“İzmit Belediyesi’ndekiler burunlarından kıl aldırmıyor”

“Muhtarlar Konuşuyor” adlı yazı dizimize konuk olan Karabaş Mahalle Muhtarı Arif Çelik, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve İzmit Belediyesini kıyaslayarak, “Büyükşehir’ in tüm personelleri gerçekten muhtarlara karşı görevlerini en iyi şekilde yapmaya çalışıyor, çözüm üretiyorlar sağ olsunlar ama İzmit Belediyesi’nde bu yok. Burunlarından kıl aldırmıyorlar” dedi

Kocaeli’nin İzmit ilçesine bağlı görev yapan muhtarları kapsayan “Muhtarlar Konuşuyor” adlı yazı dizimizin dokuzuncu konuğu Karabaş Mahalle Muhtarı Arif Çelik oldu. İzmit Belediyesi’nin çözümcü davranmadığını dile getiren Muhtar Çelik, “Büyükşehir’ in tüm personelleri gerçekten muhtarlara karşı görevlerini en iyi şekilde yapmaya çalışıyor, çözüm üretiyorlar sağ olsunlar ama İzmit Belediyesi’nde yok bu adet. Burunlarından kıl aldırmıyorlar” şeklinde konuştu. İstiklal ve Akça Camii Caddelerinin asfaltlarının yenilenmesini istemesine rağmen hala yenilenmediğini ve sadece yama yapıldığının altını çizen Karabaş Mahalle Muhtarı Arif Çelik, durumu İzmit Belediyesi Fen İşleri Müdürü Burak Güreşen’ e ‘Kumaş eski olduğu için dikiş tutmuyor. Eğer bu caddelerin asfaltları yenilenmezse Büyükşehir’e bildireceğim. Eğer Büyükşehir buraların asfaltlarını yenilerse gücünüze gitmesin’ şeklinde aktardığında Güreşen’in muhtara karşı tepkili yaklaştığını ifade etti.

“’ACABA MUHTAR OLSAM FAYDAM DOKUNUR MU?’ DİYE DÜŞÜNDÜM”

İzmit Belediyesi Fen İşleri Müdür Burak Güreşen ile aralarında geçen diyalog sonrasında bahsi geçen İstiklal ve Akça Camii Caddeleriyle ilgili netice alamayan Çelik, şunları söyledi: “Bu benim birinci dönemim en son yapılan muhtarlık seçimlerinde aday oldum ve mahallelinin teveccühü ile muhtar seçildim. 11 aday vardı, 2 tanesi son gün çekildi toplam 9 aday olarak yarıştık. Aslen Çankırılıyım ve emekli memurum. Muhtar olmadan önce benim bir emlakçılık ofisim vardı ve bu işi yürüttüğüm sırada ‘acaba muhtar olsam mahalleye faydam dokunur mu?’ diye düşündüm.

“MAHALLEMİZ GELECEK YIL 100 YAŞINI DOLDURACAK”

Bizim mahallemiz merkez mahalle olması sebebiyle 72 milletten insan yaşar. Her ilimizden ve yurtdışından mahalle sakinlerimiz var. Her biriyle çok iyi anlaşmaya çalışıyorum. Aynı zamanda mahallemiz İzmit’in en eski mahallelerinden biridir, gelecek yıl 100 yaşını dolduracak inşallah. Yürüyüş yolu, istiklal Caddesi, Akçakoca Camii Caddesi, İnönü Caddesi, Leyla Atakan Caddesi, Cengiz Topel Caddesi gibi ana harteller Karabaş Mahallesi’ne aittir. Kocaeli’nin hangi ilçesinden gelirseniz gelin, herkesin yolu mutlaka İzmit’e geldiğinde Karabaş Mahallesi’nden geçer.

“MAHALLEMİZ SAKİNLERİ SON DERECE EĞİTİMLİ VE KÜLTÜRLÜ İNSANLAR”

Mahallemiz sakinleri diğer mahallelere nazaran son derece eğitimli, kültürlü ve sıkıntılı olmayan insanlar daha fazla olduğu için asayiş konusunda daha iyi durumda ama mahallemiz, merkez mahalle olduğu için yer yer alkol alan insanların çıkardığı taşkınlıklar görülebiliyor. Bu tür durumlarda da İzmit Belediyesi zabıta ekipleri sağ olsun yardımcı oluyorlar ve rahatsızlık duyulan herhangi bir durumda anında olaya müdahale edilerek bu tür şeyler giderilebiliyor.

“KARABAŞ, EKONOMİK ANLAMDA DAHA ÜST SEVİYEDE”

Mahallenin ekonomik durumu genel olarak orta ve üzeri seviyede. Ancak mahallede esas konut sahipleri zaman ilerledikçe Kocaeli’de daha gelişmiş, daha sakin yerler olan Kartepe, Başiskele ve Yahya Kaptan gibi bölgelere taşındılar ama Karabaş Mahallesi’nin şu an da olan mevcut durumu bile diğer mahallelerden ekonomik anlamda daha üst seviyede diyebiliriz.

“İZMİT BELEDİYESİ EKİPLERİNİ DOĞRU KURAMADI”

“İzmit Belediyesi’nden gereken hizmeti alabiliyor musunuz, belediyeden mahalleniz için talep ettiğiniz şeyler nelerdir?” diye sorduğumuz Muhtar Arif Çelik, “Ben Karabaş Mahallesi’ni İzmit’in yüzü olarak düşünüyorum. Burası ne kadar temiz olursa, bakımlı olursa bunun faturası aynı şekilde yerel yönetimlere çıkar. Ama sokaklar kirliyse, lambalar yanmıyorsa, doğalgaz konusunda sıkıntı çekiyorsa yine aynı şekilde yerel yönetimlere yansır. Zaman zaman İzmit Belediyesi’yle temizlik konusunda sıkıntılar çekiyoruz. Bana göre bunun sebebi İzmit Belediyesi’nin ekiplerini doğru kuramamış olması. Bu sebeple yer yer noksanlıklar yaşanıyor. Temizlik konusunda zaman zaman gece vardiyasında çalışan arkadaşlarla sohbet etme fırsatımız oluyor. 8-9 işçiyle çalıştıklarını söylüyorlar. Bu 8-9 kişiyle birlikte tren garının oradan Eren Camii’sinin oraya kadar temizlemeye çalışıyorlar. Bu insan gücüyle olacak iş değil. Dolayısıyla temizlik konusunda kesin bir sonuç alamıyoruz.

“SOKAKLARIN HEPSİNDE PARK YASAĞI OLMALI”

Sokaklarımız dar ve çift yönlü araç park ediliyor. Temizlik işçilerimizin, işlerini yaptıkları esnada araçların altına girip temizleyecek halleri yok. Özellikle Şehit Musa Sokak’ta bunun sıkıntısını çekiyoruz. Sokaklarımız zaten dar, birde çift yönlü park durumu söz konusu olduğunda bizler dua ediyoruz ki yangın falan çıkmasın diye çünkü eğer öyle bir felaket başımıza gelirse ambulans, itfaiye dahi sokaklara giremez. Fatma Hanım’ın bir çalışması var, bazı sokakları trafiğe kapattı bu çalışma doğrultusunda. Araçlar sadece seyir halinde. Bu çalışmanın çok iyi bir çalışma olduğunu düşünüyorum ve diğer sokaklarımız içinde bu uygulamanın gerçekleşmesini istiyorum. Çünkü İzmit’te araç park edilebilecek zaten bir sürü seçenek olduğunu düşünüyorum.

“’SİZ YAPMAZSANIZ, BÜYÜKŞEHİR YAPAR. GÜCÜNÜZE GİTMESİN’ DEDİM”

Bunlar dışında İzmit Belediyesi’nden İstaklal Caddesi ve Akça Camii Caddesinin asfaltlarının yenilenmesini talep ediyorum fakat sadece yama yapıldı. Yama yapıldıktan sonra Fen İşleri Müdürlerine durumu aksettim, onlara dedim ki ‘Kumaş eski olduğu için dikiş tutmuyor. Eğer bu caddelerin asfaltları yenilenmezse Büyükşehir’e bildireceğim. Eğer Büyükşehir buraların asfaltlarını yenilerse gücünüze gitmesin’ Ben böyle söyledikten sonra Burak Müdür biraz gerildi, ‘Bunu söyledin mi gerçekten muhtar?’ dedi. O günden sonra yine sonuç alamadık. Muhtarların rahatsız olduğu bir şeyi dile getirmesinde fayda var. Ben sonuçta siyasi olarak seçilmedim ki.

“3.5 YILDIR

BENİ BEKLETİYORLAR”

İkizli Çeşme Meydanı’nın bakım ve onarım çalışmalarının yapılmasını istiyorum. Yaklaşık 3.5 yıl önce böyle bir talebim olmuştu fakat neredeyse 3.5 yıldır beni bekletiyorlar. Oraya üç tane lamba taktılar, bankları yenilemeye çalıştılar fakat yenilenen banklar 2-3 ay sonra tekrar düştü. Pek bir netice alamadık yani” şeklinde cevap verdi.

“İSU’YA TEŞEKKÜR EDİYORUM”

“ Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden hizmet alabiliyor musunuz, mahalleniz için Büyükşehir’den talep ettiğiniz şeyler nelerdir?” sorusunu yönlendirdiğimiz Çelik, cevap olarak şunları söyledi: “ Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’yle pek bir sıkıntı yaşadığımı söyleyemem hatta İSU’ya çok teşekkür ediyorum. Ben İSU’dan herhangi bir şey talep ettiğimde ben daha müdahale edilecek bölgeye gitmeden İSU’nun ekipleri orada hazır halde duruyor. Eğer Büyükşehir’deki gerekli kişilere ulaşırsan hizmetler harfiyen yerine geliyor, aksama olmuyor.

“YÜRÜYÜŞ YOLU’NDA İŞ GÜZEL AMA İŞÇİLİK ZAYIF”

İnönü Caddesi ve Yürüyüş Yolu’nun bakımını yaptılar ancak iş güzel, işçiliğin zayıf olduğunu düşünüyorum. Yürüyüş Yolu’nun temizlik konusunda onlarında zayıf olduğunu düşünüyorum. Eskiden Yürüyüş Yolu her gün yıkanırdı ama şimdi biz telefon edersek gelip yıkıyorlar. Ayrıca Yürüyüş Yolu’ndaki mazgalların içleri dolmuş durumda, bu mazgalların temizlenmesi lazım. Esnaflarımız şikayetçi oluyor çünkü çoğu gıda üzerine ticaret yapıyor ve bu mazgallardan pis kokular yayıldığında esnafımız sıkıntı yaşıyor.

“İZMİT BELEDİYESİNDEKİLER BURUNLARIN KIL ALDIRMIYORLAR”

Yine de Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin muhtarlara karşı çok iyi niyetli olduğunu düşünüyorum. Tüm personelleri gerçekten muhtarlara karşı görevlerini en iyi şekilde yapmaya çalışıyor, çözüm üretiyorlar sağ olsunlar ama İzmit Belediyesi’nde yok bu adet. Burunlarından kıl aldırmıyorlar. Bu iş ekip işidir. Ekibi doğru kuramazsan eğer neticeye varamazsın. Büyükşehir Belediyesi’nin Bilgi İşlem bölümünden faydalanıyoruz, muhtarlar biriminden faydalanıyoruz. En basitinden telefonla aradığımız zaman santralci bile ‘Buyur muhtarım’ diye açıyor telefonu. İzmit Belediyesi’ni aradığımız zaman dokuz dereden su getirtiyorlar bize.”

“KİMSE ANASININ KARNINDAN MUHTAR OLARAK DOĞMUYOR”

“Muhtarların, muhtarlık görevleri dışında ikinci bir iş yerinde çalışıyor olmasını doğru buluyor musunuz?” sorusunu sorduğumuz Arif Çelik, “İnsanlar anasının karnından muhtar olarak doğmuyor. Herkesin kendisine göre, hayatlarını idama ettirebilmeleri için o alanda kendisini geliştirdiği bir iş kolu vardır. Örneğin ben devlet memuruydum 2008 yılında emekli oldum, emekli olduktan sonra emlak kursuna gittim ve emlakçı oldum. Bizim aldığımız 5 bin 500 TL maaş olarak geçmiyor, ödenek olarak geçiyor. Yanlış anlaşılmasın, herkese anasının ak sütü gibi helal olsun ama burası merkez mahalle, ben burada her gün en az 30-40 kişi ağırlıyorum ve hepsine ‘Çay içer misin?’ diye soruyorum. Bir çay 4 TL, 30 çay içseler 120 TL eder. Elektriği, suyu kendi cebimizden ödüyoruz. Kira giderlerini İzmit Belediyesi karşılıyor ancak aidatları ödemiyor. Ben daha kimseden 1 TL evrak parası almadım. Valilik evrak ücreti 7 TL’dir diye kağıt gönderiyor ama ben evrak ücreti almıyorum” ifadelerini kullanarak cevap verdi.

Muhtarlar Konuşuyor
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber