“Bize yok, karşı mahalleye var”

“Muhtarlar Konuşuyor” adlı yazı dizimize konuk olan Akpınar Mahalle Muhtarı Erhan Aydın, İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in muhtarlar arasında ayrımcılık yaptığını belirterek, “İzmit Belediyemizden fazla hizmet alamadık. Akpınar köyümüzde bir taş duvar ihtiyacımız vardı. ‘Bu sene yapamayız, seneye’ diye cevap verdiler. ‘Bütçemiz yok’ dedikleri gün komşu mahallemizde Şirintepe’de duvar imalatına başladılar” dedi

Kocaeli’nin İzmit ilçesine bağlı görev yapan muhtarları kapsayan “Muhtarlar Konuşuyor” adlı yazı dizimizin sekizinci konuğu olan Akpınar Mahalle Muhtarı Erhan Aydın oldu. Göreve geldiğinden beri Akpınar Mahallesi’nin İzmit Belediyesi’nden pek hizmet alamadığının altını çizen Aydın, “İzmit Belediyemizden fazla hizmet alamadık. Akpınar Köyümüzde bir taş duvar ihtiyacımız vardı. ‘Bu sene yapamayız, seneye’ diye cevap verdiler. ‘Bütçemiz yok’ dedikleri gün komşu mahallemizde Şirintepe’de duvar imalatına başladılar” dedi.

“O POTANSİYELDE BİR ADAY

GÖREMEDİĞİM İÇİN ADAY OLDUM”

Hürriyet’in göreve geldiğinden beri muhtara karşı olan soğuk tavırlarından dolayı artık kapısının İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’e kapalı olduğunu belirten Muhtar Aydın, “Bu mahallenin seçilmiş kişisi olarak, Hürriyet hariç herkese kapım açık. Bu kapı ona kapandı. ‘Belsa Plaza’nın anahtarını vereceğim, orayı artık sen yönet’ dese yine gitmem” sözleriyle belediye başkanına karşı tavrını ortaya koyarak şunları söyledi: “Gümüşhane Kelkit doğumluyum. 10 yılı aşkın süredir burada yaşıyorum. Muhtarlıkta ilk dönemim. Önceki muhtar emekliye ayrılınca onun da desteğiyle muhtar oldum. Daha önce Toplu Konut İdaresi Site Yönetim Şube Müdürlüğüne bağlı bir görevliydim. O kadar konutu yönetirken çıkabilecek muhtar adaylarını da değerlendirdim ve o potansiyelde bir aday göremediğim için aday oldum.

“EN YAKIN RAKİBİME YÜZDE 50 FARK ATTIM”

Her fikirden kişilerle bir aradayız. Burada her siyasi görüşten insanın oy vererek göreve getirdiği birisiyim. 6 muhtar adayı içinden seçildim ben. En yakın rakibime yüzde 50 fark attım. Burası genelde kozmopolit bir yapıya sahip. Bizim merkezdeki Akpınar Köyümüz ise Manav köyüdür.

“MAHALLEMİZİN YÜZDE 70’İ ALT GELİR

GRUBU OLAN İNSANLARDAN OLUŞUYOR”

TOKİ bölgemizde 396 daire Valiliğimizin dairesidir. 100 TL taksitle vatandaşımızın barınabilmesi için yapılmış dairelerdir bunlar. 512 dairemiz alt gelir grubuna dair vatandaşların yaşadığı TOKİ konutlarıdır. 720 daire de Marmara Depremi’nde yakınlarını kaybedenlere tahsis edilmiş dairelerdir. Bunların da ödemeleri cüzi bir şekilde devam ediyor. Akpınar Köyü de buraya bağlı. Burada TOKİ ile 2011’de yerleşim başladı. Akpınar Köyü ise bayağı eski bir köydür. Mahallemizin yüzde 70’i alt gelir grubuna dahil insanlardan oluşuyor.

“BENİM OMUZLARIMDA DAHA FAZLA YÜK VAR”

Biz yerel yönetimlerle diyalog içerisindeyiz. Gerek Kaymakamlığımızla gerek Büyükşehir Belediyemizle gereken yardımların hak sahiplerine ulaşmasına katkı sağlıyoruz. Okuma yazma bilmeyen vatandaşlarımızın bile takibini yapmak bize düşüyor. Diğer mahallelerden daha farklı bir yapısı var. Benim omuzlarımda biraz daha fazla yük var doğal olarak.

“KÜMES DAHİ YAPMAYA ÇALIŞANLAR OLDU”

Normal yerleşik mahalle ile burası arasında dağlar kadar fark var. Diğer mahallelerde komşu komşuya yardımcı olabiliyor, burada o yok. Apartman kültürü de yok. İnsanları bu konuda yavaş yavaş bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Burada oturan insanlar daha önce müstakil dairelerde, gecekondularda ikamet ediyorlardı. Çok sayıda Roman vatandaşımız da var. Komşunun hakkı hukuku olduğunu öğretmeye çalışıyoruz. Apartmanda ortak alan kullanımı konusunda özellikle bilinç aşılamaya gayret ediyoruz. Apartmana ilk başlarda kümes dahi yapmaya çalışanlar oldu. Bunları engellemeye çalışıyoruz.

“BU KAPIYA GELİP DE BOŞ GİDEN OLMADI”

Özellikle Ramazan aylarında sosyal destek anlamında çok yardımlarımız oluyor. Fabrikalardan, iş adamlarından destek toplayarak bayağı bir yardım yapıyoruz. Bu kapıya gelip de boş giden olmadı. Buraya gelen insanın mağduriyetini bir şekilde çözüyoruz.

“KARAKOL AÇILMADAN ÖNCE

SIKINTILI BİR BÖLGEYDİ”

Asayiş olarak eskiden jandarma karakolu açılmadan önce sıkıntılı bir bölgeydi burası. Karakol açıldıktan sonra her şey rayına oturmaya başladı. Huzur ortamı geldi mahallemize. Jandarma karakolu kurulmadan önce uyuşturucu, kavga, aile içi şiddet çok vardı. Kavgaların engellenmesi için Alikahya’dan buraya bir ekip gelmesi gerekiyordu. En erken 45 dakikada buraya gelebiliyorlardı. Şimdi ihbara hemen müdahale yapılıyor. Bizim talebimiz doğrultusunda açıldı karakol. Geçmiş dönem kaymakamlarımızdan Ersin Bey sayesinde karakol hizmete girdi.

“SEDAŞ’LA SIKINTIMIZ BELLİ

ÖLÇÜDE HALA DEVAM EDİYOR”

Geçmişte SEDAŞ ile ilgili çok sıkıntı yaşıyorduk. Aylarca karanlıkta kalan sokaklarımız oluyordu. Sıkıntımız belli ölçüde hala devam ediyor. Bazı sokak aydınlatmalarında sorunlar aşıyoruz ama çözüm üretme noktasında şu anda bayağı bir yol aldık. Bizim ana hatta sıkıntımız var. Yeni hat döşenmesi gerekiyor. SEDAŞ oraya ödenek ayarlayamıyor ve bölge karanlıkta kalıyor. Örneğin geçtiğimiz aylarda yaşanan trafik kazalarında hasar gördüğü için sökülen elektrik direklerinin yerine yenileri konulmadı. Direklerin 6. aya kadar getirileceği söylendi fakat getirilmedi. Hala bekliyoruz.

“BÖLGEMİZDE SOSYAL ALAN YOK”

Bölgemizde konut alanının dışında herhangi bir sosyal alan yok. Ormanlar var ama ormanlara yerel yönetimler herhangi bir çalışma yapamıyor. Daha önce 160 dönüm yer ormandan kiralanmıştı mesire alanı olarak. O bölgeler şu anda el değiştirdi. El değiştirince yeni alan arkadaşlar bizim ihtiyaçlarımız doğrultusunda projeler geliştiriyorlar. Mesela çok güzel bir kafemiz yapıldı. Emsalsiz bir kafe. Ekmek fırınımızı, düğün salonumuzu yapıyorlar. Kiralık mini dükkanlar yapıyorlar. Kafemiz 10 güne kadar açılacak ve 7-8 tane bölgemizden insan çalışacak.”

“BÜYÜKŞEHİR TALEPLERİMİZİN

YÜZDE 90’INI GERÇEKLEŞTİRDİ”

“ Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden talep ettiğiniz hizmetler nelerdir, bu zamana kadar talep ettikleriniz gerçekleşti mi?” diye sorduğumuz Erhan Aydın, sorumuza şöyle cevap verdi: “Biz taleplerimizi Büyükşehir Belediyesi’ne iletiyoruz. Zaman zaman Büyükşehir Belediye Başkanımız yapılan taleplerimizle ilgili bize açıklamalar da yapıyor. Büyükşehir’den talep ettiklerimizden yüzde 90’ı yapıldı. Yol Bakım Timi, A-Takımı gibi ekipler kurdu ve bu ekipler muhtarın eli ayağı oldu. Bir şey olunca A-Takımı hemen müdahale ediyor.

“ÖZEL HALK OTOBÜSÜ ŞOFÖRLERİNE

VERİLEN CEZALAR CAYDIRICI DEĞİL”

Bölgemize 2 tane belediyemizin hattı var. 70 ve 85 numaralı hatlar. Bunlarda aksama olmuyor ama şehir içi kooperatifte zaman zaman sıkıntı yaşıyoruz. Tura gelmeyen araçlar oluyor. Büyükşehir’in biraz daha bu konuda duyarlı olması gerekiyor. Bir şekilde buna müdahil olunmalı. Cezalar caydırıcı değil. ‘Sabah kalkamadım’ diyerek tura çıkamıyor ama vatandaş sabah işine gidemiyor, okula gidemiyor bunun hesabını kim verecek. Denetimler sıklaştırılmalı.”

“BİZE YOK DEDİLER ŞİRİNTEPE’DE

DUVAR İMALATINA BAŞLADILAR”

“İzmit Belediyesi’nden talepleriniz nelerdir, gereken hizmetleri alabiliyor musunuz?” sorusunu yönelttiğimiz Akpınar Mahalle Muhtarı Erhan Aydın, “İzmit Belediyemizden fazla hizmet alamadık. Akpınar Köyümüzde bir taş duvar ihtiyacımız vardı. ‘Bu sene yapamayız, seneye’ diye cevap verdiler. ‘Bütçemiz yok’ dedikleri gün komşu mahallemizde Şirintepe’de duvar imalatına başladılar. Biz de Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ı köye davet ettik. ‘Başkanım bu duvarın yapılması gerekiyor ama İzmit Belediyesi ilgilenmiyor’ dedim. O da, ‘Tamam biz yapalım’ dedi ve yapıldı. Ben bazen sosyal medya hesaplarında Tahir Başkan’ı övdüğüm zaman AK Partilisin diyorlar” diye cevap verdi.

“FATMA HANIM MUHTARLARI KÜÇÜK GÖRÜYOR”

“İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in bazı muhtarlara karşı tavır aldığını düşünüyor musunuz?” diye sorduğumuz Aydın, “Fatma Hanım seçileli 3 buçuk yıl oldu. 3 buçuk yıldır benim mahalleme adım atmadı. Sadece yukarıda KİPTAŞ’ın projesine gidip geldi. ‘Ne sorununuz var, ne derdiniz var’ diye sorarak bizleri dinlemedi. En başlarda randevularımıza hep olumsuz döndü. Randevu vermiyor. Fatma Hanım, muhtarları biraz küçük görüyor galiba yoksa randevu verirdi. Biz binlerce kişinin temsilciyiz burada. Bunu biraz idrak etmesi lazım. Ben kendisini protesto ediyorum ve hiçbir programına katılmıyorum, katılmayacağımda” diye cevap verdi.

“FATMA BAŞKAN KENDİ AYAKLARINA SIKIYOR”

“Sizce Hürriyet size karşı neden böyle bir tavır aldı?” sorusunu yönelttiğimiz Aydın, cevap olarak şu ifadeleri kullandı: “Burada siyasi partilerin temsilcileri var. CHP temsilcisi karalamayı çok iyi yapıyor ve demek ki başkan da inanıyor. Başkan tenezzül edip, ‘Muhtarım bir oturup konuşalım, derdinizi çözelim’ demedi. Bundan sonra da belediye başkanlığına oynayacağı bir durumu da yok diye tahmin ediyorum. Aday olmayı düşünen kişi böyle davranmaz, Fatma Başkan kendi ayaklarına sıkıyor. Fatma başkanın arası CHP tabanıyla da sıkıntılı. Tahmin ediyorum ki Kılıçdaroğlu Fatma Başkan’ı Büyükşehir’e hazırlıyor ama zor açıkçası. Bu taban onu kabul etmez.

“HÜRRİYET HARİÇ HERKESE KAPIM AÇIK”

Fatma Hanım bazı muhtarları küçük, bazı muhtarları büyük görüyor. Örneğin Şirintepe Muhtarımız Nilgün Düzen değerli bir muhtarımız ama CHP’nin delegesi olduğu için her işini görüyor. Plajyolu Mahalle Muhtarı Mustafa Yaman’ın işi görülüyor çünkü CHP’nin üyesi. Bu tür muhtarların işleri görülüyor. ‘Birazını da yanımda tutayım da oy potansiyelim olsun’ diye düşünüyor galiba Fatma Hanım. Tutum ve davranışları her açıdan yanlış. Muhtar tüm mahallelinin muhtarı. Benim makamıma HDP milletvekili de geldi, onu da ağırladım sonuçta. Bu mahallenin seçilmiş kişisi olarak, Hürriyet hariç herkese kapım açık. Bu kapı ona kapandı. ‘Belsa Plaza’nın anahtarını vereceğim, orayı artık sen yönet’ dese yine gitmem.

“2012 YILINDA YAPTIĞIM BİR

PAYLAŞIMI ÖNÜME KOYDULAR”

Muhtarlık yeriyle alalı olarak bir talebim vardı. Bunu o dönem İzmit Belediyesinde Muhtar İşlerinden Sorumlu Süleyman Şen’e ve Dilek Yalçın’a ilettim. Süleyman Bey’e defalarca dilekçe verdim. Sonra önümde 2012 yılında şu anda kullanmadığım sosyal medya hesabımdan Kemal Kılıçdaroğlu ile ilgili yaptığım paylaşım önüme kondu. Ben de, ‘Şimdi bunun üzerinden mi siyaset yapacaksınız? Bunun üzerinden beni değil mahallemi cezalandırıyorsunuz’ dedim. Bana 4 kez yer tahsis edildi ama hepsine CHP’nin İlhan adındaki mahalle temsilcisi tarafından engel olundu.”

“İNŞALLAH İNSANLARIN GÖZÜNDE

BİZ ONLARI YOK EDERİZ”

Göreve geldiğinden beri İzmit Belediyesi’nden pek hizmet alamadığını belirten Aydın’a, “İzmit Belediyesi’nden mahallesi için acil ve zaruri olarak gelmesi gereken hizmetler nelerdir?” diye sorduk. Aydın ise “İzmit Belediyesi’nden beklediğimiz taleplerimiz hala var. Başıboş köpekler sıkıntı. Aileler çocuklarını okula dahi gönderemiyorlar. Bu büyük bir sıkıntı. 2019’dan beri parklarımızın zeminleri yapılmadı. Bir tanesi yapıldı o da vatandaşın talebi üzerine. 2 tane daha park yapıldı ve muhtara haber verilmedi. Çalışma yapılıyor ve muhtara haber verilmiyor. Onların gözünde muhtar yok ama inşallah insanların gözünde de biz onları yok ederiz. Fatma Hanım’dan ben bunları gördüysem yukarısından neler görürüm kim bilir. Üsttekiler bize ne gözle bakıyorlar acaba” ifadelerini kullanarak cevap verdi.

“FATMA HANIM RESMEN TÜKÜRDÜĞÜNÜ YALIYOR”

Akpınar Mahalle Muhtarı Erhan Aydın’a “Tavşantepe Mahalle Muhtarı İbrahim Efe’nin İzmit Belediyesi’nde çalışırken işine son verilmesinin ardından başka muhtarların İzmit Belediyesi’nde işe başlaması çok tepki almıştı. Siz bu konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz?” diye sorduk. Aydın şu şekilde cevap verdi: “İzmit Belediyesi’ne Ali Filiz ve Turgay Oruç işe alınınca paylaşım yaptım. Fatma Hanım’ın ‘Çift maaş devri bitti’ diyerek Mustafa Kabak ve İbrahim Efe’yi çıkarmasına tepki verdik. Peşine 2 muhtar daha işe aldı. Bir muhtar da hiçbir yere gitmeden maaş alıyormuş. Muhtarın 2 işi olmasına karşı değilim. Ayrımcılık yapılması doğru değil. İbrahim Efe ne iş verilirse yapmış adam. Muhtar olduğu için de gece işi istemiş. Gece işinde de tüm işlerini yapmış. Gecede parmak basma olayı olmaz. Oradan da işe gelmedi yaftası vuruldu kendisine. Bu çok ayıp bir şey. Davasını da kazandı. Ben Ali Filiz’i çok severim. Onun işe girmesine çok sevindim ama Fatma Hanım resmen tükürdüğünü yalıyor açıkçası.”

“MUHTARLAR BELEDİYELERDE ÇALIŞABİLİR”

“Muhtarların ikinci bir işte veya belediyelerde çalışıyor olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?” diye sorduğumuz Erhan Aydın, “Biz maaş almıyoruz, ödenek alıyoruz. Asgari ücret alıyoruz ama burada çayımıza yetmiyor o para. Bizim de geçindirmekle yükümlü olduğumuz ailemiz var. Muhtarın çalışması gerekiyor bence. Muhtarın ikinci işi yapması gerekiyor. Emekli değilse geçinmesi imkansız. Burada 700-800 lira elektrik faturası ödüyorum. Muhtarlar bence belediyelerde de çalışabilir. Muhtarlar çalıştıkları belediyelerde partili gibi davranmamalı. Bir muhtar işlemeyen bir durum varsa çalıştığı belediyenin diğer birimlerini eleştirebilir. Eğer sıkıntı kendi biriminde varsa o birimde çalıştığı için sorunu daha kolay çözebilir” diye cevap verdi.

Muhtarlar Konuşuyor
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber