“Park kavgası mahalleliyi sıkıntıya soktu”
“Muhtarlar Konuşuyor” adlı yazı dizimize konuk olan Hacıhızır Mahalle Muhtarı Lütfi Bodur, Cumhuriyet Parkı konusunda Büyükşehir ile İzmit Belediyesi aralarındaki çekişmeden dolayı mahalle halkının sıkıntıya düştüğünü belirterek, “Kim yapacaksa yapsın bu iş bir an evvel çözülsün” dedi
Kocaeli’nin İzmit ilçesinde görev yapan muhtarları kapsayan “Muhtar Konuşuyor” adlı yazı dizimizin yedinci konuğu Hacıhızır Mahalle Muhtarı Lütfi Bodur oldu. Cumhuriyet Parkı’nı da içine alan mahallenin muhtarlığını yapan Bodur, parktaki kavganın mahalle halkını olumsuz etkilediğini anlattı. CHP ve İYİ Parti il başkanlarının devreye girmesiyle parktaki kavga sona ermiş, buranın projesini yapma işi İzmit Belediyesine kalmıştı. Nihayet sonuçlanan bu kavganın, vatandaşı sıkıntıya soktuğunu ifade eden Muhtar Bodur, “İzmit Belediyesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin birbiriyle çekişme süreci yüzünden mahalle halkımız sıkıntıya düştü. Bizler de şimdi diyoruz ki, kim yapacaksa yapsın bu iş bir an evvel çözülsün” ifadelerini kullandı.
“HER ZAMAN MAHALLEME KARŞI DUYARLI BİR İNSAN OLDUM”
Cumhuriyet Parkı’ndaki bina ile ilgili iki kurum arasındaki çekişme sürecinin ardından Anıtlar Yüksek Kurulu’nun tadilatı durdurduğunu, işletmenin faaliyete geçmemesi durumunda belediyenin zarara uğrayacağının altını çizen Bodur, şunları söyledi: “1963 Yunanistan, İskeçe’de doğdum. 1980’de İzmit’e geldim ve burada yaşamay başladım. Muhtar olduğum zamana kadar lokantacılıkla uğraştım. Muhtar olarak seçildikten sonra mesleğimi yapmayı sürdürmedim. Hatta birkaç sosyal tesis işletmemiz vardı, muhtarlık görevini üstlenmeye başladığım andan itibaren onları devrettim. Bu benim muhtarlıktaki ilk dönemim. İzmit’te Hacıhızır Mahallesi’nde yaşamaya başladıktan sonra, her zaman için mahalleme karşı duyarlı bir insan oldum. 1980 ve 1987 yıllarında Mehmet Bodur yani amcam, zaten Hacıhızır Mahalle Muhtarlığı görevini sürdürüyordu. Nereye giderse, beni de yanında götürmeye başladı. Bu vesileyle mahalle halkı da beni iyice benimsemiş ve tanımış oldu.
“VERDİĞİM SÖZE KARŞILIK MUHTAR OLDUM”
Amcamdan sonra muhtarlık görevini üstlenen Hüseyin Kılıç arkadaşımız 3 dönem muhtarlık yaptı. Kılıç’ın bazı fiziksel sıkıntıları olduğu söyleniyordu ve tam bu dönemde benden 1.Ağza olmamı istediler. Ben ağza olduktan sonra mahalle sakinleri, ‘Biz aslında bu dönem muhtarı değiştirmeyi düşünüyorduk ama madem ağza olarak sizler görev alacaksınız, o halde değiştirmeyelim ama bir sonraki dönem muhtar olarak sizi görmek isteriz’ dediler. Ben de o dönem muhtar olacağıma dair mahalleliye söz verdim. Seçim vakti geldiğinde de verdiğim söze karşılık aday oldum ve seçildim.
“KAHVEHANE KÖŞELERİNDE ZİYAN OLMAMALARI İÇİN MÜCADELE ETTİM”
İlk İzmit’e geldiğim yıllarda Şafakspor adlı bir futbol takımımız vardı, hatta bir dönem kapatıldı ve daha sonra tekrar açıldı. 1989 yılında Şafaksporun yönetimine dahil oldum. 1997 Yılında ise Hacıhızır Mahallesi’nin futbol takımı olan Şafakspor’un başkanlığını yapmaya başladım. Bu süreçte mahallemizin çocuklarına her zaman için katkımız olsun istedim. Onların kahvehane köşelerinde ziyan olmalarını ya da kötü alışkanlıklar edinmelerini istemiyordum, bunun için mücadele ettim. Yani muhtar olmadan önce de her zaman mahalleme karşı sorumluluk sahibi bir bireydim.
“PANDEMİ DÖNEMİNDE İHTİYAÇ SAHİBİ VATANDAŞLARIMIZ ARTTI”
Hacıhızır Mahallesi 1930’larda kurulan, eski bir mahalledir. Konum itibariyle tam merkezde, Cumhuriyet Parkı’nın üstünde yer alıyor. Genellikle göçmen kökenli, manav ve doğulu komşularımız ikamet eder burada. Bu mahallede eskiden beri yaşamını sürdüren insanlarımızın sosyoekonomik durumu genellikle orta ve orta gelirin üstüdür. Fakat tabi ki her mahallede olduğu gibi bizim de ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız var. Özellikle Pandemi döneminde işlerini kaybedenler oldu ve o aralar ihtiyaç sahiplerinde bir artış söz konusu oldu. Pandemi dönemini atlattıktan sonra iş imkanları tekrar doğunca insanlarımız çalışmaya başladı ve o sorunu yavaş yavaş girdemeye başladık.
“BAZEN MAHALLE İÇİ YARDIMLAŞMAYLA HALLEDİYORUZ”
İhtiyaç sahibi vatandaşlarımız, daha çok buraya kiracı gelmiş, özellikle doğu illerimizden göç etmiş kesimden oluşuyor. Bu insanlarımız iş imkanları da biraz kısıtlı olduğu için böyle olduğunu düşünüyorum. Birde Roman kardeşlerimizden daha çok ihtiyaç sahiplerinin çıktığını görüyoruz. Bu ihtiyaç sahiplerine devletimiz, kaymakamlığımız sağ olsunlar, onların sunduğu imkanlarla yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bunun yanısıra komşuluk ilişkilerimiz de burada çok güzel. Mesela bir ihtiyaç sahibinin bir şeye ihtiyacı olduğu zaman duyuru yapıyoruz, vatandaşlarımız hemen bana telefon ediyor ve ‘Muhtarım, ben şunu karşılayabilirim, bunu karşılayabilirim’ derler, yardımcı olmaya çalışırlar. Hatta bazen devlet imkanına bile gerek kalmadan kendi imkanlarımızla, mahalle içi yardımlaşmayla bu tür sorunları hallediyoruz.
“İLETİŞİM AĞI İYİ, MAHALLEDEKİ GÜVENLİĞİ SAĞLIYORUZ”
Çok eski bir mahalle olduğundan, komşuluk ilişkilermizde iyi olduğu için hemen hemen herkesin birbirini tanıdığını söyleyebilirim. Bu sebeple hırsızlık gibi olaylar çok fazla olmaz bizim mahallemizde. Hacıhızır Mahallesi’nde çok iyi bir iletişim ağı mevcuttur. Diyelim ki sıkıntılı bir aile veya farklı, yabancı insanlar geldi. Bu durumu komşularımız hemen bize bildirirler ve biz de asayişe ya da kaymakamlığımıza bildiririz. Uzun bir süre takip edilir bu kişiler ve bu şekilde mahallemizdeki güvenliği sağlamış oluruz. Her mahallede olduğu gibi maalesef bu mahallede de arabasında mahallenin belli başlı köşelerinde alkol alan şahıslar var. Hatta genellikle bu insanların dışarıdan geldiğini ve özellikle Şehitler Korosu’nun üstünde ve altındaki yerleşim alanlarını alkol almak için tercih ettiklerini söyleyebilirim. Zaman zaman şikayetler gelse de farklı bir taşkınlık yaptıklarına şahit olmadım, öyle bir durumla karşı karşıya kalırsak hemen güvenlik güçlerimize haber veriyoruz ve çaresine bakılıyor”
“İBRAHİM TAŞÖREN, KADİFE VE KERİM SOKAKLARI ŞEHİRİÇİ OTOBÜSÜNDEN FAYDALANAMIYOR”
“ Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’den talep ettiğiniz hizmetler nelerdir?” sorusunu yönelttiğimiz Bodur, “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden bu zamana kadar birçok küçük çaplı talebimiz oldu fakat asıl talep ettiğimiz ve yerine getirilmeyen bir hizmet var. Bu talep, bir şehiriçi otobüs talebiydi. İbrahim Taşören, Kadife ve Kerim sokaklarımız, şehiriçi otobüsümüzden yararlanamıyor. Bu sokaklarımız Şehitler Korosu’nun altında kalan, şuyulandırması geçmiş ve yolları geniş sokaklarımız. Fakat Ulaşım Daire Başkanlığı maalesef bu sokaklardan otobüslerin inip çıkmasını sıkıntı gördü. 3 Defa müracaat etmemize rağmen, hep olumsuz bir cevapla geldiler. En son Muhtarlar Toplantısı vardı, orada da dile getirdim daire başkanlığımıza ama bir sonuç alamadık.
“HACIHIZIR SOKAK İÇİN ALTYAPI TALEP EDİYORUZ”
Ulaşımın yanı sıra birde Hacıhızır Sokağı’mız var, bu sokak 30 yıldır asfalt görmüyor. Bu sokağın alt yapısı bizler için çok büyük bir sıkıntı çünkü hemen hemen her gün ya su patlıyor ya giderler tıkanıyor ya da kanalizasyon patlıyor. Hacıhızır Sokak için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne alt yapı talebinde bulunduk, 2022 hizmet programına alacaklarını söylediler fakat daha sonra da 2022 ve 2023’te alt yapı yatırımı olmadığını beyan ettiler. Alt yapı olmadığında üst yapıya da izmit Belediyesi girmiyor. Bu sebeple Hacıhızr Sokak için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden altyapı talep ediyoruz” diye cevap verdi.
“İZMİT BELEDİYESİ VE KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN BİRBİRİYLE ÇEKİŞMESİ HALKIMIZ SIKINTIYA DÜŞTÜ”
Uzun bir süredir Cumhuriyet Parkı’ndaki işletmenin boş kalmasıyla ilgili görüşlerini merak ettiğimiz Hacıhızır Mahalle Muhtarı Lütfi Bodur’a, “Cumhuriyet Parkı konusunda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve İzmit Belediyesi parkla ilgili uzun süren bir çekişme sürecinin içine girdiler, bu durum sizleri nasıl etkiledi? Daha sonra Anıtlar Yüksek Kurulu’nun tadilatı durdurmasıyla ilgili neler düşünüyorsunuz?” sorularını sorduğumuz Bodur, “İzmit Belediyesi’nden en önemli talebimiz Cumhuriyet Parkı’ydı. Büyükşehir’e bununla ilgili talepte bulunduğumuzda ilçe belediyesine bağlı olduğunu söylediler. Bizler de İzmit Belediyesi’ne müracaatını yaptık. Cumhuriyet Parkı’ndaki binanın faaliyete geçmesini istedik. Bize gelen cevap ise, ‘Kiracı var, kiracı boşalttıktan sonra burayı İzmit Belediyesi işletecek’ oldu. Daha sonralarda İzmit Belediyesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin birbiriyle çekişme süreci yüzünden mahalle halkımız sıkıntıya düştü.
“NEDEN ANITLAR YÜKSEK KURULU BÖYLE BİR KARAR ÇIKARDI BİLEMEM AMA…”
Bina orada atıl bir şekilde duruyor. İzmit Belediyesi, oranın tadilatını ihale etti. Fakat maalesef Anıtlar Yüksek Kurulu buraya tadilat yapılamaz kararı çıkardı, ki binayı daha önceki İzmit Belediyesi yönetimi yaptı. Neden Anıtlar Yüksek Kurulu böyle bir karar çıkardı ben bilemem ama buradaki her iki kurumun kavgasının sıkıntısını halk çekiyor diyebilirim. 15 Yıldır AK Parti Kocaeli’ yi, ilçe ve Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yönetiyor. Halil İnce döneminde de Cumhuriyet Parkı İzmit Belediyesi tarafından işletiliyordu, daha sonra Nevzat Doğan yönetime geldikten sonra burası ihale de edildi, ek bina da yaptırıldı, müsaade edildi bunlara ve bir müstecire verdiler.
“KİM YAPACAKSA YAPSIN, BU İŞ BİRAN EVVEL ÇÖZÜLSÜN”
Fakat müstecirin sunduğu fiyatlar biraz yüksek olunca pek rağbet görmedi vatandaşlar tarafından ve müstecir doğru dürüst kazanamadı burada. Daha sonra da Pandemi dönemi girdi araya, Pandemi döneminden sonra da kiracının sözleşmesinin dolduğunu öğrendik. Sözleşme dolduktan sonra da İzmit Belediyesi, kendim işleteceğim dedi. Bizler de şimdi diyoruz ki, kim yapacaksa yapsın bu iş biran evvel çözülsün. Bize söylenilen Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından durdurulduğu. Gerekirse itiraz edebilirler, bunun bir mahkeme süreci olur, bir çaresine bakılmasını istiyoruz. Şu an da oranın kapalı olması belediyeyi zarara sokar” ifadelerini kullanarak cevap verdi.
“SPOR SALONU VE YAŞAM DESTEK MERKEZİ İSTİYORUZ”
Hacıhızır Mahalle Muhtarı Lütfi Bodur’a, “Cumhuriyet Parkı dışında İzmit Belediyesi’nden diğer talepleriniz nelerdir, rutin hizmetleri zorluk yaşamadan alabiliyor musunuz?“ diye sorduk. Bodur ise şu şekilde cevap verdi: “İzmit Belediyesi ile rutin hizmetler konusunda hiçbir sıkıntı çekmiyoruz. Mahallenin temizliğinden tutun, parkların bakımına kadar bütün hizmetlerimiz gerçekleşiyor. Bütün bunların dışında insanlarımızın sosyalleşmesi için İzmit Belediyesi’nden bir başka talebimiz daha var. Hacıhızr Mahallesi’nde Akşemsettin İlkokulu’nun karşısında eskiden İZ-MEK Kurslarının eğitim verdiği bir bina var, bu binanın bayanlar için bir spor salonu olmasını istiyoruz. Yanı sıra Akşemsettin İlkokulu’nun çok kısıtlı bir spor salonu var, okul müdürümüze göre eğer bu bina spor salonu olarak dönüştürülürse kış aylarında öğrenciler orada da spor yapabilir. Bu bina iki katlı, bir katı Yaşam Destek Evi olarak kullanılabilir, bir katıda spor salonu olarak kullanılabilir.”
“ŞEHİTLER KOROSU’NDAKİ KAHVALTI SALONUNUN İHALESİNİ İPTAL ETMEK ZORUNDA KALDILAR”
İzmit Belediyesi’nin Şehitler Korosu’nda faaliyete geçirecek olduğu ama önüne birtakım engeller çıkan Gurme Kahvaltı Mekanı projesini hatırlatarak “Şehitler Korosu’ndaki kahvaltı mekanı projesi bu süreçte gelişim gösterdi mi, faaliyete ne zaman geçecek?” diye sorduğumuz Lütfi Bodur, Birde İzmit Belediyesi Şehitler Korosu’nda Gurme Kahvaltı Salonu gibi bir yer yapacaktı. Oranın da bir kısmı Askeriye’nin yeri, bir kısmı AFAD’ın yeri çıktı, yanı sıra orada bir Santa Barbara Mağarası var buda Anıtlar Yüksek Kurulu’na bağlı, Hem Askeriye’den hem AFAD’dan hem de Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan izin alınması gerekiyor. Bütün bunlar sebebiyle orayı da bir türlü bu dönem geliştiremedik, faaliyete geçemedi, ihalesini iptal etmek zorunda kaldılar” diye cevapladı.
“BELKİ DE DEVLET GÜVENCESİ OLSAYDI VATANDAŞIMIZ GÜVENİRDİ”
Bütün bunların yanı sıra Hacıhızır Mahallesi için bir süreliğine gündeme gelen kentsel dönüşüm projesi konusuyla ilgili, “Bir süre önce Hacıhızır Mahallesi kentsel dönüşümle gündeme geldi. Siz o süreci nasıl değerlendiriyorsunuz, şu anda kentsel dönüşümle ilgili bir gelişme var mı, mahalle halkı kentsel dönüşüm istiyor mu? Sorularını yönelttiğimiz Muhtar Bodur şu ifadeleri kullanarak cevap verdi: “Bizim mahallemiz bir kentsel dönüşüm sürecinin içinde olmadı. Sadece böyle bir şey gündem oldu, bizler de bunu vatandaşa, elimizden geldiğince anlatmaya çalıştık. Hacıhızr Mahallesi’nin yüzde 83’ü kentsel dönüşüm istemedi. Bunun belki farklı farklı birçok sebebi vardır ama en temel sebebini gelen müteahhite güvenememiş olmalarına bağlıyorum. Net bir şey söylemeyeyim, bu sadece benim komşularımdan duyduğum kadarıyla getirdiğim yorum. Arkasında devlet güvencesi yoktu, belki de müteahhitin arkasında devlet güvencesi olsaydı bazı vatandaşlarımız güvenirdi.
“KENTSEL DÖNÜŞÜM OLACAKSA DEVLET ELİYLE OLMASI LAZIM”
Hacıhızır Mahallesi sakinlerinin birçoğu kentsel dönüşüm istemedi, isteyenler zaten genellikle dışarıda yaşayan, mahalle sakinleri olmayan mirasçılardı. Bana göre şuyulandırma geçen yerlerin kentsel dönüşüme ihtiyacı yok. Kentsel dönüşüm olacaksa da devlet eliyle olması lazım. Yani insanların güveneceği bir kurum olması lazım. Mesela Cedit Mahallesi’nde devlet, kira karşılığını ev sahiplerine veriyor. Müteahhit olsaydı verebilecekmiydi o kirayı? Bizim kentsel dönüşüm mevzusu Cedit gibi işleseydi, devlet ve belediye kurumları birebir vatandaşla görüşseydi belki de ikna edebilirlerdi. Bana göre buranın zemini zaten sağlam, burada şuyulandırma geçmeyen yerlerden ya şuyulandırma geçecek, belediye buradaki yollarını genişletecek, yahut da devlet kentsel dönüşüm gibi bir girişimde bulunacak. Fakat şu ana kadar gözlemlediğimiz kadarıyla mahallenin çoğu kentsel dönüşüme karşı, takdir vatandaşındır.”