Bulut 4 yılını anlattı

KOTO Başkanı Necmi Bulut bugün basın mensuplarıyla bir araya gelerek 4 yıllık çalışmalarını anlattı

Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut 8 Ekim’de yapılacak kongre öncesi bugün KOTO’da basın mensuplarıyla bir araya gelerek yaptığı çalışmaları anlattı. Bulut’un yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Mart 2020 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel salgın ilan edilen COVİD’19, insan yaşamına ve ekonomiye büyük zarar vermiş, Oda olarak bizlerin de faaliyetlerini sekteye uğratmıştır. Bu nedenle, faaliyetlerimiz 2 yıllık çalışmalarımızın özeti olarak tanımlanabilir.

PANDEMİYE RAĞMEN DURMADIK

4 yıllık görev süremizde 2 bin 36 Organizasyonun içinde yer aldık. 47 farklı programda bakan, milletvekili ve üst düzey devlet yetkilisini üyelerimizle buluşturduk. Kocaeli iş dünyamızın talep ettiği 70 düzenlemenin hayata geçirilmesine öncülük ettik. Kenti üyelerimizle buluşturduk. 112 ortak akıl toplantısı düzenledik. 2 bin 122 üyemize, oda bütçesinden katkı sağlayarak toplamda 168 milyon 715 bin TL Nefes Kredisi hacmi oluşturduk. CO-Matching İkili İş görüşmeleri etkinliği ile toplam; 636 Üyemizi 41 farklı ülkeden 504 yabancı iş insanıyla aynı masada buluşturduk. Bin 690 iş görüşmesine aracılık ettik. KOTO’yu, A Sınıfı Oda kategorisine çıkardık. Ticaret Odaları arasında en yüksek denetim puanı alan 2. Oda olduk.

25 ODADAN BİRİ OLDUK

4 yıl önce göreve talip olduğumuzda ‘KOTO’nun komite sayısını arttıracağız’ dedik. 2022 Şubat meclisinde, komite sayısının 22’den 25’e çıkarılması kararını oy birliğiyle onayladık. ‘Üye temsilciliği sistemi başlatacağız’ dedik. Kurduğumuz ‘Üye Destek Ofisi’ ile üyelerimize işyerlerinde ziyaretler gerçekleştirdik. Sektörlerine uygun devlet destek ve teşviklerini anlattık, gelişmeleri paylaştık. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) desteği kullanarak yürüttüğümüz saha araştırması çalışmasıyla yaklaşık 8 bini aşkın üyemizi işyerlerinde ziyaret ettik, anket yaptık, görüş ve önerilerini topladık. ‘Yurtdışı Pazar araştırma ekibi kuracağız’ dedik. Hatta daha fazlasını yaptık, Üyelerimizi dünya pazarlarıyla buluşturmak amacıyla 2018 yılında İhracat Atağı Projesi’ni başlatarak, Türkiye’de İhracat Destek Ofisi’ni kuran ilk 25 Oda’dan biri olduk. ‘ Yeni ihracatçı, yeni Pazar, yeni ürün’ hedefiyle TOBB tarafından hayata geçirilen dış ticaret istihbarat merkezini uzmanlık gerektiren sınavlarını başarıyla tamamlayarak Odamıza kazandırdık.


75 BAĞLANTI KURDUK

24 ayrı ülke bilgilendirme toplantısı düzenledik. Üyelerimizi ihracatla tanıştırmak amacıyla 17 dış ticaret bilgilendirme toplantısı düzenledik. Daha önce ihracat yapmayan fakat potansiyeli olan üyelerimize; Hedef Pazar, hedef müşteri, dış ticaret istihbaratı, e-ihracat, devlet destekleri, gümrük mevzuatı uygulamaları gibi eğitimler verdik, birebir danışmanlık hizmeti sağlayarak, dış pazar bulmalarına mentorluk ettik. Üyelerimizin dünyaya açılan kapısı olan CO-Matching İkili İş görüşmeleri etkinliği düzenledik. Gelenekselleşen 5 ayrı iş görüşmesi etkinliğinde 636 Üyemizi 41 farklı ülkeden 504 yabancı iş insanıyla aynı masada buluşturduk. Bin 690 iş görüşmesi gerçekleşmesine aracılık ettik. Bir elimizi hep dış pazarların üzerinde tuttuk 4 yılda 16 ülkeye iş programı gerçekleştirdik. Yabancı ülkelerin büyükelçilikleri, konsolosluklar, ticari ataşeleri ve yurt dışındaki odalarla iletişimimizi hep güçlü tuttuk, 75 bağlantı kurduk. Yabancı yatırımcıları ilimize çekmek amacıyla özel programlar düzenledik. Tüm bu çabalar sonunda; Kocaeli genelinde ihracat rakamlarının son 4 yılda yüzde 34,6 oranında artış göstermesine bu vesileyle katkı sunduk.

