇAMUR TUTUYORUZ

Önem çamurun tekrar birikme ihtimaliyle ilgili şunları söyledi “Burası Marmara denizinin en doğusu ama lodosu düşündüğümüzde denizin bittiği yer. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi arıtma tesislerinin devralmasıyla 350 tona yakın çamur tutuyoruz böyle bir birikme beklemiyoruz. Arıtılmamış suyu göndermiyoruz İSU’da tutuluyor.”

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber