Hürriyet’ten MİA çağrısı
Depremde atılacak somut adımlarla ilgili basın açıklaması düzenleyen İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet MİA’nın tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi
İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet bugün makam toplantı odasında depremde atılacak somut adımlarla ilgili basın açıklaması düzenledi. Açıklamada konuşan Hürriyet şunları söyledi: “Hala daha Marmara depreminden kalan, ağır hasarlı olup da yıkılmayan binalar var bu kentte. İzmit ölçeğinde de mevcut hasarlı yapı sayımız 242 görünüyor şu an. Mevcut ağır hasarlı yapı sayısı 3 görünüyor. Biz geldiğimizde 19’du. Bu canlı canlı tabut görevi gören ağır hasarlılar orta şiddetli bir depremde bile yıkılacak binalardı. Biz zorlaya zorlaya nasıl yapacağız derken 3’e kadar indirebildik. Kaçak yapılarımız 2016-2022 348 2019- 2022 riskli yapı sayımız 79 güçlendirme yapılmayan yapı sayısı 242, yapı kayıt belgesi 4593.
“NELER YAPTIK?”
Bizim mutlaka üzerinde konuşmamız gereken konular deprem öncesi deprem sırası ve sonrasıdır. Geçtiğimiz gün yaptığımız toplantıda hayatımıza eskisi gibi devam edemeyiz dedik. Bu çerçevede çalıştığımız başlıklar oldu. Deprem dirençli şehirde ortak akıl nasıl olması, mevzuatta neler var neler yok yapı stokları için neler yaptık? Neler yapamadık? Bunları hangi kurumlar nasıl yapmalı? Ulaşım sistemleri nasıl olmalı?
“TARİHİ MİRASLARIMIZI KORUMAMIZ GEREKLİ”
Doğalgaz hatları olası bir yangın anında öncesi ve sonrası nasıl bir seferberlik olmalı. Depremde bir sürü moloz çıktı çevre ve atık yönetimi yine çok iyi çalışılması gereken konulardan biri. Aynı zamanda tarihi miraslarımızı korumamız gerekli. Ciddi bir mali kaynak gerekli dolayısıyla nasıl finansman üreteceğiz nereden kaynak bulacağız bunlar konuşmamamız gereken ana başlıklardan birisi.
“GTÜ DAHİL EDİLMELİ”
İlçemiz genelinde depremin etkilerini en aza indirmek ve somut adımların alınmasına yön verecek kararların alınması için tüm katılımcıların ortak kanaati ortaya konulmuştur. Bu toplantı ufak bir bilim kurulu gibi olmuş oldu. Mevcut yapı stokuna ilişkin veri analizi yapılmalıdır. Bu kapsamda parsel ölçeğinde zemin etüttü yapılmadan ruhsat almış binalar varsa yer biliminin de desteği bu toplantının konularından birisi. Afet anında hizmet etmesi gereken AFAD binaları dahil olmak üzere çoğu yerle bir oldu. Mutlaka kamu binaları, zemini riskli olan bölgeler, 20 yaş üstü yapılar ve en fazla hasarı almış bölgelere öncelik verilmelidir. Burada iki üniversite var Gebze Teknik üniversitesi buna dâhil edilmeli. Her kurum önce kendinden başlayarak kendi binalarını elden geçirmeli ve kamuoyu ile mutlaka paylaşmalı.
“MİA GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”
İzmit’in günlük nüfusu 1 milyon diğer ilçelerden gelen nüfusla birlikte birçoğu kurumlarda hizmet alan çarşıda pazarda dolaşan insanlar olası bir depremde gündüz farklı gece farklı bir tablo ortaya çıkacak. MİA tekrar gözden geçirilmelidir. Geç olmadan kontrolü ele almalıyız, orası ile ilgili tekrar bir ölçeklendirme yapılmalı.”