Büyükşehir’den engellilere istihdam projesi! Bayan Büyükakın “Gövdemizi koyuyoruz”
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Kocaeli Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ( İŞKUR) iş birliğinde "İstihdamda Ben De Varım" programı gerçekleştirildi. Programda konuşan Figen Büyükakın, Başkan Büyükakın ile bu işe gövdelerini koyduklarını söyledi
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Kocaeli Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü (İŞKUR) iş birliğinde "İstihdamda Ben De Varım" programı gerçekleştirildi. Kocaeli’nin tüm ilçelerinden katılım sağlayan 245 işveren, bugün Kocaeli Kongre Merkezinde 10.00-18.00 saatleri arasında, özel gereksinimli bireyler ile bir araya geldi.
ÖZEL GEREKSİNİMLİ BİREYLER İŞ BAŞVURUSUNDA BULUNACAK
İş arayan özel gereksinimli bireyler için tüm gün sürecek olan programda; iş arama becerileri, İŞKUR engelli hibeleri ve teşvikleri, diksiyon ve etkili konuşma, etkili sunum ve hitabet konularında eğitimler verilecek. Ardından özel gereksinimli bireyler firmalara iş başvurusunda bulunacak. Başvuru seçeneklerine uygun olan özel bireylere firmalar tarafından geri dönüş sağlanacak. Programa Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Aydınlık, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, İŞKUR İl Müdürü Ulvi Yılmaz, birim müdürleri, işverenler, özel gereksinimli bireyler ve aileleri katıldı.
“ENGELLİLER HAYATIN İÇİNDE VAR OLMALI”
Programda açılış konuşmasını yapan, İŞKUR İl Müdürü Ulvi Yılmaz şunları söyledi: Engellilerimizin topumun diğer mensupları öncelikli sorumluluğudur. Topluma düşen hiçbir engellinin sorunu kendi tercihi olmadığını bilerek bu doğrultuda ilgili kurumlara yardım etmek gerekir. 9358 Kişi engelli kadrosunda çalışan bulunmaktadır. Kamu ve özel sektör işverenler engelli açığını 30 gün içinde kapatmak zorundadırlar. Kurumumuzda 3 gün haftada engelli açığı olan işverenler engelliler ile buluşması sağlanır. Bugün olduğu gibi 365 gün boyunca toplumun hayatın içinde var olması ve haklarından faydalanabilmeleri gerektiğine inanıyoruz. Bugün 200 firmamızı bugün ağırladık hepsine teşekkür ediyorum. Dünya engelliler gününü kutluyor ve hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.”
“121 FİRMA İLE 100’E YAKIN GÖRÜŞME SAĞLANACAK”
Yılmaz’ın ardından konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı, Hasan Aydınlık da şu sözleri kaydetti: “Başkanımızın bu konuda engellilere yönelik ortaya koyduğu irade bu kardeşlerimizle sarmaş dolaş olmak ile bu yakınlığı yaparak hizmetimizin yürütülmesini sağlamaktır. Bugün ben de varı başlığı adı altında bir toplantı icra ediyoruz. Bu projenin isim babası Figen Büyükakın hocamızdır. Bugüne kadar sanat için, spor için ben de varım dedik. Bugün burada 121 firmamızla 100’e yakın görüşme sağlanacak. Kocaeli Büyükşehir’in yaptığı işlerin başında erişebilirdik hizmetleri geliyor.
“115 BİREY FAYDALANIYOR”
Kocaeli’de engelsiz taksi ulaşım desteğimizi haftada 400 aşkın gerçekleştirdik. Danışmanlık hizmetlerinde engelli bireylerimizin resmi işlemlerinin takip edildiğini söylemek isterim. Sivil toplum kuruluşları ile ilgili birçok STK var devam ediyoruz. Cemil Meriç Engelsiz Yaşam Merkezimiz var şu an orada 115 bireyimiz faydalanıyor. Ben de varım etkinlikleri yaygınlaşarak bütün ilçelerimizde devam ediyor. Bugün buraya iyi ki geldiniz hepinize teşekkür ediyorum.”
“DIŞLANMIŞLIĞI İSTEMİYORLAR, BİRLİKTE OLMAK İSTİYORLAR”
Son olarak konuşan sözü alan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın eşi Figen Büyükakın da şunları söyledi: “Eşimle beraber bu işe önem veriyoruz, işin altına elimizi değil gövdemizi koymuş durumdayız. Biz geçen 2 Aralık’ta da ifade ettik, biz biriz ve biz sizi, hepimiz birlikte varız, birlikte güzeliz. Bizim kardeşlerimiz de bu dışlanmışlığı istemiyorlar. Birlikte olmak istiyorlar. Burada da kırılması gereke en büyük engelin önyargı olduğunu görüyoruz. Biz de yaşadık oğlumuz okula başlarken, bir hafta sonra çocuğu aldılar ama baş edemiyoruz dediler. Öğretmen var öğretmen var. Normal çocuklarla herkesin uğraştığını biliyoruz zaten. Bu mesleği yapmak isteyen bu çocukların seviyesine inerek yapmalı. Özel çocuklarla ilgilenen öğretmenlerin ellerinden öpüyorum.
“YÜREĞİ BUNALAN ANNELERİN NEFES ALMASINA YARDIMCI OLACAK”
Kötü örnek oluşturan öğretmenlerinde kendilerine çeki düzen vermelerini istiyorum. En büyük engel önyargı aslında, onlarla birlikte yol yürürsek kabullenirsek kazanırız aslında. Özel gereksinimli çocuklarımız için bir nebze olsun mutlu edebiliyorsak, yüzünde bir gülümsemeyi oluşturuyorsak bizden mutlusu yok. Genellikle aileler vakit geçirirken çocuklarla bunalıyorlar. Yüreği bunalan annelerimizin nefes almasına yardımcı olacak bir mekân olacak engelsiz yaşam merkezi. Öğretmenler çok önemli, fedakar ve özverili ise bu çocuklara kucaklayıcı yaklaşıyorlarsa o zaman rahat edebiliyoruz. En büyük engelin önyargı olduğunu ifade ediyorum.”