Başiskele’de tarih yolculuğu başlıyor!

Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü büyük gerçekleştirdiği programla Tarih Yolu Projesi’ni görücüye çıkardı

Başiskele’nin tarihini, kültürel mirasını ve turistik yerlerinin tanıtımını kapsayan “Tarih Yolu Projesi” Başiskele Belediyesi tarafından görücüye çıkarıldı. Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü’nün seçim beyannamesinde de yer alan Tarih Yolu Projesi, Tryp By Whndam Oteli’nde kamuoyuna tanıtıldı. Programa Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, Lastik İş Sendikası Genel Başkanı Alaattin Sarı, MHP Kocaeli İl Başkan Yardımcısı Semih Türeyen, AKP Başiskele İlçe Başkanı Mustafa Koral, MHP Başiskele İlçe Başkanı Serkan Günaydın, AKP Başiskele İlçe Gençlik Kolları Başkanı İbrahim Acar ve çok sayıda katılımcı yer aldı. İlçenin köklü tarihi, kültürel mirası ve turistik yerlerinin tanıtımı ve bu doğrultuda yapılacak restorasyon/tanıtım çalışmalarını Belediye Başkanı Yasin Özlü, yaptığı sunumla anlattı.

TARİHE SAHİP ÇIKMALIYIZ

Özlü programda yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Başiskele ilçemiz geçmiş medeniyetlerin izlerini taşıyan köklü tarihi, kültürel zenginliği, tarihi mirası, turizm değerleri ve eşsiz doğal güzellikleriyle dikkatleri üzerine çekiyor. Bu eşsiz emanetin bugünkü bekçileri olan bizler bu tarihe, kültüre ve doğal güzelliklere mutlaka sahip çıkmalıyız. ‘Başiskelelilik’ şuuruyla hareket eden bizler için, bu önemli bir görevdir. Zira, bizim tarihimiz baştan başa, şanla şerefle doludur. Tarihimize mührünü vurmuş sayısız kumandanlar, kahramanlar, idareciler, ilim adamları, sanatkârlar, manevi dinamikler vs. bulunmaktadır. Bizlere düşen bu tarihi ve değerleri, geleceğe en doğru şekilde aktarmaktır.

TARİH-KÜLTÜR AKSI

Tarih Yolu projemizin yegâne hedefi; kendi şehrini, tarihini, kültürünü, mirasını bilen/tanıyan/koruyan şuurlu nesillerin yetişmesine vesile olmaktır. Geçmişten kalana sahip çıkacak bu proje, gelecek kuşaklar için atılmış manidar bir adım olup; Kocaeli şehrimizde önemli bir tarih-kültür-turizm aksı oluşturacaktır. Başiskele Belediyesi olarak söz verdiğimiz ve hayata geçirmeyi planladığımız “Tarih Yolu” projemiz kapsamında; Tarihi Müze Gemi/Denizcilik Tarihi Simülasyon Merkezi, Bahçecik Amerikan Koleji, Hüseyin Kaptan Şehitliği ve Anıtı, Bahçecik Osmanlı Çeşmesi, Kurtuluş Savaşı Siperleri, Servetiye Karşı Taş Camii, Servetiye Köprüsü, Servetiye Milli Mücadele Müzesi, Servetiye Milli Mücadele Anıtı, Tepecik Camii, Çuhane-i Hümayun Su Bendi, Paşadağ Kalesi olmak üzere 12 noktada restorasyon, onarım, tanıtım ve turizm çalışmalarıyla ilçemizin tarihi mirasını gün yüzüne çıkartıyoruz.

Şimdi sizlere Tarih Yolu projemizin tarihi rotaları ve kültür durakları hakkında kısaca bilgiler vermek istiyorum:

1- TARİHİ MÜZE GEMİ (DENİZCİLİK TARİHİ SİMÜLASYON MERKEZİ):

Geçmişten günümüze denizcilikte önemli bir merkez olan İzmit Körfezi’nin önemli iskelelerinden ikisi, Başiskele’de bulunmaktadır. Bunlardan birisi Seymen İskelesi, diğeri ise İzmit Körfezi’nin karayla buluştuğu son noktada bulunan Başiskele İskelesi’dir. Roma’dan Bizans’a, Cenevizliler’den Osmanlılar’a, sonrasında ise günümüze kadar önemli bir tarihsel kesiti olan İzmit Körfezi denizcilik tarihinin genç kuşaklara anlatılacağı, tarihi bir geminin yapılıp sergileneceği ve Kocaeli denizcilik tarihiyle ilgili bilgilerin aktarılacağı bir simülasyon merkezi oluşturulacaktır.

2- HÜSEYİN KAPTAN ŞEHİTLİĞİ VE ANITI:


1.Dünya Savaşı ve Milli Mücadele döneminde ilk direniş hareketlerinin görüldüğü yerlerin başında Başiskele bölgesi gelmektedir.

Seymen-Bahçecik Yolu’nun Damlar Sapağı mevkiinde ayrılıkçı Ermeni çeteleri tarafından şehit edilen Kaptan Hüseyin Reis ve ailesine ait bir mezarlık bulunmaktadır. Bu şehitlerimizin aziz hatırasına hürmeten yeni bir şehitlik ve anıt yapılmıştır 24 Nisan 2021 tarihinde açılmıştır.

3- BAHÇECİK AMERİKAN KOLEJİ:

19. Yüzyılda İzmit Sancağı’ndaki önemli yerleşim yerlerinden birisi olan Bahçecik’e inşa edilmiş olan, büyük bir eğitim kompleksidir.

Gerçek adı “Bitinya Yüksek Okulu” (Bithynia High School) olan tarihi yapının günümüze ulaşan bölümlerinin restorasyonu yapılarak, şehrimizin kültür, sanat etkinliklerinin yapıldığı, turizm faaliyetlerinin yürütüldüğü bir merkez haline getirilmesi sağlanacaktır. Bu konuda, Kolej’in mülk sahibiyle birlikte çalışma yürütülmekte olup, şuan yapının restorasyon projesi hazırlanmaktadır.

4- BAHÇECİK OSMANLI ÇEŞMESİ

Bahçecik’in merkezinde bulunan çeşme yapısı, Osmanlı döneminde yapılmış olup, Kocaeli’nde bu formdaki tek örnektir.

Mermer malzeme kullanılarak inşa edilmiş olan ve üç bölümden oluşan çeşmenin restorasyonu yapılarak, turizm açısından tanıtılacaktır.

5- KURTULUŞ SAVAŞI SİPERLERİ


Milli Mücadele döneminde ilk direniş hareketlerinin başladığı yerlerin başında gelen Başiskele bölgesinde kurulan milli müfrezelerle, önemli başarılar elde edilmiştir. Bu müfrezeler ve bölge halkı tarafından yapılan siperler, Milli Mücadele döneminden günümüze ulaşan tek siper yapılarıdır.

Milli Mücadele'nin tali cephelerden biri olup Yunan/İngiliz kuvvetlerine karşı mücadele verilen siperlerin bulunduğu alanda, siperlerin bakım ve onarımı yapılacak, öğrencilerimize bu tarihi alanda çeşitli eğitimler verilecek, buraya yapılacak bilgilendirme panolarıyla tarihsel hafızamız yaşatılacaktır.

6- SERVETİYE KARŞI TAŞ CAMİİ

Başiskele Servetiye Karşı Mahallesi’nde bulunan tarihi cami, Osmanlı döneminde 19. Yüzyılın sonunda yapılmıştır.
Yöresel malzeme kullanılarak yerli ustalar tarafında inşa edilen yapının bakım, onarım ve çevre düzenlemesi yapılacak, bilgilendirme ve yönlendirme tabelaları konularak dini turizm açısından tanıtımı sağlanacaktır.

7- SERVETİYE KÖPRÜSÜ

Servetiye Camii ile Servetiye Karşı Mahalleleri arasında bulunan tarihi köprü, Osmanlı döneminde 19. Yüzyıl sonunda inşa edilmiştir. Servetiye Köprüsü, mimari üslubuyla Kocaeli’ndeki tek örnektir. Yöresel malzeme kullanılarak Karadenizli ustalar tarafından yapıldığını bilinen köprünün çevre düzenleme çalışmaları yapılacak, coğrafi işaretlenmesi sağlanacak, bilgilendirme tabelaları konularak turizm açısından tanıtımı yapılacaktır.

8- SERVETİYE MİLLİ MÜCADELE ANITI

Kurtuluş Savaşı yıllarında, Kocaeli bölgesinde yöre halkı tarafından kurulan milli müfrezelerden bir tanesi de Servetiye Milli Müfrezesi’dir. İşgalci İngiliz ve Yunanlılara karşı verdikleri mücadeleyle tanınan Servetiye Milli Müfrezesi şehitleri için yapılan anıtın coğrafi işaretlenmesi/tescili sağlanarak, milli tarihimize dikkat çekmek açısından tanıtımı yapılacaktır.

9- SERVETİYE MİLLİ MÜCADELE MÜZESİ


Kurtuluş Savaşı yıllarında kurulan Servetiye Milli Müfrezesi’nde mücadele veren, şehit ve gazi olan yöre halkından günümüze ulaşan silah, mühimmat, giysi ve çeşitli eşyaların bulunduğu müzenin iç tanzim ve teşrifi yeniden yapılacak, müzeyi tanıtıcı materyaller hazırlanarak turizm açısından tanıtımı sağlanacaktır.

10- TEPECİK CAMİİ

Başiskele Tepecik Mahallesi’nde bulunan tarihi cami, Osmanlı döneminde 19. Yüzyılın sonunda yapılmıştır. Yörede bulunan bir taş ocağından sağlanan özel bir taş malzeme ile inşa edilen yapının çevre düzenlemesi yapılacak, bilgilendirme ve yönlendirme tabelaları konularak dini turizm açısından tanıtımı sağlanacaktır.

11- ÇUHANE-İ HÜMAYUN SU BENDİ

Osmanlı ordusunun giysi talebini karşılamak amacıyla, Sultan Abdülmecid döneminde inşa edilen ve Osmanlı Devleti’nin ilk sanayi yapılarından birisi olan Çuha Fabrikası’nın su bendidir. Padişah yapısı olan Çuha Fabrikası’nın çalışmasını sağlayan sistemi çalıştıran tarihi su bendinin, bakım ve onarımı yapılacak, turizm açısından tanıtımı sağlanacaktır. Bu proje kapsamında yapılan tarihsel araştırmalarda Sultan Abdülmecid’in Başiskele’ye gelerek bu su bendini ziyaret ettiği tespit edilmiştir.


12- PAŞADAĞ KALESİ

Başiskele Paşadağ Mahalesi’nde bir tepe üzerinde bulunan Paşadağ Kalesi, Geç Roma-Erken Bizans döneminde yapılmış, Osmanlı döneminde de kullanılmıştır. İlçemizdeki en önemli kültürel miraslarımızdan birisi olan Paşadağ Kalesi’nde arkeolojik araştırmalar yapılacak, kısmı onarım ve bitki temizliği yapılacak kalenin turizm tabelaları, bilgi panoları konularak turizm açısından tanıtımı sağlanacaktır.

Saygıdeğer konuklar,
Yukarıda kısaca bilgilerini paylaştığımız “Tarih Yolu” projemizin; maziden atiye uzanan bir medeniyet köprüsü kuracağına inanıyor, bu muhteşem tarihi birikimin yeni nesillere tanıtılması için çaba harcayan herkese, projede emeği geçen çalışma arkadaşlarıma ve bugün bizleri yalnız bırakmayarak bu tarihi adıma, bu tarihi ana tanıklık etmek buraya teşrif eden sizlere gönülden teşekkürler ediyorum.”

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber