Kartepe’de kar kalınlığı arttı, Yuvacık Barajı’nın dolum hızı düştü… Meteoroloji’nin açıkladığı haftalık rapor ise şaşırttı!
Kocaeli genelinde bahar havası yaşanırken, Kartepe’nin zirvesinde etkili olan kar yağışı, kar kalınlığını artırdı ancak karların erimesi azaldığı için Yuvacık Barajı’ndaki dolma hızı yavaşladı. Öte yandan Meteoroloji Müdürlüğü, kent halkı için şaşırtan, Yuvacık Barajı için olumlu sayılabilecek bir haftalık rapor yayımladı. İşte haftalık hava durumu ve Kartepe’nin zirvesinden son görüntüler…
Kocaeli, bu kış mevsimini, kış gibi yaşayamadı. Geçtiğimiz kış mevsiminde aralık ayında az da olsa kar yağışı görülmüş, ocak ve mart aylarında ise günlerce kar yağışı etkili olmuştu. Bu kış mevsiminde ise aralık ve ocak ayı karsız geçmiş, şubatın ilk haftalarında kent genelinde birkaç gün, yüksek kesimlerde ise birkaç hafta kar yağmıştı. Kartepe’nin zirvesinde yani kayak merkezinde kar kalınlığı, şubatın başlarında 1,5 metreye kadar ulaşmıştı. Ancak sonrasında kentte yine yalancı bahar kendini göstermiş, yüksek kesimlerdeki karlar da hızla erimeye geçmişti. Şubat ayının son haftalarına kadar, Yuvacık Barajı’nda doluluk oranı yüzde 15 seviyelerinde seyretmiş, sonrasında ise karların hızla erimesiyle 4,5 katlık artışla yüzde 60’ın üzerine çıktı. Dün Yuvacık Barajı’ndaki doluluk oranı yüzde 63 idi, bugün ise yüzde 64’e yükseldi. Yani dünden bugüne yüzde 1 oranında bir artış oldu. Oysa 20 Şubat’tan bu yana günde yüzde 3-4 oranında bir artış oluyordu. Bunun sebebi ise geçtiğimiz günlerde Kartepe’de kar yağışının etkili olması. Tüm kentte günlük güneşlik bir hava varken zirveye 6 Mart tarihinde kar düşmesi, kar kalınlığını az da olsa artırdı, erimeyi azalttı.
KAR KALINLIĞI ARTTI
5 Mart Pazar günü Kartepe’nin zirvesinde bulunan kayak merkezinde
kar kalınlığı 16 santimetre olarak ölçülmüştü, 6 Mart’ta kar
yağışının etkili olması kar kalınlığını artırdı. Öyle ki Büyükşehir
Belediyesi ekipleri, yollarda kar kürüme çalışması yaptı. Kar
yağışı bir süre sonra dursa da karların eriyiş hızı azaldı. 6
Mart’ta Kartepe’deki kar kalınlığının 20 santimetrenin üzerine
çıkmış olduğu tahmin edilirken bugün itibariyle Kartepe’de 18
santimetre kar olduğu görüldü.
HAFTALIK HAVA
DURUMU
Kocaeli’de önümüzdeki birkaç gün sıcak geçecek havanın ardından
pazar ve pazartesi günü hava sıcaklığı bir anda çakılacak, bu iki
günde yüksek kesimlerde kar yağışı görülebilir. Olası bu durum kısa
süreliğine barajın dolma hızını yavaşlatsa da ilerleyen günlerde
yüksek kesimlerde havaların ısınmaya başlamasıyla barajın doluluk
oranını daha da artıracaktır. Kocaeli Meteoroloji Müdürlüğünün
yenilenen hava tahmin raporunda, 4 gün yağmur görünüyor, diğer
günler ise ya bulutlu ya da güneşli. Ayrıca gerek yağmurlu, gerek
bulutlu bazı günlerde güneyden kuvvetli rüzgarların esmesi
bekleniyor. Meteoroloji o günler için Kocaelililer fırtınaya karşı
uyarıyor. İşte haftalık hava durumu…
10 Mart Cuma günü yani yarın Kocaelilileri bulutlu ve güneyden esen kuvvetli rüzgarların etkili olduğu bir gün bekliyor. Rüzgarların güneyden esmesi, sıcaklığı en düşük 11, en yüksek 20 dereceye yükseltecek.
11 Mart Cumartesi günü için sağanak yağış tahmini var ancak yağmura rağmen güneyden esen rüzgarlar sıcaklığı daha da artıracak, en düşük sıcaklık 13, en yüksek sıcaklık 21 derece olacak.
12 Mart Pazar günü rüzgar duracak, yağmur sağanak olmayacak bir şekilde sürecek ancak sıcaklık sert bir şekilde düşecek. En düşük sıcaklık 9, en yüksek sıcaklık ise 10 dereceye gerileyecek.
13 Mart Pazartesi günü hava parçalı bulutlu ve güneşli, sıcaklık en düşük 5, en yüksek 12 derece.
14 Mart Salı günü de güneşli hava sürecek, gündüz sıcaklığı 17 dereceye kadar yükselecek ancak gece sıcaklığı 4 dereceye gerileyecek.
Orta vadeli tahminlere baktığımızda 15 Mart Çarşamba ve 16 Mart Perşembe günü havanın yağmurlu olması bekleniyor.
İŞTE KARTEPE'NİN ZİRVESİNDE BUGÜN ÇEKİLEN GÖRÜNTÜLER
6 MART'TA YAĞAN KAR SONRASI BÜYÜKŞEHİR'İN PAYLAŞTIĞI
FOTOLAR
HAFTALIK VE GÜNLÜK HAVA DURUMU VERİLERİ