TURİZM MASTER PLANINA KATKI SAĞLADIK

Yerel markalarımız kümeleşecek. Birlikten kuvvet doğacak dedik, Sınırlı Sorumlu İzmit Pişmaniyesi Üretim ve İşletme Kooperatifi ve iştiraki olan İzmit Pişmaniye A.Ş.’nin (İZPAŞ) kurulmasına öncülük ettik. İZPAŞ adında marka oluşturduk. 4 bin metrekare kapalı alanda 6 firmanın işbirliğiyle kurulan İZPAŞ tesislerinde ortalama ayda 60 ton üretim gerçekleştiriliyor. ‘Kocaeli Markalar Zirvesi düzenleyeceğiz’ dedik. Doğu Marmara Bayilik ve Markam Olur Musun Fuarı’nı düzenledik. Kocaeli markalarının tanıtılmasına ve bayilikler vermesine aracılık ettik. ‘Kocaeli Turizm Kenti olacak. Kartepe Turizm Zirvesi düzenleyeceğiz’ dedik. ‘Turizm kenti Kocaeli’ hedefimizi hayata geçirmek için Kocaeli Büyükşehir Belediyemizin Kartepe Zirve Toplantılarına ve Turizm Master Planı’na üst düzey katkı sağladık.

435 SERTİFİKA

KOTO olarak Amsterdam Sağlık Turizmi Fuarı’na katıldık, Bosna Hersek Sağlık Turizmi Fuarı’nda stant açtık. USKAF- Ulusal Sağlıkta Kalite Forumları’nın Kocaeli’de ilk kez düzenlenmesine paydaşlık ediyoruz. 23- 24 Eylül 2022 tarihlerinde düzenlenecek olan organizasyonumuzla birlikte Kocaeli’yi uluslararası sağlık turizminde de önemli bir noktaya taşımayı hedefliyoruz. ‘Kocaeli Ticaret Tarihi gün ışığına çıkıyor’ dedik. Ticaret Müzesi’nin yer tahsisi ve fizibilite çalışmaları ile ilgili girişimlerimiz devam ediyor. ‘Meslek edindirme kursları açacağız’ dedik. Kocaeli Ticaret Odası Eğitim Vakfı (KOTEV) bünyesinde verdiğimiz 62 eğitimden 1.690 kişi faydalandı. Üyelerimiz için ücretsiz hijyen eğitimleri düzenledik. 7 ayrı eğitime toplamda 473 üye çalışanı katıldı. TOBB MEYBEM işbirliğiyle Sorumlu Emlak Danışmanlığı Seviye 5 sınavı düzenledik. 10 eğitimde 89 kişi sertifika aldı. TOBB MEYBEM işbirliğiyle Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Sorumlusu Seviye 5 sınavı düzenledik. 18 eğitimde 435 kişi sertifika aldı. ‘Ev kadınlarımızı üretime dahil edeceğiz’ dedik. Odamız Kadın Girişimciler Kurulu’nun çalışmalarının daha etkin olması için destek verdik. TOBB Kocaeli Kadın Girişimciler Kurulu tarafından hayata geçirilen ‘Sanayide Kadın Eli Projesi’nin yürütücüleri arasında yer aldık.

1192 TOPLANTI

Okulumuzu da bu projeye dahil ettik. Kadın ve öğrencilerin üretimde yer almasına vesile olduk. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimizin yürütücüsü olduğu Kız Kardeşim Projesi’nde yer aldık. İlimizde Kadın Kooperatiflerinin kurulmasına destek olduk. Ekonomi şuraları, ticaret odaları istişare toplantıları, sektör meclisleri ve odalar müşterek toplantıları başta olmak üzere bakanlıklar ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin düzenlediği 97 toplantıya katılım sağladık. Şehrimiz ve üyelerimizin sorunlarını gündeme getirdik. Üyelerimizden gelen görüş ve önerilerle hazırladığımız 46 raporu TOBB başta olmak üzere ilgili bakanlıklar ve genel müdürlükler ile paylaştık, takipçisi olduk. 22 meslek komitemiz 4 yılda toplam 1192 olağan toplantı, 84 sektörel istişare toplantısı, 31 eş meslek komite toplantısı gerçekleştirdi. Yönetim kuruluna sunulan 1442 görüş ve öneri ile çalışmalarımıza ışık tuttu.

PANDEMİDE DE GÖREVİMİZİN BAŞINDAYDIK

Covid’19’un küresel pandemi ilan edilmesinin hemen akabinde ‘sağlık’la birlikte ‘iktisadi mücadeleye’ dikkat çektik. Ekonomi tedbirlerinin ivedilikle alınması çağrısında bulunduk. Alınması gereken önlemlerin detaylıca anlatıldığı tedbir paketi açıkladık. Üyelerimizin pandemi kaynaklı mağduriyetlerini en kısa yoldan Odamıza iletebilmelerini sağlamak amacıyla, Destek Masası oluşturduk. Hizmet ve toplantılarda aksama yaşanmaması için uzaktan erişim altyapımızı kullanılır hale getirdik. Destek masamıza gelen 568 talep için girişimde bulunduk. Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu gün ve saatlerde, ticaretin durmasına izin vermeyerek odamıza gelen talepler doğrultusunda 230 adet çalışma izin belgesi düzenledik. 135 adet servis araç kartı hazırladık. İş hayatının durmaması için, ilçe kaymakamlıklarından sektörlere özel izinler alınmasına katkı sağladık. Pandemiden en çok etkilenen sektörlerin başında gelen yiyecek- içecek firmaları için birçok toplantı düzenledik. Sorunlarını gündemde tuttuk. Gıda işletmelerine hijyen standı hediye ederek, hem işletmelerimizin hem vatandaşımızın sağlığını koruduk. Okulumuzun öğrencileri tarafından imal edilen yaklaşık 12 bin adet siperlik ve Oda olarak tedarik ettiğimiz maskeleri üyelerimize hediye ettik.

Kocaeli iş dünyasını aşılamaya teşvik etmek amacıyla 8 aşı organizasyonu düzenledik 16 kamuoyu çağrısında bulunduk. Kocaeli Valimiz ve ilçe kaymakamlarımızla birlikte saha ziyaretleri gerçekleştirdik. Tedbirleri yerinde gözlemledik. Oda personelimizin yer aldığı saha ekibimizle, üye ziyaretleri gerçekleştirdik. Olası ceza unsurlarını en aza indirdik. Pandemide işletmeler için önem arz eden Kısa Çalışma Ödeneği’nin hayata geçirilmesine aracılık ettik.


FİNANSMANA ERİŞİME ARACILIK ETTİK

Pandemi öncesi ve sonrasında KOBİ Destek/Nefes Kredisi’nin çıkarılması için en çok gayret sarf eden odalardan biri olduk. 2 bin 122 üyemize, oda bütçesinden katkı sağlayarak/ bankaların da destekleriyle toplamda 168 milyon 715 bin TL kredi kullandırdık.
Uluslararası düzeyde fuarları şehrimizde düzenleyebilmek için Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz ve diğer 3 odamızla işbirliği yaparak, Kocaeli Fuarcılık AŞ’nin kurulmasına öncülük ettik. KOTO olarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik, İş Bankası işbirliğiyle KOTO Kart’ı kentimiz iş dünyasına kazandırdık. Oda üyelerimizin birbirilerinden alışveriş yaparken indirim ve avantajlar sağlayan KOTO Kart, pos cihazı kullanan üye işyerlerine de kazandırdı.

ÖĞRENCİLERİN YANINDA OLACAĞIZ

Özel KOTO AOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile iş dünyamızın yarınlarını garanti altına almayı hedefliyoruz. Kısa sürede tüm Türkiye’de rol model olan okulumuz sayesinde, mesleki eğitimde kentimizi hayran bıraktık. Bugüne kadar 418 öğrencimizi mezun ederek, iş ve öğrenim hayatına kazandırdık. Halen 592 öğrencimiz eğitim hayatına devam etmektedir. Kurmuş olduğumuz mezunlar derneği vasıtası ile yaşam boyu öğrencilerimizin yanında olacağız. Kentimizin marka değeri Kocaelispor’umuzun maddi ve manevi her anlamda yanındaydık. Başta ekonomi olmak üzere kente dair tüm projelerde Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kaymakamlıklar, ilçe belediyeleri ile uyumlu çalışma ortamı oluşturarak, kente üst düzey katkı sunduk.”

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber