Sarı: Büyükşehir’den ulaşım sorunumuzu çözmesini istiyoruz

“Muhtarlar Konuşuyor” adlı yazı dizimize konuk olan Erenler Mahalle Muhtarı İhsan Sarı, “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden ulaşım sorunumuzu çözmesini istiyoruz. 11 Numaralı hattımız diyelim ki 30 kişilik, 60 kişi sığmaya çalışıyor bu otobüse. Sarper Mahallesi ve Erenler Mahallesi’nin hatlarının değiştirilmesini istedik. Hatlar çoğaltılsın ve iki mahallenin otobüs hatları farklı olsun istiyoruz” dedi

Kocaeli’nin İzmit ilçesine bağlı görev yapan muhtarları kapsayan “Muhtarlar Konuşuyor” adlı yazı dizimizin onuncu konuğu Erenler Mahalle Muhtarı İhsan Sarı oldu. Muhtar Sarı, mahallesinden asayiş konusunda pek sıkıntı yaşamadığını fakat sokaklarda uyuşturucu madde kullanımının ve satılmasının vatandaşları rahatsız ettiğini ifade etti. Gerçekleştirdiğimiz röportaj esnasında henüz 4.5 ay önce seçilmiş olan çiçeği burnunda muhtarımız İhsan Sarı’ya, “ Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve İzmit Belediyesi’nden hizmet alırken aksaklık yaşıyor musunuz? Her iki belediyeden de talepleriniz nelerdir?” sorusunu yönelttiğimizde, uzun uzun iki belediyeden de hizmet alırken sorun yaşamadığını bizlere anlattı.

İHSAN SARI’NIN BÜYÜKŞEHİR’DEN TALEBİ

Fakat Sarı’nın Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden bir talebi var. Erenler Mahalle Muhtarı İhsan Sarı, Erenler ve Sarper mahallelerine yolcu taşıyan 11 numaralı hattın sürekli olarak insan yığını içinde olmasından dolayı rahatsızlığını dile getirdi. Muhtar Sarı, iki mahalleye birden hizmet eden 11 numaralı hattın ulaşım konusunda yetersiz olduğunu ve Erenler ve Sarper Mahallelerine ulaşım sağlayan otobüslerin iki farklı hatta ayrılması gerektiğini ifade ederek, “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden ulaşım sorunumuzu çözmesini istiyoruz. 11 Numaralı hattımız diyelim ki 30 kişilik, 60 kişi sığmaya çalışıyor bu otobüse. Sarper Mahallesi ve Erenler Mahallesi’nin hatlarının değiştirilmesini istedik. Hatlar çoğaltılsın ve iki mahallenin otobüs hatları farklı olsun istiyoruz” dedi.

“YAŞAR AĞABEY’İN FOTOĞRAFI HALA OFİSİMİZDE DURUR”

Erenler Mahalle Muhtarı İhsan Sarı şunları söyledi: “1964 Yılında burada doğdum ve burada büyüdüm. Babam ve dedem bu mahallenin kurucularından sayılır, ailem yaklaşık 90 yıldır burada yaşıyor. Gürcü’yüz biz, buraya göç ettikten sonra taşınmışız ve o gün bugündür hala aynı sokakta evlerimiz. Onlar göç ettiler ama bizler hala buradayız. Rahmetli Yaşar Eker ağabeyimizi ilk kurucu muhtarımız olarak anıyoruz. Tam 23 sene boyunca muhtarlık yaptı. Yaşar Ağabey’in fotoğrafı hala ofisimizde durur. Mahallemiz ilk başlarda Kadıköy Mahallesi’ne bağlıydı ama daha sonra Kadıköy ve Erenler olarak ikiye ayrıldık. Seçilmemde en büyük etken Kadıköy Mahallesi ve burada hala ikamet eden eski dostlardır. Babamın, dedemin eski arkadaşları, benim arkadaşlarım çok destek oldular sağ olsunlar. Şöyle söyleyeyim Kadıköy Mahallesi’ndeki dostlarımız, bu mahalledeki dostlarını arayıp benim için oy istediler.

“MUHTARIMIZ MART AYINDA RAHMETLİ OLDU, HAZİRAN’DA SEÇİM YAPTIK”

Ben Yaşar Ağabey’in birinci azasıydım. 2019 Yılında emekli olduktan sonra Yaşar Ağabey bir gün beni aradı ve dedi ki seni ağza yazıyorum, o şekilde girmiş oldum ben de bu işlere. 3. Dönemimdi, Yaşar Ağabeyimiz rahmetli oldu ve o şekilde seçildim. Muhtarımız Mart ayında rahmetli oldu, hemen ertesi gün mahalleliyi mağdur etmemek adına hemen görevi sürdürmeye başladım fakat Haziran ayında tekrar bir seçim yaptık, toplamda 7 rakip olarak mahallelinin karşısına çıktık ve en yakın rakibime 400 fark atarak muhtar seçildim.

“MAHALLEDE UYUŞTURUCU MADDE KULLANIMI VAR”

Bizim mahallemiz çok kozmopolitik bir yapıya sahip. Her kesimden insanımız mevcut ama herkes saygı ve sevgi çerçevesi içerisinde bir arada yaşayabiliyor. Mahallemizde hırsızlık, kapkaççılık gibi, bir sıkıntımız yok çok şükür. Sarkıntılık, sapıklık ya da ahlaka mugayir şeylerde göremezsiniz bizim mahallemizde. Fakat bir asayiş sorunumuz var, uyuşturucu madde kullanımı. Bazı aileler, bazı sokaklarda bu maddeyi satıyorlar ve kullanıyorlar. O sokaklarda oturan diğer vatandaşlarımız da bu durumdan rahatsız olup, bizlere olayla ilgili şikayetçi oluyorlar. Bu durumu bizler çözemeyiz, bunu devletin çözmesi gerekiyor. Valiliğe konuyla alakalı kamera sistemi taleplerimiz oldu. Fakat bunun içinde internet altyapısının olması lazım denildi. Gereken internet altyapısının mahallemize kurulmasını istedik. Valilik, talebimizi olumlu karşıladı, bu sebeple bekliyoruz.

“MİLLETİ HAZIRCILIĞA ALIŞTIRDIK”

Mahallenin sosyoekonomik durumu çok kötü. Eğer 15 bin kişi yaşıyorsa 10 bini geçim standartlarının altında yaşıyorlar. Bizler belediyelere, kaymakamlığa ve devletin diğer kollarına yönlendiriyoruz ve yardım kolilerini gerekli yerlere ulaştırıp üstümüze düşen görevi yapıyoruz ama bence bu sistem yanlış. Çünkü devlet insanlara balık veriyor, balık tutmayı öğretmiyor. Bunu bu muhtarlıkta yaşadık maalesef, yardıma ihtiyacı olan hanımefendinin birine iş bulduk, bize verdiği cevap şuydu; ‘ben oraya işe gidersem yardımlarım kesilir, ben zaten o parayı çalışmadan da sosyal yardımlarla alıyorum neden çalışayım ki?’. Bence sosyal yardımların bu şekilde olmaması lazım, milleti hazırcılığa çok alıştırdık. Bu sistem bir şekilde dönüyor ama maalesef yanlış.”

“SANTRAL BAYIRI İÇİN TELEFERİK YA DA YÜRÜYEN BANT İSTİYORUM”

“Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve İzmit Belediyesi’nden mahalleniz için hizmet alırken aksama yaşıyor musunuz? Her iki belediyeden de talepleriniz nelerdir?” sorusunu yönelttiğimiz Sarı, “Henüz 4.5 ay oldu muhtar olalı, dolayısıyla yeni yeni başlıyor atılımlarımız. Seçildiğim günden beri sabah 07.30’dan 09.00’a kadar geziyorum mahalleyi. Birebir ilgilenmeye çalışıyorum mahalleyle, ev ziyaretleri de yapmak istiyorum. Benim mahallemle ilgili büyük ve güzel planlarım var ama taleplerimiz karşılanır mı bilmiyorum çünkü bu istekler ekonomi ve teknolojiyle alakalı istekler. Bizim taleplerimizin çoğu aslında genellikle İzmit Belediyesi ile alakalı şeyler oluyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin baktığı çok alanımız yok. Sağ olsunlar iki belediyede isteklerimizin çoğunu karşılıyor. Ben devletin ilgili makamlarından Erenler Mahallesi’ne Santral Bayırından merkeze inecek sıkıntısız bir teleferik istiyorum. Teleferik olmasa da ona benzer başka bir teknolojiyi kullanabiliriz. Yürüyen bant da olabilir. Neden olmasın? İspanya gibi ülkeler bile bu işi çözmüş, teknolojiyi kullanıyor adamlar. Bizler de yapabiliriz

“BÜYÜKŞEHİR’DEN ULAŞIM SORUNUMUZU ÇÖZMESİNİ İSTİYORUZ”

