İbrahim Efe: Koordinatör olmak benim hakkımdı!
“Muhtarlar Konuşuyor” adlı yazı dizimize konuk olan Tavşantepe Mahalle Muhtarı İbrahim Efe, İzmit Belediyesinden işten çıkarıldığı dönemde siyasal bir intikam duygusu güdülerek haksızlığa uğradığını belirterek kendisinden sonra başka muhtarların işe alınmasına değindi. Efe, “Madem koordinatör olarak bir muhtarla çalışacaktın o halde orada ben olmalıydım. Büyük bir haksızlıkla mağdur edildim” dedi
Kocaeli’nin İzmit ilçesinde görev yapan muhtarları kapsayan “Muhtarlar Konuşuyor” adlı yazı dizimizin beşinci konuğu Tavşantepe Mahalle Muhtarı İbrahim Efe oldu. İzmit Belediyesinde Ruhsat Denetim Müdürlüğünde görev yaptığı sırada farklı bir komployla ve düzmece tutanaklarla işine son verildiğini dile getiren Efe, İzmit Belediyesinin, kendisinin işten çıkarıldıktan sonra Yeşilova Mahalle Muhtarı Ali Filiz ve Kulmahmut Mahalle Muhtarı Turgay Oruç’un koordinatör olarak işe alması durumunu eleştirdi.
“8 YILDIR BİLFİİL BU MİLLETE HİZMET ETME GAYRETİ GÖSTERİYORUM”
İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in göreve geldiği yıllardan bu yana Tavşantepe Mahallesi’nin İzmit Belediyesinden doğru düzgün hizmet alamadığının altını çizen Tavşantepe Mahalle Muhtarı İbrahim Efe, şunları söyledi: “1976 İzmit Tavşantepe’de doğdum. Aslen Kandıralıyım. 2000 yılında bizim belde belediyemiz olan, Bekirpaşa Belediyesinde, Fikret Toker zamanında zabıta olarak işe girdim. Millete hizmet sürecimiz işe girdiğim gün başladı. Hizmet sektörüne girişimizle beraber, rol model aldığımız ağabeylerimiz vardı. Bekirdere Mahalle Muhtarı Ömer Turan, bu ağabeylerimizden biriydi. O zamanlar Ömer ağabeyi, gözlemlerken muhtar olma düşüncesi beni sarmıştı. ‘Acaba ben de muhtar olsam, nasıl olur?’ diye düşünüp dururken buldum kendimi. Bu düşünce yıllarca bende şekil aldı ve 2014 yılında muhtarlık için adaylığımı koydum. Bu millet bizlere teveccüh gösterdi ve bu görevi bizlere layık gördü. Bu vesileyle ben de 8 yıldır bilfiil bu millete hizmet etme gayreti gösteriyorum.
“TAVŞANTEPE’DE BİRÇOK MİLLETTEN İNSAN VAR”
Benim için millete hizmet etmek kadar mutluluk verici bir olay yok. Bu süreç içinde de millete hizmet etmeyi kendime görev bildim. Bu sebeple, görevimi de resmiyetle yapma arzusu içinde olduğumuzdan dolayı muhtar oldum. Mahallemiz en az 80 yıllık, Kandıra’dan çok göç alan bir mahalle. Aslında Tavşantepe bu açıdan bakıldığında sadece Kandıralıların yaşadığı bir yermiş gibi gözüküyor ama içerisinde birçok milletten insan var. Bu anlamda ben Türkiye’nin mozaiği olduğunu düşünüyorum. Bizim mahallemizde daha çok dışardan gelip ticaret yapan insanlar vardır. Turan Güneş Caddesi’nin yarı çoğunluğu dışardan gelmiş, perakende sektöründe olan insanlardır. Bu esnafların her biriyle aramız çok iyi.
“EKONOMİK SIKINTI ÇEKENLERLE BİREBİR İLGİLENİYORUM”
İhtiyaç sahibi insanlar her yerde var fakat bizim mahallemizde biraz daha yoğunlukta. Kira düzeyi daha düşük olduğu için zaten bizim mahallemiz dışarıdan gelen insanlar için de daha çok tercih edilen bir bölge. Ekonomik olarak sıkıntı çeken mahalle sakinleriyle birebir ilgilenmeye çalışıyorum. Bize gelen talepler doğrultusunda genellikle kamu kuruluşlardan faydalandırmaya çalışıyorum. Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin sosyal hizmetlerinden, kaymakamlıktan gereken yardımı alması için yönlendiriyoruz. Ona keza hayırsever esnaflarımızdan, gereken yardımı tedarik ederek ihtiyaç sahibine ulaştırmaya çalışıyoruz. Mesela bir yerde kurban kesiliyor, vatandaş bunun ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasını istiyor ve bizler de bizzat kapı kapı dolaşarak dağıtıyoruz. Ramazan ayında özellikle birebir hane ziyaretleri yaparak yardımcı olmaya çalışıyoruz.
“TAVŞANTEPE İNSANI KENDİNİ GELİŞTİRDİ”
Genel olarak asayiş konusunda eskiye nazaran pek fazla sıkıntı çekmiyoruz açıkçası. Şimdilerde sadece düğünlerde çıkan kavgalardan dolayı belki polisler gelmiş oluyor bu mahalleye. Eskiden büyük sokak kavgaları olurdu burada fakat ben bu anlamda Tavşantepe insanının kendini geliştirdiğini düşünüyorum. Çağ değişiyor artık ve bizim insanlarımız da buna ayak uydurmaya çalışıyor. Gençler artık daha medeni yollarla halletmeye çalışıyor aralarındaki meseleleri. Arkadaşça ve dostane davranmayı öğreniyor insanlarımız.
“PTT ŞUBESİ AÇTIRDIK”
İlk göreve geldiğimiz yıllarda mezarlığımız çok kötü bir haldeydi. Bu bölgenin bakım ve onarım çalışmalarını hallettik. Mahallenin doğu kısmındaki sokaklarda alt yapı ve üst yapı çalışmalarının yapılması gerekiyordu. Bunları belediyeden talep ettik. Hemen hemen 26 sokak için altyapı ve üstyapı çalışmaları yapıldı. Arazi olarak göz önünde bulundurduğumuzda 26 sokağı düşünürsek eğer bizim için çok da kolay çalışmalar olmadı ama İSU Genel Müdürlüğümüz, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve İzmit Belediyesi ile birlikte bir şekilde gerçekleştirdik. Bunların dışında mahalle sakinlerinin bizden talep ettiği, faturalarını ödeyebilecekleri bir yer vardı. Bunu düşünüp, tasarladık ve PTT’den böyle bir şey talep ettik. Aşağıda Şirinevler diye adlandırdığımız bölgede bir PTT şubesi açtırdık.”
“İZMİT BELEDİYESİ, İZAYDAŞ’LA İYİ BİR KOORDİNASYON SAĞLAYAMADI”
“İzmit Belediyesindeki işinizden çıkarıldıktan sonra mahallenizde hizmetlerde bir aksama oldu mu? İzmit Belediyesi, Tavşantepe’de taleplerinize nasıl yanıt veriyor?” diye sorduğumuz İbrahim Efe, sorumuza şöyle cevap verdi: “Bizim mahallemiz, eski bir mahalle ve yapılaşma çok. Bundan dolayı ağaç budanması, temizlik ve tadilat işleri çok oluyor bizde. Temizlik işlerinde şöyle bir sıkıntımız var bizim, İzmit Belediyesi bir türlü İZAYDAŞ’la iyi bir koordinasyon sağlayamadı. Bu sebeple İzmit Belediyesi, bizim mahalledeki çatılardan çıkan, eternit malzemeleri yani petrol malzemelerini kaldırtmıyor yerlerden. Dolayısıyla biz de kendi imkanlarımızla, Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla bu malzemeleri kaldırtıp, İZAYDAŞ’a göndermek durumunda kalıyoruz. Aralarındaki sorun nedir, neden koordine olamadılar bilmiyoruz. Temizlik işlerini çokça uyardık fakat bir türlü sonuç alamıyoruz.
“RUTİN YAPILAN TEMİZLİK İŞLERİ TALEPLERLE YAPILMAYA BAŞLANDI”
Bütün bunların dışında İzmit Belediyesiyle ilgili rutin temiz işlerimizde de aşamadığımız bir sıkıntımız var. Eskiden süpürgeci arkadaşlarımız çok olurdu fakat şimdi bunun eksikliğini yaşıyoruz. Sokaklarımızda yıkama eksikliğimiz var. Rutin yapılan temizlik işleri artık taleplerle yerine getirilmeye başlandı. Yaklaşık 2-2.5 yıldır maalesef bu durum böyle. Parklarımızdan, Gönül Park var mesela oranın bakımıyla ilgili pek bir hizmet aksiyonu alamadık. Talep ettiğimiz konularda da hızlı bir hizmet alamadığımız için pek bir şey talep edemiyoruz açıkçası.
“İZMİT BELEDİYESİ’NDEN HIZLI HİZMET AKSİYONU ALAMIYORUZ”
Kocaeli Büyükşehir Belediyesinden talep ettiğimiz şeyin gerçekleşmeme gibi bir durumu söz konusu hiç olmadı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ilgilendiği konularda büyük olduğu için iki belediyeyi pek kıyaslamak istemiyorum ama mesela Büyükşehir’den bir merdiven talebimiz olmuştu, 3 gün sonra hemen gelip yardımcı olundu. Demek istediğim şu, İzmit Belediyesi’nden bu kadar hızlı aksiyon alabildiğimiz herhangi bir hizmet yok.”
“SİYASİ BİR İNTİKAM DUYGUSUYLA…”
“İzmit Belediyesindeki görevinize muhtarlık yaptığınız için işlerinizi aksattığınız iddiasıyla son verilmişti. Ancak bir süre sonra başka muhtarlar işe alındı ve koordinatör yapıldı. Bu konuda değerlendirmeniz nedir?” sorusunu yönelttiğimiz İbrahim Efe’ye bir dokunduk, bin ah işittik. “Koordinatörlük benim hakkımdı” diyen Efe, büyük haksızlıklara uğradığını belirterek, şunları söyledi: “İzmit Belediyesi bünyesinde Ruhsat Denetim Müdürlüğünde görev aldığım dönemde farklı bir komployla ve düzmece tutanaklarla, beni çalışmadığım hususunda disipline sevk ettiler. Esasen çalışmaya devam ettiğim halde bunu yaptılar. Sonuç itibariyle bir disiplin süreci oluştu ve bizim işe gelmediğimiz söylenerek iş akdimiz feshedildi. Temmuz 2016 tarihlerinde benim çalışmadığımı gerekçe göstermişler. Aslında çalışmaya devam ettiğimi şöyle ispatlayabilirim insanlara; bu tarihler 15 Temmuz 2016, yani FETÖ Darbe Girişimi olayının tarihlerine denk geliyor. Ben bu tarihlerde Valilik’te oluşturulan Ohal Komisyonu’nda, tüm el koyma işlerinde görev aldım. İzmit’teki el koyma işlemlerinin hepsinde benim mühürüm ve imzam vardır. Tüm bu süreçlerde ben çalıştığım halde, ‘çalışmıyor’ deyip, siyasal bir intikam duygusuyla beni itibarsızlaştırmak istediler.
“BEN BUNU HAK ETMEDİM”
İzmit Belediyesi’ne yeni yönetim geldi ve tamamen siyasal bir davranış güderek geldiler. Bizim bir taraf olduğumuzu biliyorlardı ve bizden siyasi intikam almak istediler. Üstelik her şeye rağmen bizler, olayları siyasallaştırmadan devam ettirmek istememize rağmen bunu yaptılar. İzmit Belediyesi, tamamen büyük bir intikam duygusuyla bizim iş akdimizi feshetti. Açık ve net söylemeliyim ki, ben bunu hak etmedim.
“KOORDİNATÖR OLMAK BENİM HAKKIMDI”
Hem muhtarlık yapıp hem de buraya devam edemezsin denilip, benim işime son verildi fakat şimdi muhtarları işe almaya başladılar. Bu hiç doğru bir davranış değil. İzmit Belediyesi’nde işe giren 2 muhtarda benim arkadaşımdır. Benim onlarla şahsi bir problemim yok. Yapılan eylemle söylenilen şeyin birbiriyle çelişmesini eleştiriyorum. Madem koordinatör olarak bir muhtarla çalışacaktın o halde orada ben olmalıydım. Ben bu belediyenin 20 yıldır emek veren bir çalışanıydım ve bana karşı yapılan büyük bir haksızlıkla mağdur edildim.
“SÜLEYMAN ŞEN’İN İNTİKAMINI BENDEN ALDILAR”
Süleyman Şen bu şehirde muhtarlık görevi yapmış birisi ve sonuç itibariyle o da dönemin belediye başkanı tarafından muhtar olduğu dönemde işten çıkarılmış. Süleyman Şen, muhtarlık görevinden düştüğünde, yani seçilemediğinde, benim saygı duyduğum, sevdiğim bir kişiydi. Kendisi belediyedeki o göreve geldikten sonra, biz işten çıkarılınca ‘Bu iş böyle olmamalıydı’ tutumunu beklerdik fakat o tutumu asla göremedik ve kendi çektiklerini bize de yaşatmak istediler. O kadar kin ve nefretle göreve gelmişler ki, kimden neyin intikamını alacaklarını bilemediler. Bize yapılanı, güç bize geçtiğinde biz de yapacağız mantığında hareket ettiler. Böyle bir mantaliteyle hareket edilmezdi. Süleyman Şen’in zamanında işten çıkarılmasının intikamını bizzat benden aldılar.”
“MUHTARLAR, FARKLI BİR İŞTE ÇALIŞABİLİR”
Haksızlığa uğradığını dile getiren İbrahim Efe’ye, “Peki bir muhtar hem belediyede çalışıp hem de mahallesine vakit ayırabilir mi?” sorusunu yönelttik, cevabı şöyle oldu: “Şu an da Kocaeli Büyükşehir Belediyesinde muhtarlar sorumlusuyum, yani sahadayım ve sahada olmam sebebiyle de muhtarlık işlerine rahatça vakit ayırabiliyorum. Muhtarların hem muhtarlık yapıp hem de farklı bir iş kolunda çalışabileceğini düşünüyorum. Sonuçta muhtarı seçen kişi vatandaş ve vatandaşta biliyor seçeceği muhtarın ne işle meşgul olduğunu. Sonuç itibariyle bunun karar mercii millet. Bu millet eğer ki muhtarın, muhtarlığa vakit ayıramayacağını düşünüyorsa zaten seçim hakkını o muhtardan yana kullanmaz. Bu benim ikinci dönemim, eğer benim mahalle sakinlerim muhtar olmamdan dolayı belediyedeki işime vakit ayıramadığımı ya da muhtarlığı ihmal ettiğimi düşünüyor olsalardı benim karşıma rakip çıkarırlardı ve başkasına kazandırırlardı.”
“İZMİT BELEDİYESİNDEN ŞAHSIMA KARŞI ATILMIŞ BİR ADIM YOK”
Peki, İzmit Belediyesi, yaşanan bu gerilimden sonra seçilmiş bir muhtar olan İbrahim Efe ile arasını düzeltmek için bir adım attı mı? Kamuoyunda merak edilen bu soruyu yönelttiğimiz Efe, “İzmit Belediyesiyle benim kişisel durumum, o belediyeye olan bakış açım ne olursa olsun, bizim hizmet anlayışımızda bir değişiklik olmaz. Belediyeyle olan kişisel durumlarla ilgili asla mahallenin hizmetini aksatacak değiliz. Mahalle sakinlerinin ne talebi varsa biz yine isteyebileceğimiz hizmetleri İzmit Belediyesi’nden istiyoruz. Bizden taraf bir sıkıntı yok. Adım atabilirler, bunu yanlış karşılamayız fakat oradaki amir, müdür pozisyonundaki arkadaşların bakış açıları sanki buzları eritmemiş gibi. Mahalleye hizmet noktasında, hangi adım atılması gerekiyorsa bizler ona hazırız ama sonuçta belediye tarafından bizim şahsımıza karşı şu an da bir adım yok” cevabını verdi.
“MUSTAFA ERSOY’UN BAŞKAN OLMASINA ORTAK KARAR VERDİK”
İbrahim Efe’ye AKP İzmit İlçe Başkanı Ali Güney’in, Türkiye Muhtarlar Derneği Kocaeli Şube Başkanlığından el çektirdiği kamuoyuna yansımıştı. Efe’ye bu konuyu da sorduk. Efe, Güney ile hiçbir husumeti olmadığını ve Mustafa Ersoy ismini ortak bir şekilde belirlediklerini söyledi. Efe, “Ali Güney, bizim ilçe başkanımızdır ve bizim onunla herhangi bir husumetimiz yoktur. Muhtarlar Derneği Başkanlığı seçimlerinde Mustafa Ersoy arkadaşımız ve ben başkan olmak için yola çıkmıştık, daha sonra Mustafa’nın başkan olması yönünde bir düşünceye girdik ve ben çekildim. İnsanlar o durumu yanlış değerlendirdi ve sanki Ali Başkanla bizim aramızda bir husumet oluşmuş ve Ali Güney özellikle Mustafa Ersoy olsun istediği için ben adaylıktan el çektirilmişim gibi yansıtıldı. Fakat muhtar arkadaşlarla aramızda değerlendirdiğimiz ve sonuç itibariyle ortak kararımız olan bir durumdu bu. Tekrar aday olmam gibi bir durum şu an da söz konusu değil” dedi.