Bakın bizim Başkanlar Hatay’da neler yapıyor!
Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10 ilde yıkıcı etkiye sahip olan 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından ilçe belediye başkanlarıyla birlikte afet bölgesinde görevlendirilen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın yapılan çalışmaları gazetemize anlattı. Hatay’ın Defne ilçesinde görevli olan Başkan Büyükakın, üst ölçekte çalışmalar yapıldığının altını çizdi
Kahramanmaraş’ta yaşanan ve 10 ili etkileyen 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın genel merkez kararıyla Hatay’a görevlendirilmişti. Başkan Büyükakın geçtiğimiz hafta Hatay’ın Defne ilçesinde çalışmalara başladı. İlçe belediye başkanlarıyla birlikte afet bölgesinde olan Başkan Büyükakın yaptığı çalışmaları gazetemize anlattı.
NECMİ ASFUROĞLU ANADOLU LİSESİ’NDE KONUŞLANDIK
“Deprem bölgesinde nasıl bir ruh hali içerisindesiniz?” sorumuza “Ruh halimiz iyi, eğer ruh halimizi iyi tutmazsak buradaki insanlara faydamız olmaz” diyerek söze başlayan Başkan Büyükakın şu sözlerle de çalışmaları dile getirdi: “İlk günden beri burada çok ciddi organizasyon sağlandı. 7 ilçe belediyemizle buraya geldik. Darıca, Dilovası, Körfez Belediyemiz Maraş’a gitti, onların da burada ekipleri var. Öncelikli olarak Defne bölgesinde konuşlandık. Necmi Asfuroğlu Anadolu Lisesi var onun ekseninde konuşlandık. Yanda iki okul daha var oralarda da Gölcük ve Gebze Belediyemiz konuşlandı. Kartepe, Derince, Karamürsel, Darıca ekipleri yine kendi uygun alanları bulup yerleştiler. Burada vatandaşların temel ihtiyaçları sağlandı, onlara yardım yapıldı.
ANTİKKAPI YEMEK ÇIKARACAK
Bir çadır kent oluşturduk. İnsanları toplu alanlara yönlendirmemiz gerekiyordu. 350 çadır kent kuruldu vatandaşlar yavaş yavaş oraya nakledilmeye başlandı. 1000 çadıra kadar çıkacak o bölgedeki yapılanma. Defne sınırları içinde bu çadır kent. Orada Başiskele Belediyemizin ekipleri bize yardımcı oldular. Onların ekipleriyle bizimkiler birlikte zemin çalışmasını yaptık. Kızılay ve AFAD’dan gelen çadırlar askerlerin de desteğiyle yerine yerleşti şimdi vatandaş oraya geliyor. Antikkapı orada yemek çıkaracak. Duş alanları, tuvalet alanları, eczane. Kocaeli Eczacılar Odasından ilaçlar geldi gönüllü eczacılarla birlikte. Yine gönüllü doktorlar var. Onlar bizim okulun bahçesindeydi, çadır kente nakledeceğiz. Hem orada tedavi yapacaklar hem de ilaçları verecekler. Çocuklar için okul alanları, bizim ekibimizin getirdiği ekip psikolojik destek çalışmaları yürütecek. Yani tam bir yaşam alanı oluşturuluyor o bölgede.
350 KONTEYNER KENT OLUŞACAK
Onun haricinde Antakya Kaymakamlığının orada 80 konteynerlik bir hastane kuruluyor. Hastane içinde genel cerrahiden iç hastalıklarına, kadından çocuğa kadar birimler hizmet verecek. 54 yatak kapasiteli bir hastane olacak, ameliyathanesinden, doğumhanesine kadar olacak içinde. Onun zemin çalışmaları bugün bitiyor, konteynerlar da yola çıktı geliyor. Tahmin ediyorum 15-20 gün içinde o hastane devreye alınır. O hastanenin kurulduğu alan 10 dönüm kadar alan ama çevresinde 35 dönüm bir alan daha var oraya da 1+1 şeklinde toplam 21 kare büyüklüğünde içinde banyo tuvaleti olan bir tane de ebeveyn odası şeklinde konteyner siparişi verildi. 350 konteyner kadar da orada bir konteyner kent oluşturulacak. Bunun dışında lojistik depo oluşturduk bir başka okulun bahçesini oraya getirdik. CEVA lojistik uzman personelini de buraya getirdik sosyal market de oluşturuldu. İnsanlar giysilerini, gıdayı daha uygun ortamda alabilsin diye. Bir lojistik alanımız da ayrıca yönetiliyor. Onun dışında Defne’ye bağlı 27 köy var. Oraya da jandarmayla seferler yapılıyor.
ÇÖPÜN KOORDİNESİ BÜYÜKGÖZ’DE, SEZER İLAÇLAMA YAPIYOR
Şimdi de AFAD imkânlarıyla enkaz kaldırma çalışması daha güçlü Türkiye genelinden 400 kadar aracın sahaya gireceği bir çalışma organize edildi. Bir taraftan da enkaz kalkacak. Gebze belediye başkanımız öncelikle merkez Antakya ve Defne’de ama diğer ilçelere de yayılan çöpün toplanmasını organize ediyor. Defne ve Antakya’da çöp toplama sistemi tamamen kuruldu İskenderun işini hallediyor ama diğer çevreye doğru yayılması gerekiyor. Zinnur Bey, Valinin koordinatörleriyle destek alarak yönetiyor. Çöpün koordinesi Zinnur Bey ve bir valinin kontrolünde. Merkezden çevreye yayılacak şekilde 3-4 güne kontrol altına alınır. Benzer bir organizasyonu Gölcük Belediye Başkanımız aynı vardiyada ilaçlama maksatlı yapıyor.
HATSU İLE KOORDİNE OLUNDU
Bunun yanında su kanal çalışmaları da yapılıyor. Şebekedeki hasarı su verilmeden görmek çok zor. Burada İSU’nun muadili HATSU o ekiplerle koordine olundu. Şebekeyi ayağa kaldırma çalışmaları yapılıyor. Aksi takdirde düzensiz bir organizasyon yapılırsa salgın hastalık riski oluşur. Bunun için de Konya Büyükşehir, Bursa Büyükşehir ve Kocaeli Büyükşehir üst ölçekte çalışma yapıyor. İstanbul da var burada, İzmir’i de görüyorum. Onlar da kendileri AFAD’la koordine oldular diye biliyorum.”