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden ulaşım sorunumuzu çözmesini istiyoruz. Bizim mahallemize 11, 16 ve 153 numaraları çalışıyor. Bu hatlarımız önce Erenler’e çıkıyor, Erenler’den sonra dönüyor birde Sarper’e gidiyor. Hat saatlerinde sorun yok, neredeyse 5 dakikada bir kalkıyor ama bizim nüfusumuz zaten kalabalık, Sarper nüfusu da kalabalık. Hele 11 numaralı hattımız diyelim ki 30 kişilik, 60 kişi sığmaya çalışıyor bu otobüse. İş giriş çıkış saatlerinde falan asla binilemeyen bir insan yığını içinde gözüküyor 11 numaralı hat. Erenler Mahallesi’nin yolcusu bindiğinde Sarper yolcusu binemiyor, Sarper Mahallesi yolcusu bindiğinde Erenler yolcusu binemiyor. Bu böyle çözülmemiş bir sıkıntı. Büyükşehir’den bununla ilgili bir talebimiz oldu. Sarper Mahallesi ve Erenler Mahallesi’nin hatlarının değiştirilmesini istedik. Hatlar çoğaltılsın ve iki mahallenin hatları farklı olsun istiyoruz. Dönüş de yaptılar bu talebimize sağ olsunlar. Şu an da araba alımları varmış, ocak ayına kadar bir süre istediler bizden. Bekliyoruz, inşallah bu talebimiz gerçekleşecek. İSU’ dan çok memnunuz. Gelen her müdür mutlaka 24 saat geçmeden sorunumuzu halletmiş oluyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin temizlik işlerine bakacağı sadece bir caddemiz var, o konuda da sıkıntı yaşadığımızı söyleyemem.

“FATMA HANIM ŞU ANA KADAR İKİ SEFER GELDİ MAHALLEMİZE”

Bizim mahallemizde sokak sayısı fazla olduğu için çoğu işimize zaten İzmit Belediyesi bakıyor. ‘Şu ana kadar taleplerimize geri dönmediler, gerçekleştirmediler’ dersem eğer yalan söylemiş olurum. Çoğu talebimizi karşılıyorlar sağ olsunlar. Nevzat Bey’in belediyecilik anlayışı daha değişikti, mutlaka 2-3 ayda bir mahalleye uğrar ve gezerdi, vatandaşların taleplerini birebir dinlerdi. Fatma Hanım seçildiğinden beri bizim mahallemize yalnızca iki sefer geldi. Fakat hizmet konusunda asla sıkıntı yaşadığımızı söyleyemem. Bu zamana kadar 2 bin küsür hizmet talep etmişim yüzde 96.6’sını gerçekleştirmişler. Gerçekleştirilmeyen hizmetlerde, mahallelilerin kişisel olarak bahçesine, evinin önüne talep ettiği hizmetler, geri kalan her hizmet oldu.

“MAHALLENİN TEMİZLİĞİ 2 KİŞİYLE OLACAK İŞ DEĞİL”

Temizlik işleri biraz zor işliyor, onu da çözeceğiz inşallah. Temizlik işlerinin sıkıntısı da şundan kaynaklanıyor, benim mahallemde sokak çok, bu iş iki kişiyle olacak iş değil. Canla başla çalışıyor arkadaşlarımız, asla çalışmıyorlar demiyorum ama sokak çok, işçi az. Bunu halletmemiz içinde belediyenin işçi alımı yapması lazım, bunun da belediyeye külfet olacağını düşünüyorum. Bunun yansıması illaki vatandaşa da olur yani. Ayrıca sokaklar çok olduğu için, bu 4 kişi olsa da zor olacak buranın temizliği, 5 kişi olsa da zor olacak.

“MAHALLEYE PAZAR İSTİYORUZ”

İzmit Belediyesi’nde bir de pazar yeri talebimiz var. Mahallemiz için pazar istiyoruz. Bizler, Pazarcılar Odası Başkanı Ramazan Kumsar ile birlikte gezip, uygun bölgelere baktık. Ben Fatma Hanım’la da görüştüm bu meseleyi, o da olumlu baktı. Bu mahallenin sakinleri genellik Perşembe Pazarı’nı kullanıyor, o da uzak kalıyor. Yeni nesil, malum yürümek istemiyor. Mahallemizi dik bir tepe olarak düşünelim, en üst bölgeye inşallah bir pazar yeri bölgesi olarak düşünüyoruz. Yeni yerleşim yerleri de orada” diye cevapladı.

Muhtarlar Konuşuyor
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber